Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on ikääntyvän miehen tavallinen vaiva, joka vaikeuttaa virtsaamista. Tutkimuksissa liikakasvua löytyy peräti noin 80 prosentilta yli 60-vuotiaista miehistä, mutta virtsaamisvaivoja se aiheuttaa vain noin 40 prosentille. Liikakasvun ainoat riskitekijät ovat periaatteessa ikä ja normaali mieshormonin eli androgeenin tuotanto. Myös perimä vaikuttaa hieman.

Oireet

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu vaikeuttaa virtsaamista. Virtsaamisen aloittaminen on usein vaikeaa ja virtsatessa on ponnisteltava, mutta suihku on silti ohut ja voi jopa keskeytyä välillä. Rakko ei tunnu tyhjenevän kokonaan ja virtsaamisen tarve tihentyy. Virtsan pidättäminen on usein vaikeaa. Toisinaan potilas ei pysty virtsaamaan, vaikka rakko on aivan täysi. Tätä sanotaan virtsaummeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoito

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärin vastaanotolla selvitetään, kuinka vaikeita virtsaamisoireet ovat, tutkitaan alavatsa ja eturauhanen peräaukon kautta sekä otetaan veri- ja virtsanäytteet. Potilaalta mitataan myös, kuinka paljon virtsarakkoon jää ns. jäännösvirtsaa. Urologin suorittamiin jatkotutkimuksiin voi olla aihetta, jos potilas on alle 50-vuotias tai hänellä epäillään eturauhassyöpää tai neurologista sairautta. Myös esimerkiksi komplikaatioita aiheuttanut diabetes, aikaisempi virtsateihin kohdistunut toimenpide tai pikkulantion alueen vaivat voivat olla syitä jatkotutkimuksiin.

Lievissä tapauksissa hoidoksi voi riittää seuranta. Toisinaan taas oireita helpottava lääkehoito on paikallaan. Leikkaushoidon tarpeellisuutta arvioidaan muun muassa virtsan virtaamamittauksella. Virtsaputken tähystys tehdään, jos potilaalla on verta virtsassa tai hänellä epäillään olevan virtsaputken kurouma. Joskus taudinmääritykseen tarvitaan myös virtsateiden varjoaineröntgenkuvaus ja virtsatutkimus.

Lääkehoito riittää usein saamaan potilaan vähäoireiseksi tai oireettomaksi. Lääkkeitä joudutaan kuitenkin käyttämään jatkuvasti. Leikkaus on lääkehoitoa tehokkaampi hoito. Eturauhanen leikataan esimerkiksi silloin, jos oireet jatkuvat vaikeina lääkehoitokokeilun jälkeen. Leikkaustavaksi voidaan valita höyläysleikkaus, avoin leikkaus, eturauhasen halkaisuleikkaus tai mikro- tai radioaaltohoito. Näistä yleisin on höyläysleikkaus. Siinä eturauhaseen viedään virtsaputken kautta tähystin, jonka kautta leikataan sähkösilmukalla liikakasvusta lastuja. Tämän seurauksena virtsaputki avartuu ja eturauhanen pienenee. Noin 80 prosentilla leikatusta oireet vähenevät reilusti eikä ulkopuolista haavaa tule. Noin 70 prosentilla miehestä tosin siemensyöksy ohjautuu leikkauksen jälkeen virtsarakkoon. Radioaaltohoidon alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta sen pitkäaikainen teho ei ole ollut höyläyksen veroinen.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla