Pohditko polven tähystysleikkausta? Jos syynä on ikääntymiseen liittyvän vaivan hoito, kannattaa harkita tarkasti. Liikunta ja etenkin reisilihasten voimistaminen auttavat tutkimuksen mukaan usein paremmin kuin polvikierukan osapoisto.

Polven kierukkarappeuma tarvitsee liikuntaa ja aikaa parantuakseen, tähystysleikkauksia tutkinut ortopedi Raine Sihvonen toteaa. Aina ei tarvita tähystystä.

Tutkija vastaa polven tähystysleikkausta koskeviin kysymyksiin:

1 Lumeleikkaus on yhtä tehokas polven rappeumaan kuin kierukkaleikkaus, vai onko?

Suomessa tehdään vuosittain yli 20 000 polven tähystysleikkausta. Toimenpiteen hyödyllisyys on askarruttanut minua työssäni, joka on pääosin polven tutkimista ja hoitamista, usein tähystämällä.

Väitöstutkimuksessani osoitin, että ikääntymiseen liittyvä kierukan tähystyksellinen osapoisto ei ole yhtä tehokas kuin sen on luultu olevan.

Kaikki potilaat tiesivät, että he saattavat olla verrokkiryhmässä, jossa polven kierukasta ei poisteta mitään. Aidon vaikutelman luomiseksi polveen tehtiin haava ja se tähystettiin. Sen jälkeen jalkaa vain liikuteltiin ja instrumentteja käytettiin polven ulkopuolella.

Jälkeenpäin potilaat olivat yhtä tyytyväisiä ja oireettomia riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluivat.

2 Onko tutkimus vähentänyt leikkauksia?

Leikkaukset ovat vähentyneet selvästi. Samanlaisia viestejä on kuulunut maailmalta.

Tutkimus on otettu vastaan pääosin hyvin. Potilaat haluavat harvoin leikkausta. Kun heille painottaa lihasharjoittelua ja seurantaa, he ovat yleensä tyytyväisiä.

Vahvin kritiikki on tullut niiltä, jotka tekevät paljon polvitähystyksiä. Heillä on vahva käsitys, että toimenpide auttaa – ja auttaahan se, mutta samaan päästään potilaan tutkimisella, kuuntelemisella ja ohjaamisella lihasharjoitteluun.

Paranemiseen ei tarvita kallista ja riskialtista leikkausta. Kukaan ei vain ole aiemmin kokeillut olla leikkaamatta.

3 Mitä tähystysleikkauksen tilalle?

Kuntoutuksessa tärkeintä on hyvä reisien lihasvoima, liikunta ja ylipainon välttäminen. Kipulääke auttaa kivuliaana hetkenä.

4 Keille polven tähystys on toimivaa hoitoa?

Alle 30-vuotiaiden tähystäminen kannattaa, jos on saanut tapaturmassa pahan polvivaurion. Tällöin korjataan eturistiside, kiinnitetään irtonainen kierukka tai korjataan rustovaurioita.

Myös kasvuun liittyvien irtonaisten rustovaurioiden hoito voi olla hyödyksi.

Lue lisää:

Liike hoitaa kipeää polvea
Polven ristisidevammat

Ikä 46

Ammatti Ortopedian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Tampereen Hatanpään sairaalassa

Tutkimus Väitös osoitti suuren osan polven tähystysleikkauksista turhiksi. Viiden vuoden seurannassa selvitetään, aiheuttaako kierukkaleikkaus nivelrikkoa.

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Varsin yksioikoinen artikkeli, joka tuntuu vastaavan kaikkiin ongelmatapauksiin samalla tavalla: "Ei kannata". Itselläni polvi oireili kolmetoista vuotta siten, että parin kuukauden väliajoin sinne kertyi vettä. Silloin jouduin kulkemaan kyynärkepeillä. Ja vesi katosi yhtä salaperäisesti. Vihdoin Diacorin expertti sanoi, että 90 % varmuudella siellä on nivelkierukan repeämä. Hän passitti minut Kirurgian laitokselle tähystysleikkaukseen. Siellä tähystyksessä (jota itse seurasin monitorista)...
Lue kommentti

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Olen aina kävellyt ja normaali painoinen ollut 52-54 kg.Nyt en pääse liike 60kg/164cm .Ikäni estekkö?, Käyn 63v.Vuosi sitten kevät kesääkö ?Satutin polveni, hakeuduin lopulta terveysasemalle loppu vuottaa itä-helsinki. Ikäni katsomatta diaknoosi nivelrikko ja kipukeeliä, ovesta ulos. Ok !Olkoon vain ja onkin jo nivelrikkoa. Totuus jalka ja polvi oli satutettu. Pitää vaan kivusta kärsiä ja syödä luontaistuotteitako?Lääkärin suosittelemana ;Clucadol ! Paranee polvi. Jos olen pystynnyt viimeiset...
Lue kommentti