Punoitusta, kutinaa, tummia silmänalusia ja turvonneita luomia. Aratkin silmät rauhoittuvat, kun opettelet hoitamaan ja meikkaamaan hellävaraisesti.

Miksi silmänympärysiho kaipaa erityishoivaa?

SILMÄNYMPÄRYSTEN iho on neljänneksen ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Ohuutensa ja heikomman rakenteensa vuoksi iholta haihtuu helpommin kosteutta ja silmien ympäristö kuivuu herkästi. Myös imuneste- ja verisuonet ovat ohuempia ja niitä on harvemmassa. Tämä näkyy ikävästi silmänalusten turvotuksena ja tummuutena.
TÄRKEINTÄ silmänympärysihon hoidossa on ihon kosteuttaminen sekä veren- ja lymfakierron elvyttäminen.
ELINTAVATKIN on hyvä syynätä läpi. Väsymys, stressi, vähäinen ulkoilu, liikunta tai vedenjuominenkin näkyy silmänympärys­iholla väsymyksenä ja turvotuksena.


Miten hoidan silmänympärysihoa oikein?

VALITSE hoitotuote ihosi tarpeiden mukaan: Nuorelle riittää kosteuttava voide. Aikuinen iho hyötyy anti-age-tuotteesta, joka kosteutuksen lisäksi tasoittaa ryppyjä, edistää nestekiertoa ja vaalentaa ihoa.
PAINELE nokare kevyesti alaluomelle sisänurkasta ulospäin ja ulkonurkan harakanvarpaisiin. Yläluomella voidetta levitetään vain hieman kulmakarvojen alapuolelle. Jos voidetta laittaa liikaa, se saattaa valua silmiin ärsyttämään.
LEVITÄ silmänympärysvoide ensimmäisenä puhtain käsin, ja lisää vasta sitten voimakkaammat kasvo- tai vartalonhoitotuotteet.


Mitä jos hellä hoito ei auta?

JOS hoito tai silmien kosteuttaminen ei poista  silmänalueen ihon kuivuutta ja kutinaa, apua kannattaa kysyä lääkäriltä.
YLEISIMMÄT silmäluomi-ihottuman syyt ovat atooppinen ekseema ja tali-ihottuma. Niitä ei voi aina erottaa oireiden tai löydösten perusteella toisistaan. Luomireunojen ihottuma voi johtua ruusufinnistä. Silloin silmät punoittavat ja niissä on roskan tunne.
IHOTTUMAAN voi kokeilla silmänympärysvoiteita. Jos ne eivät auta, apua löytyy lääkärin määräämistä voiteista.


Mikä avuksi, kun ongelmana on turvotus ja tummat silmänaluset?

VALVOMINEN ja vatsalla nukkuminen näkyvät herkästi tummina silmänalusina ja silmäpusseina.
TURVOTUSTA voi yrittää häätää kevyellä lymfahieronnalla:  taputtele silmänalusia kevyesti sormenpäillä nenänpielistä ulospäin korvia kohti, jotta nesteet saavat vauhtia.
VÄRILLISILLÄ silmänympärysihon hoitotuotteilla saa piiloon ihon läpi kuultavat verisuonet, tummat silmänaluset ja punoituksen.
LEVITÄ tuotetta hyvin ohuelti ja viimeistele levitys hellästi sormin painellen. Sormien lämpö saa värin sulautumaan ihoon.


Voiko herkkiä silmiä meikata?

VOIT MEIKATA herkkiä silmiäkin, kun valitsee tuotteet tarkkaan. Silmämeikki on myös kätevä konsti kohottaa ilmettä ja johdatella huomio pois silmäpusseista.
Joskäytät silmälaseja, valitse kehys, jonka alareuna peittää silmä­pussin.
Herkille silmille löytyy hajusteettomia tuotteita. Jos joku tuote tuntuu ärsyttävän, käyttö kannattaa lopettaa ja kokeilla muuta. Joskus ongelman syynä voi olla väri, esimerkiksi musta ripsiväri saattaa ärsyttää, ruskea ei. 
HYVÄ HYGIENIA estää ärsytystä. Kädet kannattaa pestä aina ennen meikkaamista tai silmämeikin poistamista. Siveltimet on hyvä pestä öljyä sisältävällä saippualla. Meikkejä ei ole syytä lainata muille.
POSTA SILMÄMEIKKI silmämeikinpuhdistus­aineella. Kostuta vanulappu, paina se hetkeksi suljetun silmän päälle ja anna meikkien sulaa lappuun. Pyyhkäise, älä hankaa.
Jos mikään meikki ei tunnu sopivan silmille, unohda silmien ehostus ja kiinnitä meikatessa huomio ihoon ja vaikkapa huuliin korostamalla niitä kauniilla huulipunalla.

Lue lisää silmien hyvinvoinnista:
Allergiaa ripsienpidennyksistä?
Kannattaako silmien laserleikkaus?

  • Jos silmät kirvelevät, punoittavat ja niissä on roskan tunne, syynä voi olla silmien kuivuminen eli kuivasilmäisyys.Tällöin silmät voivat myös vetistää tai rähmiä.
  • Oireet korostuvat tuulessa ja ilmastoidussa tilassa.
  • Myös harva räpyttely näyttöpäätettä tai telkkaria katsoessa lisää kuivuuden tunnetta. 
  • Apua saa apteekeista reseptittä myytävistä kostutustipoista ja -geeleistä, joita voi käyttää pitempäänkin, mikäli niistä on hyötyä.
  • Jos kuivasilmäisyyden syynä on yleissairaus tai lääkkeet, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti