Onko raitis ilma katoava luonnonvara? Kuinka vakava terveysriski ilmansaasteet ovat? Ainakin astmaatikon oireilua pakokaasut ja home saattavat pahentaa.

Voiko omilla valinnoillaan vaikuttaa hengitysilman puhtauteen? Väitteisiin ilmanlaadusta vastaa professori Matti J. Jantunen.

1. Ilmaston lämpeneminen lisää homeitten ja sienien määrää ilmassa.

Kyllä ulkoilmassa, koska aika, jolloin maa on jäässä ja lumen peittämä, lyhenee. Talvella ulkoilman home- ja sieni-itiöpitoisuudet ovat hyvin pienet. Olennaisempaa sisäilman laadun kannalta kuitenkin on, lisääntyykö samalla myös kosteus. Rakennusten homeongelmat johtuvatkin rakenteiden kosteusvaurioista, johon ilmaston lämpenemisellä on tuskin olennaista vaikutusta.

2. Pakkasella ilmassa on enemmän saasteita kuin lämpimällä säällä.

Vielä minun lapsuudessani 50-luvun kaupungeissa tämä oli itsestään selvää ja johtui rakennusten lämmityksestä. Nykyäänkin kovaan pakkaseen liittyy tyyni ilma, jonka vuoksi ilman saasteiden laimeneminen on tavallista heikompaa ja niiden pitoisuudet kaupungeissa kohoavat. Nykyisin syynä ovat pääasiassa liikenteen päästöt.

3. Ilma on puhtaimmillaan sateen jälkeen.

Kyllä, sade on oikeastaan ainoa tehokas mekanismi, joka poistaa ilmasta pienhiukkasia. Tuuli vain puhaltaa niitä paikasta toiseen.

4. Pakokaasuista peräisin olevat pienhiukkaset lisäävät astmaan sairastumista.

Totta. Pienhiukkaset, jotka ovat peräisin pakokaasuista, tupakasta kuin puun poltosta, lisäävät astmaatikon oireilua ja jonkin verran on näyttöä niiden osuudesta myös astman syntyyn. Pakokaasuhiukkaset eivät kuitenkaan ole merkittävin astman aiheuttaja, vaan sairauden pääasialliset syyt ovat muualla.

5. Jos kulkee pikkukatuja pitkin ja välttelee valtakatuja, saa keuhkoihinsa paljon vähemmän pienhiukkasia.

Kyllä ja ei. Kokonaisaltistumiseen vaikutus ei ole kovin suuri, mutta altistuminen liikenteen pienhiukkasille vähenee merkittävästi.

6. Katupöly voi laukaista sydänkohtauksen.

Kaupunki-ilman pienhiukkaset (alle 2,5 mikrometriä) voivat laukaista sydänkohtauksen. Katupölystä suurin osa on kuitenkin karkeampia (yli 2,5 mikrometriä) hiukkasia, joiden osuudesta sydänkohtauksiin ei juuri ole näyttöä. Hengitysoireita, esim. astmakohtauksia, katupöly kyllä lisää.

7. Luonnollinen ilmastointi on koneellista terveellisempi.

Molemmat voivat olla hyviä tai huonoja, raja ei kulje näiden kahden vaihtoehdon välillä. Koneellinen ilmastointi auttaa säästämään energiaa ja tekee mahdolliseksi ulkoilman pienhiukkasten suodattamisen: näin se vähentää pienhiukkasaltistumista ja niiden terveysriskejä. Tästä on saatu näyttöä väestötutkimuksissa.

8. Kaupunkien keskustoissa ikkunoita voi pitää auki ja tuulettaa turvallisesti.

Kyllä voi, mutta ulkoilman saastetilanne kannattaa silti huomioida. Ulkoilma on puhtaimmillaan sateen ja tuulen aikana, likaisimmillaan tyynellä ja pilvisellä säällä kaupunkien keskustoissa ja liikenneväylien äärellä. Korkea lämpötila on ilmansaasteiden ohella merkittävä terveysriski. Ikkunat kannattaakin pitää auki kesähelteellä, jotta asunto viilenee vaikka epäpuhtauksia pääseekin sisälle.

9. Mitä matalampi sokkeli talossa, sen suurempi riski, että huoneilmassa on syöpää aiheuttavaa radonia.

Radonin riskit aiheutuvat muista seikoista. Ensimmäinen edellytys on maaperän radionpitoisuus, joka suurimmassa osassa Suomea on varsin pieni. Siellä, missä maaperässä on paljon radonia, rakennuksen tuuletettu, korkea tai matala sokkeli on maavaraista laattarakennetta turvallisempi. Tasapainotettu ilmanvaihto vähentää radonia sisäilmasta, ja lisäsuojaa voivat antaa esim. ”radonkaivot”.

10. Jos käyttövedessä on paljon radonia, sitä voi vapautua vaarallisia määriä ilmaan esimerkiksi suihkussa.

Kyllä, mutta radonaltistumisen pääasiallinen syy on rakennuksen alapohjan kautta suoraan sisäilmaan tuleva radon. Radonin riskit aiheutuvat vuosien ja vuosikymmenien mittaan kertyneestä säteilystä, johon lyhytaikaisilla altistumispiikeillä, esim. suihkussa, on vähäinen vaikutus.

11. Jos rakennuksessa kasvaa hometta, sen tunnistaa hajusta.

Homeen haju on vakava merkki homeesta, mutta hyvin usein homeongelma ei varoita itsestään tällä tavalla. Homeen hajun puute ei ole tae siitä, että hometta ei ole.

12. Homeelle altistuminen voi laukaista allergian tai astman.

Kyllä voi.

13. Homeen aiheuttamat vaivat loppuvat heti, kun altistus loppuu.

Akuutti oireilu voi päättyä nopeasti, mutta home saattaa aiheuttaa myös pitkäaikaissairauden, jonka vaikutukset eivät pääty altistumisen loppuessa.

LUE LISÄÄ:

Terveyskirjasto: Ilmansaasteiden haitat

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.