Aikaerorasitukseen kannattaa varautua jo ennen pitkää matkaa. Se tapahtuu myöhentämällä nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja - tai aikaistamalla, jos lentomatka suuntautuu itään. Unilääkkeistä ei ole apua jet lagin hoidossa.

Siirryttäessä itä–länsisuunnassa usean aikavyöhykkeen yli elimistön vuorokausirytmi häiriintyy, koska oma sisäinen kello on ristiriidassa paikallisen ajan kanssa.

Länteen lennettäessä elimistö pystyy helpommin sopeutumaan uuteen aikavyöhykkeeseen kuin itään matkustettaessa.

Tyypillisiä rasitusoireita (jet lag) ovat muun muassa väsymys ja unettomuus, vatsaoireet, päänsärky, ärtyneisyys sekä fyysisen että psyykkisen suorituskyvyn lasku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisäinen kello kuntoon

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elimistö pystyy muuttamaan sisäistä kelloa noin 2 tuntia vuorokautta kohti. Aikaerorasitusta voi vähentää jo ennen lentomatkaa myöhentämällä länteen suuntautuvan lentomatkan edellä nukkumaanmeno- ja heräämisaikoja sekä itään lennon edellä aikaistamalla molempia ajankohtia.

Määränpäähän saavuttua on syytä heti ruveta noudattamaan paikallista aikaa. Jos perilletulo sattuu paikalliseksi aamuksi voi päivällä ottaa lyhyet nokkaunet.

Unilääkkeitä ei lennon aikana saa turvallisuussyistä käyttää. Aikaerorasituksen hoidossa niistä ei ole osoitettu olevan apua. Päinvastoin ne saattavat hidastaa elimistön totuttautumista uuteen aikavyöhykkeeseen.

Virkeänä lennolle

Lentomatka ei oikeastaan ala siitä, kun noustaan koneeseen vaan jo aiemmin. Rasittavin ei ole ilmassa vietetty aika vaan lentoa edeltävät tunnit.

– Näin varsinkin, jos lentokentälle matkustetaan jostain kauempaa yöllä, syödään ja nukutaan huonosti. Lentoasemalla voi sitten olla kiirettä ja stressiä, syödään taas mitä sattuu ja juodaan liian vähän. Ollaan valmiiksi nuutuneita jo ennen lentoon lähtöä, sanoo ilmailulääkäri Olavi Hämäläinen.

Kentällä ennen lentoa hän neuvoo syömään jotain kevyttä ja juomaan vettä.

Lennon aikana sopiva juomismäärä on 1–2 desilitraa tunnissa. Tästä määrästä alkoholia ja kahvia saisi olla korkeintaan vähän, sillä kumpikin lisää virtsaneritystä ja kuivaa elimistöä. Samalla lailla vaikuttaa myös se, että lentokoneen matkustamon ilma on rutikuivaa. Elimistön kuivuminen taas voi huonontaa oloa, varsinkin, jos on jokin sairaus.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että ylhäällä yksi drinkki voi mennä päähän enemmän kuin maassa.

VALMISTAUDU LENTOON

  • siirrä nukkumisaikaasi tottuaksesi aikaeroon
  • pue lentosukat jalkaan
  • lähde lennolle levänneenä
  • syö kevyesti ja juo vettä
  • nauti alkoholia vain vähän
  • jumppaa jalkoja pitkällä lennolla

Lue lisää:

vuorokausirytmistä

Sisältö jatkuu mainoksen alla