Bentsodiatsepiinit ovat hyvä lääke ahdistuneisuuteen ja unettomuuteen. Näiden lyhytaikaiseen ja väliaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkeiden haittapuoli on se, että niistä saattaa tulla riippuvaiseksi.

– Suhteellisen yleisesti niitä kuitenkin käytetään päivittäin jopa useita vuosia, varsinkin ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Helena Vorma. Yleensä riippuvuusriski alkaa lisääntyä, kun bentsodiatsepiineja on käyttänyt säännöllisesti noin puoli vuotta normaaliannoksina ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Hyvin isoja annoksia käytettäessä riippuvaiseksi voi tulla jo kuukaudessa. Unilääkkeenä bentsodiatsepiini auttaa noin kuukauden. Sen väsyttävä vaikutus heikkenee myös noin kuukaudessa, ja samassa ajassa alkaa ilmaantua unilääkeriippuvuutta. Unilääkkeen pitkäaikaiskäyttäjä voi saada lopettamis- tai vieroitusoireena unettomuutta, jonka seuraava lääkeannos taas korjaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakko saada lääkettä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rauhoittavasta lääkkeestä on psyykkisesti riippuvainen, kun sen käyttö muuttuu pakonomaiseksi.

– Mieltä vaivaa yhä enemmän, mistä saa uuden reseptin ja lisää lääkettä. Alkaa pelottaa, että lääke pääsee loppumaan kesken ja joutuu olemaan ilman sitä. Kaiken aikaa täytyy huolehtia siitä, että lääkkeitä on saatavilla ja ettei unohda niitä mihinkään, Helena Vorma kuvailee.

Lääkkeen riittävyydestä tulee keskeinen osa elämää ja selviytymisen tunnetta. Voi myös tuntua, etteivät annokset riitä vaan niitä on suurennettava. Siitä taas seuraa, että täytyy miettiä, miten perustelee lisääntyneen lääkkeen tarpeen lääkärille.

Näin ei kuitenkaan käy läheskään kaikille.

– Noin puolet tulee riippuvaiseksi pitkän, vuosia kestäneen käytön jälkeen ja saa vieroitusoireita, kun yrittää lopettaa. Riski on sitä isompi, mitä säännöllisempää lääkkeen käyttö on ollut ja mitä suurempia annoksia on ottanut.

Riippuvuuden kehittymisen todennäköisyys vaihtelee myös sen mukaan, mitä hoidetaan. Esimerkiksi paniikkihäiriön hoidossa lääkettä tarvitaan melko suuria annoksia, mikä lisää riippuvuuden syntymisen todennäköisyyttä.

Erityisen suuri riippuvuusriski on niillä, joilla on muita riippuvuuksia, esimerkiksi alkoholista. Syy on todennäköisesti se, että he sietävät bentsodiatsepiineja isoina annoksina. Paljon juovilla on myös muita useammin unettomuutta, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä, siis oireita, joihin bentsodiatsepiinit auttavat.

Riippuvuus kehittyy muita herkemmin niille, jotka ovat muutenkin taipuvaisia riippuvuuteen ja jotka turvautuvat mieluiten muihin selviytyäkseen vaikeuksistaan. Tällaiset ihmiset ovat usein myös herkästi huolestuvia, alakuloisia ja ahdistuvia.

Eroon vähitellen

Tavanomaisilla pienillä annoksilla bentsodiatsepiinilääkkeen käyttö on yleensä helppo lopettaa.

– Jos on käyttänyt pieniä annoksia vaikka pitemmänkin aikaa, voi hyvin kokeilla, seuraako annoksen pienentämisestä mitään hankaluuksia. Jos ei, lääkkeen käyttöä voi vähentää aika nopeasti, Helena Vorma sanoo. Jos vähäisen annostuksen lopettaminen arveluttaa, senkin voi toki tehdä hitaasti. Niin ehtii huomata, että selviytyy vähemmälläkin ja lopulta ilman. Myös elimistö ehtii tottua muutokseen.

