matla verenpaine, huimaus, pyörtyminen, väsymys
Kuva Shutterstock

Matala verenpaine voi aiheuttaa huimausta, pahoinvointia tai jopa pyörtymistä. Toisaalta se ennustaa myös pitkää ikää.

Voiko verenpaine olla liian matala?

Kyllä voi, mutta se on melko harvinaista. Kun puhutaan kroonisesti liian matalasta verenpaineesta, on syynä tavallisimmin nesteenpoistolääkitys ja sitä vaativa sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta.  Verenpaine voi olla jopa 75–80/50–60 mmHg tasoa ilman, että se olisi liian matala tai merkki mistään sairaudesta. Normaalin verenpaineen ylärajaksi sen sijaan on määritelty 135/85 mmHg. Arvoja voidaan pitää liian matalina, mikäli ne aiheuttavat oireita.

Minkälaisia oireita matala verenpaine aiheuttaa?

Heikotusta, huimausta, silmien sumenemista ja jopa pyörtymistä. Jos verenkierrossa ei ole riittävästi nestettä, oireena voi olla sama hengenahdistus, jota tavataan sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä. Myös syke nopeutuu verenpaineen laskiessa, jotta sydämen pumppaama verimäärä ei vähenisi elimistössä. Hyvänlaatuinenkin matala verenpaine aiheuttaa toisinaan voimattomuutta ja huonon olon tunnetta. Tämä voi vaivata etenkin silloin, kun suolaa käytetään niukalti ja nesteen saanti on vähäistä. Huono olo iskee, jos hikoilee paljon tai joutuu seisomaan tai valvomaan pitkään.

Lue lisää Tunnista ja hoida huimaus

Mistä kertoo, jos normaalipaineisen ihmisen verenpaine laskee aikuisiässä?

Tavallisin syy on painon pudotus tai alkoholinkäytön väheneminen.

Lakritsia sisältävät tuotteet aiheuttavat joillakin ihmisillä viikkojakin kestävää verenpaineen nousua, ja niistä luopuminen voi johtaa verenpaineen laskuun.

Stressi, kipu ja masennus nostavat tunnetusti verenpainetta, jolloin niiden väheneminen voi heijastua verenpaineen laskuna. Ellei mitään näistä ole taustalla eikä käytössä ole verenpainetta laskevia lääkkeitä, pitäisi tutkia veren suolat (kalium ja natrium) ja aamun kortisoli lisämunuaisvian poissulkemiseksi. Myös sydämen pumppauskyvyn heikkeneminen sydäninfarktin tai lihassairauden pohjalta voi laskea verenpainetta.

Näkyykö vuorokausirytmi verenpaineissa?

Terveen ihmisen verenpaine on nukkuessa selvästi matalampi kuin päivällä, ja tämä herättää usein turhaa huolta. Jopa 20–25 prosenttia päiväaikaista matalampi paine on kuitenkin nukkuessa täysin normaali. Verenpaineen yöllisen laskun puuttuminen on puolestaan poikkeavaa.

Miksi seisomaan noustessa huimaa?

Kun ihminen nousee makuulta istumaan tai istumasta pystyyn, hänen verenpaineensa laskee äkillisesti. Ilmiö johtuu siitä, ettei verenkierron säätelyjärjestelmä ehdi sopeutua riittävän nopeasti asennon muutokseen. Varsinkin jäykistyneet valtimot ovat alttiita verenpaineen laskulle. Huimaus menee nopeasti ohi asennon vakiinnuttua, eikä tila ole vaarallinen. Myös verenpainelääkkeet, erityisesti ääreisverenkiertoa laajentavat lääkkeet kuten kalsiumin salpaajat, voivat laskea verenpainetta seisoessa.

Voiko matala verenpaine olla myös riski­tekijä?

Tutkimuksissa on todettu sekä korkean että matalan verenpaineen liittyvän kohonneeseen kuolemanriskiin. Terveellä ihmisellä, varsinkin jos suku on pitkäikäistä, matala verenpaine ennakoi pitkäikäisyyttä. Se vähentää verisuonten seinämiin kohdistuvaa painetta niin, että verisuonen seinämä säilyttää kimmoisuutensa ja on siten vähemmän altis kovettumiselle, jäykistymiselle ja verenvuotoa aiheuttavalle haurastumiselle. Matala verenpainetaso on yhdistetty myös dementiaan. Tähänastinen näyttö ei kuitenkaan osoita matalan verenpaineen aiheuttavan dementiaa – kyse saattaa olla siitä, että dementia laskee verenpainetta.

Voidaanko matalasta verenpaineesta aiheutuvia oireita hoitaa kotikonstein?

Jos on kyse terveen ihmisen matalasta verenpaineesta, johon silloin tällöin liittyy vetämättömyyttä, voi salmiakkia tai suolaa käyttää reilummin. Myös liikunta vähentää silloin oireita. Mikäli oireet ilmenevät ylösnoustessa, kannattaa nousta sängystä hitaasti. Matalaan verenpaineeseen ei ole tehokkaita lääkkeitä. Erittäin hankalissa tapauksissa lääkäri voi kokeilla suolahormonin kaltaisesti vaikuttavaa lääkettä verenpaineen nostamiseksi. Lääkärillä kannattaa käydä etenkin, jos matala verenpaine on uusi vaiva, se aiheuttaa oireita eikä sen syy ole selvillä.

Asiantuntijana kardiologian dosentti Sinikka Pohjola-Sintonen, HYKSin Peijaksen sairaala

 

Paineet lukuina

▶ Ihanneverenpaine: alle 120 / 80 mmHg
▶ Normaali verenpaine: alle 135 / 85 mmHg
▶ Tyydyttävä verenpaine: 130–139 / 85–89 mmHg
▶ Kohonnut verenpaine: yli 140 / 90 mmHg
▶ Lääkehoidossa olevalle tavoite: alle 140 / 85 mmHg
▶ Diabetesta sairastavalla: alle 130 / 80 mmHg

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.