Malaria on kaikille tuttu tropiikin vaara, mutta hyttynen levittää myös verenvuotokuume dengueta eikä siihen ole esteolääkettä.

Dengueinfektiot ovat viime vuosina lisääntyneet. Vuonna 2012 valtakunnalliseen tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 90 sairastumista, viime vuonna 80.

Kaakkois-Aasian matkailu on lisääntynyt ja erityisesti suomalaisten suosikkikohteessa Thaimaassa dengueta esiintyy laajasti, myös epidemioita on aika ajoin. Taudin voi saada myös Afrikasta, Tyynenmeren alueelta, Karibialta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Noin 40 prosenttia maailman väestöstä asuu riskialueella. Maailmassa todetaan noin 50–100 miljoonaa sairastumista vuosittain.

Kaikki hyttyset eivät levitä virusta, mutta huonolla tuurilla yksikin pisto voi riittää. Kaupungeissa ja likaisissa sadevesiastioissa viihtyvä hyttynen liikkuu päiväsaikaan, mikä tekee suojautumisesta vaikeaa. Sadevettä
kertyy usein myös tyhjiin autonrenkaisiin ja muihin tavaroihin, joita on slummien pihoissa. Pistoilta voi suojautua käytännössä vain hyttysmyrkyin ja vaatetuksella.   

Joskus ihminen sairastaa denguen tietämättään. Se voi olla niin lievä, että oireet menevät tavallisen flunssan piikkiin. Tyypillistä on kuitenkin korkea kuume, hento, punoittava ihottuma, joka leviää vartalolle ja raajoihin, pahoinvointi, päänsärky sekä lihaskivut, jotka voivat olla niin ankaria, että luut tuntuvat halkeavan. Tauti tunnetaankin nimellä breakbone fever.

Infektioon saattaa liittyä sisäisiä verenvuotoja, mutta se on onneksi harvinaista. Jälkioireita, kuten väsymystä ja masennusta ei kannata säikähtää, sillä ne menevät ohi aikanaan. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa, hoidossa keskitytään nestetasapainon ja elintoimintojen tukemiseen sekä kuumeen ja kivun lievittämiseen.

Taudin itämisaika on noin 4–7 vuorokautta ja usein matkaaja sairastuu reissun aikana. Ennen matkaa on tärkeä ottaa kattava matkavakuutus, muuten hoitokustannukset voivat nousta pilviin.

Dengue-alueelle voi matkustaa infektion jälkeen, mutta sairastettu tauti ei suojaa uudelta tartunnalta.       

Ensi vuonna markkinoille on tulossa rokote, joka on kehitetty suojaamaan lapsia dengue­infektiolta. Jatkossa myös matkailijat ovat rokottamisen tärkeä kohderyhmä. Rokotteen teho laboratoriovarmistettua denguea vastaan oli noin 65 prosenttia yhden annoksen jälkeen, 80 prosenttia sairaalahoitoista tautia ja 96 prosenttia vakavaa tautimuotoa vastaan.

Asiantuntijat: infektiotautien erikoislääkäri Heli Siikamäki, HUS, ja ylilääkäri Hanna Nohynek, THL

Lue lisää
Matkailijan vaivoista

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.