Joskus varoitetaan, että bentsodiatsepiinilääkettä ei saa lopettaa yhtäkkiä. Tämä johtuu siitä, että isojen annosten pitkäaikaiskäytön jälkeen joillekin voi tulla hyvinkin voimakkaita vieroitusoireita, vaikeimmillaan epileptisiä kohtauksia tai psykoottisia oireita, kuten sekavuutta.

– Kolmasosalle pitkäaikaiskäyttäjistäkin lopettaminen on hyvin helppoa, toiselle kolmannekselle jokseenkin helppoa ja lopuille vaikeaa. Paniikkihäiriöistä auttaa, jos samanaikaisesti aloitetaan hoito mielialalääkkeellä ja psykoterapialla.

Yksi ongelma syntyy, jos bentsodiatsepiineja käyttää yhdessä alkoholin tai huumeiden kanssa. Tällöin kehittyy riippuvuus kahdesta eri aineesta, ja vieroittautuminen on luonnollisesti paljon vaikeampaa.

Kerro huolesi lääkärille

Jos on huolissaan siitä, onko oma lääkkeenkäyttö hyvä ratkaisu vai pitäisikö se lopettaa, kannattaa asiasta puhua lääkärille.

– Jos lääkkeellä hoidetaan esimerkiksi ahdistuneisuushäiriötä, bentsodiatsepiinin käyttöä kannattaa ehkä jatkaa pitkäänkin. Muut lääkkeet eivät siihen aina autakaan, Helena Vorma tietää.

Pitkäaikaistakin käyttöä voi jatkaa, jos siitä ei tule sivuvaikutuksia.

– Jos betsodiatsepiinilääke auttaa toivotulla tavalla ja käyttäjä tuntee olonsa hyväksi, on usein viisasta pitää annostus ennallaan eikä hankkia stressiä lopetusyrityksistä.

Ensisijaisesti ahdistuneisuuttayritetään kuitenkin nykyisin hoitaa uudemmilla mielialalääkkeillä ja psykoterapialla.

Mitä bentsodiatsepiineja?

 • Bentsodiatsepiinit ovat keskushermostoon vaikuttavia rauhoittavia lääkkeitä.
 • Niitä käytetään unihäiriöiden, paniikkihäiriön ja sosiaalisten tilanteiden pelon hoidossa. Ne auttavat myös tuskaisuuteen ja levottomuuteen.
 • Lääkäri voi määrätä niitä myös silloin, kun jokin suuri vastoinkäyminen tai järkytys on koetellut henkistä kestokykyä.
 • Äkillisen kriisitilanteen hoidossa betsodiatsepiini on erityisen hyvä lääke, koska sen vaikutus alkaa nopeasti ensimmäisen annoksen jälkeen.
 • Bentsodiatsepiineja käytetään myös joidenkin fyysisten sairauksien, kuten epilepsian tai lihasjännitystilojen, hoitoon sekä lievittämään kroonisiin ruumiillisiin sairauksiin liittyvää ahdistuneisuutta.
 • Bentsodiatsepiinit ovat myös osa leikkausten esilääkitystä ja anestesiaa. Toipumisvaiheessa ne ovat tarvittaessa hyviä unilääkkeitä.
 • Psyykkisistä syistä johtuvaa oiretta hoidettaessa voi riittää, että rauhoittava lääke otetaan vain satunnaisesti muutaman kerran tai säännöllisesti ohjeen mukaan muutaman päivän ajan.

BentsodiatsepiinilääkkeitäRauhoittavia

 • Alprox
 • Diapam
 • Oxepam
 • Risolid
 • Stesolid
 • Temesta
 • Xanor

Unilääkkeitä

 • Dormicum
 • Halcion
 • Insomin
 • Tenox
Sisältö jatkuu mainoksen alla