Pohditko polven tähystysleikkausta? Jos syynä on ikääntymiseen liittyvän vaivan hoito, kannattaa harkita tarkasti. Liikunta ja etenkin reisilihasten voimistaminen auttavat tutkimuksen mukaan usein paremmin kuin polvikierukan osapoisto.

Polven kierukkarappeuma tarvitsee liikuntaa ja aikaa parantuakseen, tähystysleikkauksia tutkinut ortopedi Raine Sihvonen toteaa. Aina ei tarvita tähystystä.

Tutkija vastaa polven tähystysleikkausta koskeviin kysymyksiin:

1 Lumeleikkaus on yhtä tehokas polven rappeumaan kuin kierukkaleikkaus, vai onko?

Suomessa tehdään vuosittain yli 20 000 polven tähystysleikkausta. Toimenpiteen hyödyllisyys on askarruttanut minua työssäni, joka on pääosin polven tutkimista ja hoitamista, usein tähystämällä.

Väitöstutkimuksessani osoitin, että ikääntymiseen liittyvä kierukan tähystyksellinen osapoisto ei ole yhtä tehokas kuin sen on luultu olevan.

Kaikki potilaat tiesivät, että he saattavat olla verrokkiryhmässä, jossa polven kierukasta ei poisteta mitään. Aidon vaikutelman luomiseksi polveen tehtiin haava ja se tähystettiin. Sen jälkeen jalkaa vain liikuteltiin ja instrumentteja käytettiin polven ulkopuolella.

Jälkeenpäin potilaat olivat yhtä tyytyväisiä ja oireettomia riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluivat.

2 Onko tutkimus vähentänyt leikkauksia?

Leikkaukset ovat vähentyneet selvästi. Samanlaisia viestejä on kuulunut maailmalta.

Tutkimus on otettu vastaan pääosin hyvin. Potilaat haluavat harvoin leikkausta. Kun heille painottaa lihasharjoittelua ja seurantaa, he ovat yleensä tyytyväisiä.

Vahvin kritiikki on tullut niiltä, jotka tekevät paljon polvitähystyksiä. Heillä on vahva käsitys, että toimenpide auttaa – ja auttaahan se, mutta samaan päästään potilaan tutkimisella, kuuntelemisella ja ohjaamisella lihasharjoitteluun.

Paranemiseen ei tarvita kallista ja riskialtista leikkausta. Kukaan ei vain ole aiemmin kokeillut olla leikkaamatta.

3 Mitä tähystysleikkauksen tilalle?

Kuntoutuksessa tärkeintä on hyvä reisien lihasvoima, liikunta ja ylipainon välttäminen. Kipulääke auttaa kivuliaana hetkenä.

4 Keille polven tähystys on toimivaa hoitoa?

Alle 30-vuotiaiden tähystäminen kannattaa, jos on saanut tapaturmassa pahan polvivaurion. Tällöin korjataan eturistiside, kiinnitetään irtonainen kierukka tai korjataan rustovaurioita.

Myös kasvuun liittyvien irtonaisten rustovaurioiden hoito voi olla hyödyksi.

Lue lisää:

Liike hoitaa kipeää polvea
Polven ristisidevammat

Ikä 46

Ammatti Ortopedian erikoislääkäri, apulaisylilääkäri Tampereen Hatanpään sairaalassa

Tutkimus Väitös osoitti suuren osan polven tähystysleikkauksista turhiksi. Viiden vuoden seurannassa selvitetään, aiheuttaako kierukkaleikkaus nivelrikkoa.

Vierailija

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Varsin yksioikoinen artikkeli, joka tuntuu vastaavan kaikkiin ongelmatapauksiin samalla tavalla: "Ei kannata". Itselläni polvi oireili kolmetoista vuotta siten, että parin kuukauden väliajoin sinne kertyi vettä. Silloin jouduin kulkemaan kyynärkepeillä. Ja vesi katosi yhtä salaperäisesti. Vihdoin Diacorin expertti sanoi, että 90 % varmuudella siellä on nivelkierukan repeämä. Hän passitti minut Kirurgian laitokselle tähystysleikkaukseen. Siellä tähystyksessä (jota itse seurasin monitorista)...
Lue kommentti
Vierailija

Auttaako polven tähystysleikkaus oikeasti?

Olen aina kävellyt ja normaali painoinen ollut 52-54 kg.Nyt en pääse liike 60kg/164cm .Ikäni estekkö?, Käyn 63v.Vuosi sitten kevät kesääkö ?Satutin polveni, hakeuduin lopulta terveysasemalle loppu vuottaa itä-helsinki. Ikäni katsomatta diaknoosi nivelrikko ja kipukeeliä, ovesta ulos. Ok !Olkoon vain ja onkin jo nivelrikkoa. Totuus jalka ja polvi oli satutettu. Pitää vaan kivusta kärsiä ja syödä luontaistuotteitako?Lääkärin suosittelemana ;Clucadol ! Paranee polvi. Jos olen pystynnyt viimeiset...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.