
Nykyisin tiedetään, että tyypin 2 diabetes voi parantua elämäntapoja remontoimalla, jos sairaus on alussa. Myöhemmin siitä voi päästä eroon laihdutusleikkauksella. Ehkä toimenpidettä pitäisikin kutsua diabetesleikkaukseksi?
Diabeteksen tutkimuksessa eletään tällä hetkellä jännittävimpiä hetkiä sitten insuliinin löytymisen. Sairaus, jota tähän asti on totuttu ajattelemaan parantumattomana, ei sittenkään ole niin parantumaton.
– Suomessakin jo kymmenet ihmiset ovat päässeet eroon tyypin 2 diabeteksesta, sanoo erikoislääkäri Vesa Koivukangas Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.
Insuliinin löytyminen 1920-luvulla mullisti tuolloisen tiedemaailman – ja samaa täytyy sanoa sen nyt keksitystä parannuskeinosta. Diabetes nimittäin ei parane lääkkeillä, vaan tietynlaisen laihdutusleikkauksen jälkeen.
– Noin 80 prosenttia leikatuista diabeetikoista paranee sairaudesta kokonaan, sanoo Koivukangas.
Aluksi laihdutusleikkausten suotuisaa vaikutusta diabetekseen koetettiin selittää painonlaskulla. Se ei kuitenkaan voi olla ainoa syy, sillä diabetesta mittaavat arvot näyttävät normalisoitumisen merkkejä jo muutaman päivän päästä leikkauksesta.
Paraneminen riippuu pitkälti siitä, kuinka pitkälle sairaus on edennyt. Jos sairaus pysyy kurissa elämäntapamuutoksilla, se paranee yleensä täydellisesti. Jos potilas sen sijaan joutuu ottamaan ylimääräistä insuliinia, sairaudesta ei välttämättä päästä kokonaan eroon, mutta potilaan kunto kohenee huomattavasti.
Pohjukaisuolen ohitus
Laihdutusleikkauksissa vatsalaukkua pienennetään ja ruoansulatuskanava ohjataan vatsalaukusta ohutsuoleen. Kun ruoka siis ennen kulki vatsalaukusta ensin pohjukaissuoleen ja vasta sitten ohutsuoleen, nyt ruoka kulkee vatsalaukusta suoraan ohutsuoleen.
– Pohjukaissuoli jää kokonaan ravintovirran ulkopuolelle, Koivukangas kertoo.
Tämä muutos näyttää olevan ratkaisevan tärkeää paranemisen kannalta.
Tutkijoilla on kaksi pääteoriaa, jotka koettavat selittää miten pohjukaissuolen ohittaminen parantaa diabeteksen. Molemmat perustuvat suolen erittämiin inkretiini-hormoneihin, jotka ovat välttämättömiä insuliinin toiminnalle: ne lisäävät insuliinin tuotantoa, voimistavat haiman beetasolujen kasvua ja tekevät muut solut herkemmiksi insuliinin vaikutukselle.
Ensimmäinen teoria liittyy suolistohormonien eritykseen ohutsuolen loppuosasta. Kun ruoka ei enää kulje pohjukaissuolen kautta, ravintoaineet kulkeutuvat karkeampina ohutsuoleen. Tämä voisi periaatteessa lisätä inkretiinien eritystä, mikä puolestaan tehostaisi insuliinin vaikutusta.
Toisen teorian mukaan pohjukaissuoli erittäisi anti-inkretiinejä; aineita, jotka heikentävät inkretiinien toimintaa ja sitä kautta insuliinin vaikutusta. Jos elimistön hormonitasapaino heilahtaa anti-inkretiinivoittoikseksi, solut muuttuvat vastustuskykyisiksi insuliinille.
Hormonien palapeliä
Kokeet diabeettisilla hiirillä ja rotilla ovat osoittaneet, että diabeteksen parantuminen edellyttää paitsi ohutsuolen loppuosasta erittyviä inkretiinejä, myös pohjukaissuolen ohittamista.
Jos ruoka nimittäin ohjataan suoraan ohutsuoleen siten, että osa kulkee myös pohjukaissuolen kautta, diabetes ei osoita mitään paranemisen merkkejä. Se tarkoittaa sitä, että jokin tekijä pohjukaissuolessa on täysin keskeisessä roolissa sekä diabeteksen synnyssä että sen parantumisessa.
Miksi luonto sitten on järjestänyt meille pätkän suolta, joka altistaa niin monet diabetekselle? Eräs mahdollisuus on, että pohjukaissuoli pohjimmiltaan säätelee inkretiinejä. Jos inkretiinejä on liikaa, ne voivat johtaa kontrolloimattomaan insuliinin eritykseen ja sitä kautta verensokerin vaaralliseen laskuun.
Siksi tarvitaan hormoneja, jotka pitävät inkretiinit tasapainossa suhteessa syötyyn ravintoon.
– Mitä nämä hormonit ovat, ei tiedetä, mutta nyt ainakin tiedämme mistä etsiä, sanoo Koivukangas.
Kuka leikataan?
Uudet havainnot ovat nostaneet kaikkien huulille kysymyksen: voisiko myös hoikkia diabeetikkoja hoitaa kirurgisesti? Koivukankaan mukaan tämä on mielenkiintoinen ajatus, mutta tarvitaan enemmän näyttöä leikkauksen hyödyistä ei-lihavilla potilailla.
Toisaalta laihdutusleikkaukset ovat nykyään niin tehokas hoito diabetekseen, että sen tekemisen pääasiallisin syy voisi tulevaisuudessa olla ylipainoon liittyvän diabeteksen parantaminen.
Laihdutusleikkauksen jälkeen ylipainosta häviää ensimmäisen vuoden aikana keskimäärin 70 prosenttia, ja diabetes paranee kahdeksalla kymmenestä potilaasta.
– Laihdutusleikkausta voisi jatkossa kutsua diabetesleikkaukseksi, ehdottaa Koivukangas.
Lue lisää
Diabetesleikkaus
- Laihdutusleikkauksissa vatsalaukkua pienennetään ja ruoansulatuskanava ohjataan vatsalaukusta ohutsuoleen.
- 80 % tyypin 2 diabeetikoista paranee , kun pohjukaissuoli ohitetaan.
- Paranemissyytä ei tiedetä, mutta luultavasti se johtuu pohjukaisuolen erittämien hormonien ja insuliinihormonin väisen tasapainon korjaantumisesta.