
Hyvä suun hygienia auttaa pitämään hengityksen raikkaana. Ohessa kahdeksan yleisintä syytä pahanhajuiseen hengitykseen ja apukeinot tilanteen kohentamiseksi.
Häätääkö pahanhajuinen hengitys ihmiset ympäriltäsi? Oman hengityksen hajua ei itse yleensä tunnista, sillä hajuaisti turtuu. Läheisellekin on vaikea sanoa, että tämän hengitys haisee.
Tavallisin syy on se, että hammasväleihin jää ruoantähteitä, bakteerit alkavat hajottaa niitä ja syntyy pahanhajuisia, rikkipitoisia yhdisteitä. On paljon harvinaisempaa, että haju tulee esimerkiksi nielusta tai tulehtuneista poskionteloista, mutta joskus on niinkin.
Jos suussa olevat reiät ja tulehdukset on hoidettu eikä hyvästä hammashygieniasta huolimatta saa pahaa hajua katoamaan, kannattaa kääntyä esimerkiksi yleislääkärin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkärin puoleen.
Tässä syitä, miksi hengitys haisee ja myös keinot välttää ikävä lehahdus.
1. Ruoanjämät hampaiden väleissä
Kukapa meistä ei joskus unohtaisi puhdistaa hammasvälejä, vaikka se ei vielään kuin pari minuuttia. Hampaiden väleihin ja epätasaisiin paikkoihin kertyy herkästi bakteereja ja ruoantähteitä, jotka ovat omiaan puskemaan pahaa hajua suuhun. Syljen vaikutuksesta bakteerimassa kovettuu pikkuhiljaa hammaskiveksi hampaiden pinnoille ja sen poistamiseen tarvitaan hammaslääkäriä tai suuhygienistiä.
KOKEILE TÄTÄ: Parhaiten hampaiden välit saa puhtaiksi hammasväliharjoilla, joita on erikokoisia. Hyvä vaihtoehto on silikoniset, hieman röpelöpintaiset harjat. Tosin hyvin tiiviisiin hammasväleihin ne eivät välttämättä sovi. Hammaslanka saattaa sopia osalle, mutta sen käyttö vaatii näppäryyttä ja taitoa. Myös suuhygienistiltä saa neuvoja sopivien työkalujen löytämiseksi.
2. Voimakkaan makuinen ruoka
Voimakkaan makuiset ruoat, kuten valkosipuli, voivat nekin aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Samoin karppaaminen eli hiilihydraattien välttäminen. Silloin keho alkaa polttaa rasvoja ja suun kautta vapautuu niin sanottuja ketoaineita.
KOKEILE TÄTÄ: Yrttien, kuten mintun, oreganon tai rosmariinin, pureskelu voimistaa syljeneritystä ja raikastaa hengitystä. Suuvedet raikastavat hetkellisesti ja niitä voi käyttää silloin tällöin, mutta poppakonstiksi niistä ei ole. Purskuttelulla ei voi korvata huolellista suuhygieniaa.
3. Katetta kielessä
Pahanhajuisen hengityksen pesäke voi olla kieli, sillä sen nystyräiselle pinnalle tarttuu hanakasti ruoantähteitä ja bakteereita. Terve kieli on väriltään vaalean pinkki. Kielessä näkyvä kellertävä kate onkin bakteerimassaa.
KOKEILE TÄTÄ: Kielen puhdistus voi olla hieman yököttävää, nielua ärsyttävää puuhaa, sillä apteekista saatava harja tai kaavin pitäisi ujuttaa myös kielen takaosaan. Puhdistuksen voi tehdä esimerkiksi aamuharjauksen yhteydessä, koko ajan kieltä ei tarvitse hinkata.
4. Tulehdus ikenissä
Ientulehdus on erittäin tavallinen vaiva, jopa 70 prosenttia suomalaisista kärsii siitä ajoittain. Se on myös usein syy pahanhajuiseen hengitykseen. Kun ientaskuihin ja hammasväleihin kertyy bakteereita, ne ärsyttävät ientä ja erittävät myrkyllisiä aineita. Tämä käynnistää ikenissä puolustusreaktion eli tulehduksen. Tulehtunut ien on usein turvonnut ja punoittava. Se vuotaa herkästi verta.
Jos ientulehdus jää hoitamatta, se muuttuu pikkuhiljaa vakavammaksi parodontiitiksi eli suun kiinnityskudoksen tulehdukseksi. Silloin hammasta leukaluuhun kiinnittävät rakenteet voivat tuhoutua ja pahimmillaan hampaat alkavat heilua. Hammaslääkäri voi todeta parodontiitin joskus jo suusta tulevan pahan hajun ja märkäisen eritteen perusteella. Parodontiitti ei hoidu kerralla vaan vaatii jatkuvaa ylläpitohoitoa ja seurantaa.
