Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos verenpainelukemasi eivät laske – vaikka mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen sen eteen – pane lakritsipussi piiloon. Suuri osa voi syödä lakua tai salmiakkia hyvillä mielin, mutta osa reagoi verenpaineen nousulla jo pieneen määrään.

Pussillinen salmiakkia silloin tällöin ei haittaa, useimpien kohdalla. Osa kuitenkin reagoi verenpaineen nousulla jo pieneen määrään lakritsihappoa.

Jos verenpaine on korkealla hoidosta huolimatta, syyksi saattaa paljastua juuri himo lakritsiin tai salmiakkiin. Syyllinen on lakritsihappo, joka jää majailemaan munuaisiin ja kerää sinne nestettä.

Lakritsihapon vaikutus verenpaineeseen on yksilöllistä, siksi sille ei ole asetettu turvarajaa. Joillekin pussillinen lakua saattaa nostaa paineet pilviin viikoiksi.

Purkkakin voi yllättää

Lakritsihappoa on kaikissa mustissa karkeissa: lakritsissa, salmiakissa ja salmiakkipurkassa.

Lakritsiuutteella maustetaan myös teetä ja alkoholijuomia. Luontaistuotehyllylläkin kannattaa olla tarkkana.

Musta herkku voi laukaista myös rytmihäiriöitä ja migreenin kaltaista päänsärkyä. Lääkärit tuntevat tämän nimellä lakritsioireyhtymä.

Asiantuntijana osastonylilääkäri Ilkka Tikkanen HYKSin nefrologian klinikasta.

Lue lisää:

Sinä onnistut: verenpaineen nostajat kuriin

Paljasta kohonnut verenpaine ja hoida pois ajoissa

Vaivoja matalasta verenpaineesta

Lakritsioireyhtymä on glykyrrtsiinihapon aiheuttama verenpaineen nousu ja turvotus. Se voi aiheuttaa myös rytmihäiriöitä ja päänsärkyä, joka muistuttaa migreeniä.