Punoitusta, kutinaa, tummia silmänalusia ja turvonneita luomia. Aratkin silmät rauhoittuvat, kun opettelet hoitamaan ja meikkaamaan hellävaraisesti.

Miksi silmänympärysiho kaipaa erityishoivaa?

SILMÄNYMPÄRYSTEN iho on neljänneksen ohuempaa kuin muu kasvojen iho. Ohuutensa ja heikomman rakenteensa vuoksi iholta haihtuu helpommin kosteutta ja silmien ympäristö kuivuu herkästi. Myös imuneste- ja verisuonet ovat ohuempia ja niitä on harvemmassa. Tämä näkyy ikävästi silmänalusten turvotuksena ja tummuutena.
TÄRKEINTÄ silmänympärysihon hoidossa on ihon kosteuttaminen sekä veren- ja lymfakierron elvyttäminen.
ELINTAVATKIN on hyvä syynätä läpi. Väsymys, stressi, vähäinen ulkoilu, liikunta tai vedenjuominenkin näkyy silmänympärys­iholla väsymyksenä ja turvotuksena.


Miten hoidan silmänympärysihoa oikein?

VALITSE hoitotuote ihosi tarpeiden mukaan: Nuorelle riittää kosteuttava voide. Aikuinen iho hyötyy anti-age-tuotteesta, joka kosteutuksen lisäksi tasoittaa ryppyjä, edistää nestekiertoa ja vaalentaa ihoa.
PAINELE nokare kevyesti alaluomelle sisänurkasta ulospäin ja ulkonurkan harakanvarpaisiin. Yläluomella voidetta levitetään vain hieman kulmakarvojen alapuolelle. Jos voidetta laittaa liikaa, se saattaa valua silmiin ärsyttämään.
LEVITÄ silmänympärysvoide ensimmäisenä puhtain käsin, ja lisää vasta sitten voimakkaammat kasvo- tai vartalonhoitotuotteet.


Mitä jos hellä hoito ei auta?

JOS hoito tai silmien kosteuttaminen ei poista  silmänalueen ihon kuivuutta ja kutinaa, apua kannattaa kysyä lääkäriltä.
YLEISIMMÄT silmäluomi-ihottuman syyt ovat atooppinen ekseema ja tali-ihottuma. Niitä ei voi aina erottaa oireiden tai löydösten perusteella toisistaan. Luomireunojen ihottuma voi johtua ruusufinnistä. Silloin silmät punoittavat ja niissä on roskan tunne.
IHOTTUMAAN voi kokeilla silmänympärysvoiteita. Jos ne eivät auta, apua löytyy lääkärin määräämistä voiteista.


Mikä avuksi, kun ongelmana on turvotus ja tummat silmänaluset?

VALVOMINEN ja vatsalla nukkuminen näkyvät herkästi tummina silmänalusina ja silmäpusseina.
TURVOTUSTA voi yrittää häätää kevyellä lymfahieronnalla:  taputtele silmänalusia kevyesti sormenpäillä nenänpielistä ulospäin korvia kohti, jotta nesteet saavat vauhtia.
VÄRILLISILLÄ silmänympärysihon hoitotuotteilla saa piiloon ihon läpi kuultavat verisuonet, tummat silmänaluset ja punoituksen.
LEVITÄ tuotetta hyvin ohuelti ja viimeistele levitys hellästi sormin painellen. Sormien lämpö saa värin sulautumaan ihoon.


Voiko herkkiä silmiä meikata?

VOIT MEIKATA herkkiä silmiäkin, kun valitsee tuotteet tarkkaan. Silmämeikki on myös kätevä konsti kohottaa ilmettä ja johdatella huomio pois silmäpusseista.
Joskäytät silmälaseja, valitse kehys, jonka alareuna peittää silmä­pussin.
Herkille silmille löytyy hajusteettomia tuotteita. Jos joku tuote tuntuu ärsyttävän, käyttö kannattaa lopettaa ja kokeilla muuta. Joskus ongelman syynä voi olla väri, esimerkiksi musta ripsiväri saattaa ärsyttää, ruskea ei. 
HYVÄ HYGIENIA estää ärsytystä. Kädet kannattaa pestä aina ennen meikkaamista tai silmämeikin poistamista. Siveltimet on hyvä pestä öljyä sisältävällä saippualla. Meikkejä ei ole syytä lainata muille.
POSTA SILMÄMEIKKI silmämeikinpuhdistus­aineella. Kostuta vanulappu, paina se hetkeksi suljetun silmän päälle ja anna meikkien sulaa lappuun. Pyyhkäise, älä hankaa.
Jos mikään meikki ei tunnu sopivan silmille, unohda silmien ehostus ja kiinnitä meikatessa huomio ihoon ja vaikkapa huuliin korostamalla niitä kauniilla huulipunalla.

Lue lisää silmien hyvinvoinnista:
Allergiaa ripsienpidennyksistä?
Kannattaako silmien laserleikkaus?

  • Jos silmät kirvelevät, punoittavat ja niissä on roskan tunne, syynä voi olla silmien kuivuminen eli kuivasilmäisyys.Tällöin silmät voivat myös vetistää tai rähmiä.
  • Oireet korostuvat tuulessa ja ilmastoidussa tilassa.
  • Myös harva räpyttely näyttöpäätettä tai telkkaria katsoessa lisää kuivuuden tunnetta. 
  • Apua saa apteekeista reseptittä myytävistä kostutustipoista ja -geeleistä, joita voi käyttää pitempäänkin, mikäli niistä on hyötyä.
  • Jos kuivasilmäisyyden syynä on yleissairaus tai lääkkeet, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.