Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 26-vuotias mies, jolla alkoi vuosi sitten rytmihäiriöt keuhkoputkentulehduksen aikana.
Kardiologilta sain Holter-tutkimuksesta palautteen, että minulla on lyhyt pq-aika, joka saattaa aiheuttaa paroksysmaalista takykardiaa. Sydän on ultrattu ja yleislääkärin mielestä tilanteen seurailu riittää. Saan kuitenkin esim. saunassa tai seksin aikana jatkuvalla syötöllä lisälyöntejä ja välillä käynnistyy rajun tuntuinen tiheälyöntisyyskohtaus, joka voi kestää muutaman minuutinkin. Onko minulla oikeus päästä lisätutkimuksiin?

Lyhyt pq-aika on merkki ylimääräisestä johtoradasta sydämessä, joka voi altistaa tiheälyöntisyyskohtauksille. Nämä ovat useimmiten hyväennusteisia vaikkakin kiusallisia. Rauhallinen sydämen syke voi äkkiä vaihtua tiheälyöntisyydeksi ja taas palata takaisin normaaliin rytmiin. Tämä tuntemus on omiaan herättämään levottomuutta ja heikentämään keskittymistä.

Vuorokauden EKG-nauhoituksessa (Holter) todettujen tiheälyöntisyyskohtausten syketaajuus ennustaa hyvin kohtauksen aiheuttaman verenkiertohäiriön.

Joissakin tapauksissa tiheälyöntisyyskohtauksen syketaajuus saattaa olla niin korkea, että sydämen kyky pitää yllä verenkiertoa häiriintyy. Jos tilanne on näin vakava, on järkevää pyrkiä estämään kohtaukset.

Tiheälyöntisyyskohtauksen kestäessä muutamia minuutteja pitempään, ja varsinkin jos se toistuu usein, siitä koituva häiriö on tavallisesti tuntuva. Silloin kajoavat tutkimukset, jotka tähtäävät ylimääräisen johtoradan tuhoamiseen, ovat oikeutettuja.

Vaikka ylimääräisen johtoradan tuhoaminen on kardiologisista toimenpiteistä hyöty-haittavaikutuksiltaan suotuisin, liittyy kajoavaan, verenkiertoelimistön sisään tukeutuvaan toimenpiteeseen aina haitan mahdollisuus.

Tästä syystä lyhytkestoisten, syketaajuudeltaan maltillisten tiheälyöntisyyskohtausten turvallisin hoito on seuranta, tarvittaessa lisäksi beetasalpaaja ja joskus myös muu rytmihäiriölääkitys.

Lisälyönnit eivät häviä toimenpiteessä, joka tuhoaa ylimääräisen johtoradan. Muljahdukset siis jäävät. Sen sijaan tiheälyöntisyyskohtaukset jäävät useimmiten pois.

Kysyjän tapauksessa mahdollinen lisätutkimus olisi elektro­fysiologinen tutkimus. Siinä tutkitaan sähkön kulkua sydämen sisään viedyn katetrin avulla. Tällainen on tarpeen, jos tiheälyöntisyyskohtaukset kestävät pitempään muutamia minuutteja tai niihin liittyy pyörtymistä.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.