Stressaava elämäntilannne voi viedä unet. Tässä kymmenen keinoa taistella unettomuuden pitkittymistä vastaan.

1. Pidä unipäiväkirjaa. Merkitse aina aamuisin, miten paljon nukuit ja miltä yö tuntui. Ihmisellä on taipumus muistaa vain huonot yöt, mutta päiväkirjan avulla todennäköisesti huomaat, että nukut välillä myös yllättävän hyvin.

2. Kun heräät yöllä, älä katso kelloa. Minuuttien laskeminen lisää painetta nukahtaa. Ajattele huolettomasti, että uni tulee kun on tullakseen.

3. Jos nukut tällä hetkellä 6 tuntia, vietä sängyssä vain 6 tuntia. Lisää vuoteessaoloaikaa, kun unen pituus ja laatu paranevat.       

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Jos mielesi tekee perua tapaaminen, koska pelkäät väsymyksesi näkyvän ulospäin, mene silti. Muiden välttely paisuttaa huoliasi, seura voi katkaista huolikierteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Jos murehdit valvoessasi, että seuraava työpäiväsi menee pilalle, mieti uudestaan. Mihin pelkosi perustuu? Onko kukaan oikeasti moittinut työsi laatua? Vai onko sittenkin niin, että olet pärjännyt töissä useimmiten normaalisti tai jopa mainiosti, vaikka oletkin nukkunut huonosti?

6. Muista, ettet pääse hajamielisyydestä, virheistä ja harmituksista kokonaan eroon, vaikka nukkuisit joka yö kuin tukki. Satunnainen töppäily kuuluu elämään, eikä kaikki mene unettomuuden piikkiin.

7. Nukahtaminen ei riipu tahdonvoimastasi. Voit luoda unelle vain otolliset olosuhteet ja antaa sitten sen tulla tai olla tulematta. Vaikka unesi olisi kevyttä, nukut todennäköisesti enemmän kuin itse huomaatkaan.

8. Keho tykkää rutiineista. Mitä useammin menet samaan aikaan iltaisin nukkumaan, sitä paremmin elimistösi osaa valmistautua lepoon. Myös liikunta auttaa. Joillakin nukahtaminen tosin vaikeutuu, jos  treenit loppuvat liian myöhään.

9. Vietä päiväsaikaan huolihetki. Murehdi ja märehdi urakalla, kirjoita ongelmasi paperille ja mieti jokaiseen ratkaisuvaihtoehto.

10. Rento keho nukahtaa helposti. Testaa joogaa, kuuntele mielimusiikkiasi, naura itsesi hervottomaksi tai keskity hetki vain hengitykseesi.

Asiantuntijana psykologi Heli Järnefelt    

 Lue lisää Unettomuus-teemasta

Melatoniini on elimistön oma yöhormoni, jota erittyy aivojen käpyrauhasesta. Sen eritys on suurimmillaan yöllä pimeän aikaan ja huipussaan keskiyön jälkeisinä tunteina.

Apteekista saatava melatoniini auttaa tutkitusti unettomuuteen. Se väsyttää noin tunnin kuluttua valmisteen ottamisesta, ja säännöllisesti käytettynä myös aikaistaa nukkumaanmenoa.

Melatoniini ei aiheuta riippuvuutta tai sivuvaikutuksia kuten perinteiset unilääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla