Malaria on kaikille tuttu tropiikin vaara, mutta hyttynen levittää myös verenvuotokuume dengueta eikä siihen ole esteolääkettä.
Dengueinfektiot ovat viime vuosina lisääntyneet. Vuonna 2012 valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 90 sairastumista, viime vuonna 80.
Kaakkois-Aasian matkailu on lisääntynyt ja erityisesti suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa dengueta esiintyy laajasti, myös epidemioita on aika ajoin. Taudin voi saada myös Afrikasta, Tyynenmeren alueelta, Karibialta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Noin 40 prosenttia maailman väestöstä asuu riskialueella. Maailmassa todetaan noin 50–100 miljoonaa sairastumista vuosittain.
Kaikki hyttyset eivät levitä virusta, mutta huonolla tuurilla yksikin pisto voi riittää. Kaupungeissa ja likaisissa sadevesiastioissa viihtyvä hyttynen liikkuu päiväsaikaan, mikä tekee suojautumisesta vaikeaa. Sadevettä
kertyy usein myös tyhjiin autonrenkaisiin ja muihin tavaroihin, joita on slummien pihoissa. Pistoilta voi suojautua käytännössä vain hyttysmyrkyin ja vaatetuksella.
Joskus ihminen sairastaa denguen tietämättään. Se voi olla niin lievä, että oireet menevät tavallisen flunssan piikkiin. Tyypillistä on kuitenkin korkea kuume, hento, punoittava ihottuma, joka leviää vartalolle ja raajoihin, pahoinvointi, päänsärky sekä lihaskivut, jotka voivat olla niin ankaria, että luut tuntuvat halkeavan. Tauti tunnetaankin nimellä breakbone fever.
Infektioon saattaa liittyä sisäisiä verenvuotoja, mutta se on onneksi harvinaista. Jälkioireita, kuten väsymystä ja masennusta ei kannata säikähtää, sillä ne menevät ohi aikanaan. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, hoidossa keskitytään nestetasapainon ja elintoimintojen tukemiseen sekä kuumeen ja kivun lievittämiseen.
Taudin itämisaika on noin 4–7 vuorokautta ja usein matkaaja sairastuu reissun aikana. Ennen matkaa on tärkeä ottaa kattava matkavakuutus, muuten hoitokustannukset voivat nousta pilviin.
Dengue-alueelle voi matkustaa infektion jälkeen, mutta sairastettu tauti ei suojaa uudelta tartunnalta.
Ensi vuonna markkinoille on tulossa rokote, joka on kehitetty suojaamaan lapsia dengueinfektiolta. Jatkossa myös matkailijat ovat rokottamisen tärkeä kohderyhmä. Rokotteen teho laboratoriovarmistettua denguea vastaan oli noin 65 prosenttia yhden annoksen jälkeen, 80 prosenttia sairaalahoitoista tautia ja 96 prosenttia vakavaa tautimuotoa vastaan.
Asiantuntijat: infektiotautien erikoislääkäri Heli Siikamäki, HUS, ja ylilääkäri Hanna Nohynek, THL
Lue lisää
Matkailijan vaivoista