Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on ikääntyvän miehen tavallinen vaiva, joka vaikeuttaa virtsaamista. Tutkimuksissa liikakasvua löytyy peräti noin 80 prosentilta yli 60-vuotiaista miehistä, mutta virtsaamisvaivoja se aiheuttaa vain noin 40 prosentille. Liikakasvun ainoat riskitekijät ovat periaatteessa ikä ja normaali mieshormonin eli androgeenin tuotanto. Myös perimä vaikuttaa hieman.

Oireet

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu vaikeuttaa virtsaamista. Virtsaamisen aloittaminen on usein vaikeaa ja virtsatessa on ponnisteltava, mutta suihku on silti ohut ja voi jopa keskeytyä välillä. Rakko ei tunnu tyhjenevän kokonaan ja virtsaamisen tarve tihentyy. Virtsan pidättäminen on usein vaikeaa. Toisinaan potilas ei pysty virtsaamaan, vaikka rakko on aivan täysi. Tätä sanotaan virtsaummeksi.

Hoito

Lääkärin vastaanotolla selvitetään, kuinka vaikeita virtsaamisoireet ovat, tutkitaan alavatsa ja eturauhanen peräaukon kautta sekä otetaan veri- ja virtsanäytteet. Potilaalta mitataan myös, kuinka paljon virtsarakkoon jää ns. jäännösvirtsaa. Urologin suorittamiin jatkotutkimuksiin voi olla aihetta, jos potilas on alle 50-vuotias tai hänellä epäillään eturauhassyöpää tai neurologista sairautta. Myös esimerkiksi komplikaatioita aiheuttanut diabetes, aikaisempi virtsateihin kohdistunut toimenpide tai pikkulantion alueen vaivat voivat olla syitä jatkotutkimuksiin.

Lievissä tapauksissa hoidoksi voi riittää seuranta. Toisinaan taas oireita helpottava lääkehoito on paikallaan. Leikkaushoidon tarpeellisuutta arvioidaan muun muassa virtsan virtaamamittauksella. Virtsaputken tähystys tehdään, jos potilaalla on verta virtsassa tai hänellä epäillään olevan virtsaputken kurouma. Joskus taudinmääritykseen tarvitaan myös virtsateiden varjoaineröntgenkuvaus ja virtsatutkimus.

Lääkehoito riittää usein saamaan potilaan vähäoireiseksi tai oireettomaksi. Lääkkeitä joudutaan kuitenkin käyttämään jatkuvasti. Leikkaus on lääkehoitoa tehokkaampi hoito. Eturauhanen leikataan esimerkiksi silloin, jos oireet jatkuvat vaikeina lääkehoitokokeilun jälkeen. Leikkaustavaksi voidaan valita höyläysleikkaus, avoin leikkaus, eturauhasen halkaisuleikkaus tai mikro- tai radioaaltohoito. Näistä yleisin on höyläysleikkaus. Siinä eturauhaseen viedään virtsaputken kautta tähystin, jonka kautta leikataan sähkösilmukalla liikakasvusta lastuja. Tämän seurauksena virtsaputki avartuu ja eturauhanen pienenee. Noin 80 prosentilla leikatusta oireet vähenevät reilusti eikä ulkopuolista haavaa tule. Noin 70 prosentilla miehestä tosin siemensyöksy ohjautuu leikkauksen jälkeen virtsarakkoon. Radioaaltohoidon alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta sen pitkäaikainen teho ei ole ollut höyläyksen veroinen.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.