Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos verenpainelukemasi eivät laske – vaikka mielestäsi olet tehnyt kaiken mahdollisen sen eteen – pane lakritsipussi piiloon. Suuri osa voi syödä lakua tai salmiakkia hyvillä mielin, mutta osa reagoi verenpaineen nousulla jo pieneen määrään.

Pussillinen salmiakkia silloin tällöin ei haittaa, useimpien kohdalla. Osa kuitenkin reagoi verenpaineen nousulla jo pieneen määrään lakritsihappoa.

Jos verenpaine on korkealla hoidosta huolimatta, syyksi saattaa paljastua juuri himo lakritsiin tai salmiakkiin. Syyllinen on lakritsihappo, joka jää majailemaan munuaisiin ja kerää sinne nestettä.

Lakritsihapon vaikutus verenpaineeseen on yksilöllistä, siksi sille ei ole asetettu turvarajaa. Joillekin pussillinen lakua saattaa nostaa paineet pilviin viikoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Purkkakin voi yllättää

Lakritsihappoa on kaikissa mustissa karkeissa: lakritsissa, salmiakissa ja salmiakkipurkassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lakritsiuutteella maustetaan myös teetä ja alkoholijuomia. Luontaistuotehyllylläkin kannattaa olla tarkkana.

Musta herkku voi laukaista myös rytmihäiriöitä ja migreenin kaltaista päänsärkyä. Lääkärit tuntevat tämän nimellä lakritsioireyhtymä.

Asiantuntijana osastonylilääkäri Ilkka Tikkanen HYKSin nefrologian klinikasta.

Lue lisää:

Sinä onnistut: verenpaineen nostajat kuriin

Paljasta kohonnut verenpaine ja hoida pois ajoissa

Vaivoja matalasta verenpaineesta

Lakritsioireyhtymä on glykyrrtsiinihapon aiheuttama verenpaineen nousu ja turvotus. Se voi aiheuttaa myös rytmihäiriöitä ja päänsärkyä, joka muistuttaa migreeniä.

kokemusta on lakusta,joka nostaa verenpainetta huomattavasti,vuosia sitten söin kokonaisen lakupussin ja seuraavana päivänä ,hyvä kun verenpaine näytti huippulukemia lääkärikin säikähti jos minäkin,on jäänyt vähälle lakun syönti nyt

  • ylös 12
  • alas 10
Ei makeaa mahan täydeltä

Hurjia kokemuksia lakusta. Vuosia sitten olin viikon aikana napostellut pari pussillista lakritsia. Töissä alkoi kova päänsärky, mittasin paineet, mittari ei riittänyt niihin lukemiin. Kävelin terv.keskukseen, jossa mittari näytti 130/223. Jäin tarkkailuun ja sain teholääkityksen. 4 tuntia lepäilin siellä, sitten 3 pv sairauslomaa. Sen jälkeen olen karttanut lakritsia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla