matla verenpaine, huimaus, pyörtyminen, väsymys
Kuva Shutterstock

Matala verenpaine voi aiheuttaa huimausta, pahoinvointia tai jopa pyörtymistä. Toisaalta se ennustaa myös pitkää ikää.

Voiko verenpaine olla liian matala?

Kyllä voi, mutta se on melko harvinaista. Kun puhutaan kroonisesti liian matalasta verenpaineesta, on syynä tavallisimmin nesteenpoistolääkitys ja sitä vaativa sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta.  Verenpaine voi olla jopa 75–80/50–60 mmHg tasoa ilman, että se olisi liian matala tai merkki mistään sairaudesta. Normaalin verenpaineen ylärajaksi sen sijaan on määritelty 135/85 mmHg. Arvoja voidaan pitää liian matalina, mikäli ne aiheuttavat oireita.

Minkälaisia oireita matala verenpaine aiheuttaa?

Heikotusta, huimausta, silmien sumenemista ja jopa pyörtymistä. Jos verenkierrossa ei ole riittävästi nestettä, oireena voi olla sama hengenahdistus, jota tavataan sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä. Myös syke nopeutuu verenpaineen laskiessa, jotta sydämen pumppaama verimäärä ei vähenisi elimistössä. Hyvänlaatuinenkin matala verenpaine aiheuttaa toisinaan voimattomuutta ja huonon olon tunnetta. Tämä voi vaivata etenkin silloin, kun suolaa käytetään niukalti ja nesteen saanti on vähäistä. Huono olo iskee, jos hikoilee paljon tai joutuu seisomaan tai valvomaan pitkään.

Lue lisää Tunnista ja hoida huimaus

Mistä kertoo, jos normaalipaineisen ihmisen verenpaine laskee aikuisiässä?

Tavallisin syy on painon pudotus tai alkoholinkäytön väheneminen.

Lakritsia sisältävät tuotteet aiheuttavat joillakin ihmisillä viikkojakin kestävää verenpaineen nousua, ja niistä luopuminen voi johtaa verenpaineen laskuun.

Stressi, kipu ja masennus nostavat tunnetusti verenpainetta, jolloin niiden väheneminen voi heijastua verenpaineen laskuna. Ellei mitään näistä ole taustalla eikä käytössä ole verenpainetta laskevia lääkkeitä, pitäisi tutkia veren suolat (kalium ja natrium) ja aamun kortisoli lisämunuaisvian poissulkemiseksi. Myös sydämen pumppauskyvyn heikkeneminen sydäninfarktin tai lihassairauden pohjalta voi laskea verenpainetta.

Näkyykö vuorokausirytmi verenpaineissa?

Terveen ihmisen verenpaine on nukkuessa selvästi matalampi kuin päivällä, ja tämä herättää usein turhaa huolta. Jopa 20–25 prosenttia päiväaikaista matalampi paine on kuitenkin nukkuessa täysin normaali. Verenpaineen yöllisen laskun puuttuminen on puolestaan poikkeavaa.

Miksi seisomaan noustessa huimaa?

Kun ihminen nousee makuulta istumaan tai istumasta pystyyn, hänen verenpaineensa laskee äkillisesti. Ilmiö johtuu siitä, ettei verenkierron säätelyjärjestelmä ehdi sopeutua riittävän nopeasti asennon muutokseen. Varsinkin jäykistyneet valtimot ovat alttiita verenpaineen laskulle. Huimaus menee nopeasti ohi asennon vakiinnuttua, eikä tila ole vaarallinen. Myös verenpainelääkkeet, erityisesti ääreisverenkiertoa laajentavat lääkkeet kuten kalsiumin salpaajat, voivat laskea verenpainetta seisoessa.

Voiko matala verenpaine olla myös riski­tekijä?

Tutkimuksissa on todettu sekä korkean että matalan verenpaineen liittyvän kohonneeseen kuolemanriskiin. Terveellä ihmisellä, varsinkin jos suku on pitkäikäistä, matala verenpaine ennakoi pitkäikäisyyttä. Se vähentää verisuonten seinämiin kohdistuvaa painetta niin, että verisuonen seinämä säilyttää kimmoisuutensa ja on siten vähemmän altis kovettumiselle, jäykistymiselle ja verenvuotoa aiheuttavalle haurastumiselle. Matala verenpainetaso on yhdistetty myös dementiaan. Tähänastinen näyttö ei kuitenkaan osoita matalan verenpaineen aiheuttavan dementiaa – kyse saattaa olla siitä, että dementia laskee verenpainetta.

Voidaanko matalasta verenpaineesta aiheutuvia oireita hoitaa kotikonstein?

Jos on kyse terveen ihmisen matalasta verenpaineesta, johon silloin tällöin liittyy vetämättömyyttä, voi salmiakkia tai suolaa käyttää reilummin. Myös liikunta vähentää silloin oireita. Mikäli oireet ilmenevät ylösnoustessa, kannattaa nousta sängystä hitaasti. Matalaan verenpaineeseen ei ole tehokkaita lääkkeitä. Erittäin hankalissa tapauksissa lääkäri voi kokeilla suolahormonin kaltaisesti vaikuttavaa lääkettä verenpaineen nostamiseksi. Lääkärillä kannattaa käydä etenkin, jos matala verenpaine on uusi vaiva, se aiheuttaa oireita eikä sen syy ole selvillä.

Asiantuntijana kardiologian dosentti Sinikka Pohjola-Sintonen, HYKSin Peijaksen sairaala

 

Paineet lukuina

▶ Ihanneverenpaine: alle 120 / 80 mmHg
▶ Normaali verenpaine: alle 135 / 85 mmHg
▶ Tyydyttävä verenpaine: 130–139 / 85–89 mmHg
▶ Kohonnut verenpaine: yli 140 / 90 mmHg
▶ Lääkehoidossa olevalle tavoite: alle 140 / 85 mmHg
▶ Diabetesta sairastavalla: alle 130 / 80 mmHg

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.