Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on ikääntyvän miehen tavallinen vaiva, joka vaikeuttaa virtsaamista. Tutkimuksissa liikakasvua löytyy peräti noin 80 prosentilta yli 60-vuotiaista miehistä, mutta virtsaamisvaivoja se aiheuttaa vain noin 40 prosentille. Liikakasvun ainoat riskitekijät ovat periaatteessa ikä ja normaali mieshormonin eli androgeenin tuotanto. Myös perimä vaikuttaa hieman.

Oireet

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu vaikeuttaa virtsaamista. Virtsaamisen aloittaminen on usein vaikeaa ja virtsatessa on ponnisteltava, mutta suihku on silti ohut ja voi jopa keskeytyä välillä. Rakko ei tunnu tyhjenevän kokonaan ja virtsaamisen tarve tihentyy. Virtsan pidättäminen on usein vaikeaa. Toisinaan potilas ei pysty virtsaamaan, vaikka rakko on aivan täysi. Tätä sanotaan virtsaummeksi.

Hoito

Lääkärin vastaanotolla selvitetään, kuinka vaikeita virtsaamisoireet ovat, tutkitaan alavatsa ja eturauhanen peräaukon kautta sekä otetaan veri- ja virtsanäytteet. Potilaalta mitataan myös, kuinka paljon virtsarakkoon jää ns. jäännösvirtsaa. Urologin suorittamiin jatkotutkimuksiin voi olla aihetta, jos potilas on alle 50-vuotias tai hänellä epäillään eturauhassyöpää tai neurologista sairautta. Myös esimerkiksi komplikaatioita aiheuttanut diabetes, aikaisempi virtsateihin kohdistunut toimenpide tai pikkulantion alueen vaivat voivat olla syitä jatkotutkimuksiin.

Lievissä tapauksissa hoidoksi voi riittää seuranta. Toisinaan taas oireita helpottava lääkehoito on paikallaan. Leikkaushoidon tarpeellisuutta arvioidaan muun muassa virtsan virtaamamittauksella. Virtsaputken tähystys tehdään, jos potilaalla on verta virtsassa tai hänellä epäillään olevan virtsaputken kurouma. Joskus taudinmääritykseen tarvitaan myös virtsateiden varjoaineröntgenkuvaus ja virtsatutkimus.

Lääkehoito riittää usein saamaan potilaan vähäoireiseksi tai oireettomaksi. Lääkkeitä joudutaan kuitenkin käyttämään jatkuvasti. Leikkaus on lääkehoitoa tehokkaampi hoito. Eturauhanen leikataan esimerkiksi silloin, jos oireet jatkuvat vaikeina lääkehoitokokeilun jälkeen. Leikkaustavaksi voidaan valita höyläysleikkaus, avoin leikkaus, eturauhasen halkaisuleikkaus tai mikro- tai radioaaltohoito. Näistä yleisin on höyläysleikkaus. Siinä eturauhaseen viedään virtsaputken kautta tähystin, jonka kautta leikataan sähkösilmukalla liikakasvusta lastuja. Tämän seurauksena virtsaputki avartuu ja eturauhanen pienenee. Noin 80 prosentilla leikatusta oireet vähenevät reilusti eikä ulkopuolista haavaa tule. Noin 70 prosentilla miehestä tosin siemensyöksy ohjautuu leikkauksen jälkeen virtsarakkoon. Radioaaltohoidon alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta sen pitkäaikainen teho ei ole ollut höyläyksen veroinen.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.