KOKEILE TÄTÄ: Ientulehduksen voi nujertaa sinnikäällä, säännöllisellä kotihoidolla. On tärkeää harjata hampaat kahdesti päivässä, kaksi minuuttia kerrallaan. Myös hammasvälit pitäisi puhdistaa päivittäin. Yleensä se onnistuu parhaiten hammasväliharjalla. Tulehtuneet ikenet vuotavat aluksi harjatessa ja tikuttaessa verta, mutta sitä ei kannata säikähtää.
5. Tupakka haisee
Tupakka ei tunnetusti paranna hengityksen hajua ja lisäksi siitä imeytyy verenkiertoon aineita, jotka jäävät haisemaan hengitykseen. Tupakoiva saa myös herkemmin ientulehduksia ja hammaskiveä.
KOKEILE TÄTÄ: Lopettamisen tueksi on saatavilla nikotiinikorvaushoidon lisäksi lääkehoitoa, joka vähentää nikotiinin himoa.
6. Reikäiset hampaat
Reiät ovat bakteerien tekosia, niinpä nekin voivat olla pahanhajuisen hengityksen taustalla. Syvä reikä voi levitä hampaan juurikanavaan saakka, jolloin siellä olevat hermot ja verisuonet tulehtuvat. Silloin hammasytimeen kertyy märkäistä eritettä, ja joskus märkäpesäkkeitä voi puhjeta jopa posken limakalvoille. Juurikanavan tulehduksessa kipu on yleensä kovaa, mutta varsinkin uusintainfektiot voivat olla myös oireettomia.
KOKEILE TÄTÄ: Jos kärsii pahanhajuisesta hengityksestä, on tärkeää paikkauttaa suussa olevat reiät. Jos tulehdus on edennyt juurikanavaan saakka, pitää tehdä juurihoito. Siinä juurikanavat puhdistetaan ja käsitellään bakteereita tuhoavilla lääkkeillä.
7. Kuiva suu
Sylki kosteuttaa suuta, huuhtelee bakteereita ja helpottaa nielemistä. Jos syljeneritys heikkenee, bakteerit eivät huuhtoudu suusta kunnolla vaan jäävät myllertämään sinne aiheuttaen reikiä ja tulehduksia. Samalla suu muuttuu happamammaksi. Limakalvot ovat arat ja suussa
tuntuu metallinmakua ja pahaa hajua. Syljen eritystä voivat vähentää sairaudet, kuten Sjögrenin syndrooma. Diabetes, syöpäsairaudet, maksa- ja munuaissairaudet, alkoholismi sekä keuhkosairaudet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.
KOKEILE TÄTÄ: Kuivia limakalvoja voi kostuttaa esimerkiksi oliiviöljyllä. Apteekista saa myös keinosylkeä ja syljeneritystä lisääviä imeskelytabletteja, mutta niidenkään vaikutukset eivät ole kovin pitkäaikaisia. Ksylitolipurkan pureskelu lisää myös syljeneritystä, mutta sen jatkuva pureskelu ei tee purennalle hyvää, lisäksi se voi aiheuttaa vatsavaivoja. Kuivalle suulle saattaa sopia paremmin hammastahna, joka ei sisällä vaahtoavaa natriumlauryylisulfaattia. Myös alkoholipitoisten suuvesien käyttöä kannattaa välttää. Paljon pureskelua vaativat ruoat, kuten kasvikset, juurekset ja hedelmät, voimistavat syljeneritystä.
8. Proppuja nielussa
Nielurisoissa on paljon kuoppia ja onteloita, joihin voi kertyä bakteereja, ruoantähteitä, limaa ja kuolleita soluja. Tällöin syntyy pahanhajuisia, kellertäviä paakkuja, niin sanottuja nieluproppuja, jotka voivat tuntua pienenä palantunteena kurkussa.
KOKEILE TÄTÄ: Proppuja saa irtoamaan, jos painaa nielurisan seutua puulastalla, lusikan varrella tai hammasharjalla. Isoissa risoissa ja nielutulehduksissa paakkuja voi syntyä enemmän. Jos propuista on paljon riesaa ja niitä syntyy usein, voidaan harkita nielurisojen poistoa.
Asiantuntija: Kaj Karlsson hammaslääkäri, lääketieteellinen johtaja Plusterveys.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.
Nielusta sormella voi puristaa kroput pois.ne haisee pahalle.
Ajatuskin hammaslääkäriin menosta tai hammaskiven poistosta kammoksuttaa. Huonoja kokemuksia aina. Ja kalliiksi kun tulee. Kunnalliseen ei pääse näillä seuduilla vuoteen ja siellä revitään suupieletkin verille ja porataan puuduttamatta.