Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on levossa alhainen verenpaine 83/50 ja jo vähässä rasituksessa 230/130. Silloin  iskee myös hengenahdistus. Pulssi vaihtelee myös levossa. Onko näin suuresta verenpaineen vaihtelusta haittaa?

Verenpaine vaihtelee jatkuvasti. Syvässä unessa se on hyvinkin matala ja päiväsaikaan normaalisti alle 135 /85 mmHg kotimittauksissa. Liikkeellä olon ja ruumiillisen rasituksen verenpainetta nostava vaikutus tiedetään hyvin. Myös vilkas aivotoiminta, intensiivinen ajattelu tai stressi,  nostavat verenpainetta ja tämä vaihtelu voi olla erittäin suurta.

Kysyjän kuvaama vaihtelu on poikkeuksellisen suuri. Rasituksessa mitatut lukemat ovat huomattavan korkeita varsinkin kun myös alapaine (diastolinen) nousee hyvin korkeaksi. Kun kysyjä kuvaa lisäksi levossa mitatun pulssin suuria vaihteluita, voi syynä olla rytmihäiriön aiheuttama häiriö verenpainemittauksissa. Harvinaisempi syy saattaa olla lisämunuaisen kasvaimesta johtuva toiminta­häiriö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän on syytä hakeutua lääkäriin ja ottaa mukaan kirjanpito tekemistään verenpaineen mittauksista. Vuorokauden automaattinen verenpaineen seuranta, jossa laite mittaa noin 65 kertaa verenpaineen 24 tunnin kuluessa, voi selventää tilannetta. Voidaan myös tarvita verikokeita ja rasituskoe.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Terveys tavoitteena

Minulla on myös samaa. Matalin mitattu on SYS 71 DIA 38 ja korkein SYS 176 DIA 135 tykytyskohtauksen aikana. EKG Holter tutkimuksissa on pitkin päivää esiintyviä johtumattomia P-aaltoja ja AV-katkos epäily. Tätä on jatkunut nyt noin 2 -vuoden ajan. Lisäksi sormet turpoavat paljon jokaikinen yö. Olen arvellut sen johtuvan liian matalasta verenpaineesta levossa? Normaali vuorakausi vaihtelu verenpaineen kanssa on noin 70/40 yöllä ja päivällä esim, kävellessä ja istuessa 140/100. Syke on välillä n, 50-170 päivän aikana jos tulee tykytyskohtaus. Muuten sykkeet ovat noin 80-100/min. Olen 27v. nainen ja minulla todettiin keväällä 2017 myös aivolisäkeperäinen kilpirauhas hormooni vaje, mutta sitä ei ole tutkittu mistä se johtuu. Voisiko olla kasvain lisämunuaisissa? Otin MDD sylki tutkimuksen lisämunuaisten tilanteesta noin 2 vuotta sitten ja siellä oli muutamia kortisoli piikkejä ja välillä taas vihreän puolella arvot. Mitä sanotte? Paniikkihäiriötä ja stressiä ei ole. 2015 syksyllä tehtiin umpilisäkkeen poisto ja sain paljon antibiootteja suoneen mm, INVANZE merkkistä ja tämän aikana ja jälkeen varsinaiset rytmihäiriöt ilmaantuivat.

  • ylös 42
  • alas 56
Sisältö jatkuu mainoksen alla