Pohditko polven tähystysleikkausta? Jos syynä on ikääntymiseen liittyvän vaivan hoito, kannattaa harkita tarkasti. Liikunta ja etenkin reisilihasten voimistaminen auttavat tutkimuksen mukaan usein paremmin kuin polvikierukan osapoisto.

Polven kierukkarappeuma tarvitsee liikuntaa ja aikaa parantuakseen, tähystysleikkauksia tutkinut ortopedi Raine Sihvonen toteaa. Aina ei tarvita tähystystä.

Tutkija vastaa polven tähystysleikkausta koskeviin kysymyksiin:

1 Lumeleikkaus on yhtä tehokas polven rappeumaan kuin kierukkaleikkaus, vai onko?

Suomessa tehdään vuosittain yli 20 000 polven tähystysleikkausta. Toimenpiteen hyödyllisyys on askarruttanut minua työssäni, joka on pääosin polven tutkimista ja hoitamista, usein tähystämällä.

Väitöstutkimuksessani osoitin, että ikääntymiseen liittyvä kierukan tähystyksellinen osapoisto ei ole yhtä tehokas kuin sen on luultu olevan.

Kaikki potilaat tiesivät, että he saattavat olla verrokkiryhmässä, jossa polven kierukasta ei poisteta mitään. Aidon vaikutelman luomiseksi polveen tehtiin haava ja se tähystettiin. Sen jälkeen jalkaa vain liikuteltiin ja instrumentteja käytettiin polven ulkopuolella.

Jälkeenpäin potilaat olivat yhtä tyytyväisiä ja oireettomia riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluivat.

2 Onko tutkimus vähentänyt leikkauksia?

Leikkaukset ovat vähentyneet selvästi. Samanlaisia viestejä on kuulunut maailmalta.

Tutkimus on otettu vastaan pääosin hyvin. Potilaat haluavat harvoin leikkausta. Kun heille painottaa lihasharjoittelua ja seurantaa, he ovat yleensä tyytyväisiä.

Vahvin kritiikki on tullut niiltä, jotka tekevät paljon polvitähystyksiä. Heillä on vahva käsitys, että toimenpide auttaa – ja auttaahan se, mutta samaan päästään potilaan tutkimisella, kuuntelemisella ja ohjaamisella lihasharjoitteluun.

Paranemiseen ei tarvita kallista ja riskialtista leikkausta. Kukaan ei vain ole aiemmin kokeillut olla leikkaamatta.

3 Mitä tähystysleikkauksen tilalle?

Kuntoutuksessa tärkeintä on hyvä reisien lihasvoima, liikunta ja ylipainon välttäminen. Kipulääke auttaa kivuliaana hetkenä.

4 Keille polven tähystys on toimivaa hoitoa?

Alle 30-vuotiaiden tähystäminen kannattaa, jos on saanut tapaturmassa pahan polvivaurion. Tällöin korjataan eturistiside, kiinnitetään irtonainen kierukka tai korjataan rustovaurioita.

Myös kasvuun liittyvien irtonaisten rustovaurioiden hoito voi olla hyödyksi.

Lue lisää:

Liike hoitaa kipeää polvea
Polven ristisidevammat

Ikä 46

Ammatti Ortopedian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Tampereen Hatanpään sairaalassa

Tutkimus Väitös osoitti suuren osan polven tähystysleikkauksista turhiksi. Viiden vuoden seurannassa selvitetään, aiheuttaako kierukkaleikkaus nivelrikkoa.

Vierailija

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Varsin yksioikoinen artikkeli, joka tuntuu vastaavan kaikkiin ongelmatapauksiin samalla tavalla: "Ei kannata". Itselläni polvi oireili kolmetoista vuotta siten, että parin kuukauden väliajoin sinne kertyi vettä. Silloin jouduin kulkemaan kyynärkepeillä. Ja vesi katosi yhtä salaperäisesti. Vihdoin Diacorin expertti sanoi, että 90 % varmuudella siellä on nivelkierukan repeämä. Hän passitti minut Kirurgian laitokselle tähystysleikkaukseen. Siellä tähystyksessä (jota itse seurasin monitorista)...
Lue kommentti
Vierailija

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Olen aina kävellyt ja normaali painoinen ollut 52-54 kg.Nyt en pääse liike 60kg/164cm .Ikäni estekkö?, Käyn 63v.Vuosi sitten kevät kesääkö ?Satutin polveni, hakeuduin lopulta terveysasemalle loppu vuottaa itä-helsinki. Ikäni katsomatta diaknoosi nivelrikko ja kipukeeliä, ovesta ulos. Ok !Olkoon vain ja onkin jo nivelrikkoa. Totuus jalka ja polvi oli satutettu. Pitää vaan kivusta kärsiä ja syödä luontaistuotteitako?Lääkärin suosittelemana ;Clucadol ! Paranee polvi. Jos olen pystynnyt viimeiset...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.