
Kaihileikkaus muuttaa harmaan takaisin valkoiseksi ja mustaksi. Samalla voidaan korjata näöntarkkuutta, jopa niin ettei silmälaseja tarvitse lainkaan.
Ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että on onnekas jos saa kaihin. Näin kuitenkin silmäkirurgi Ilpo Tuisku vakuuttaa.
– Jos syyksi näön heikkenemiselle paljastuu harmaakaihi, se on parannettavissa leikkauksella, joka on nopea, turvallinen ja siitä toipuu hyvin.
Leikkaus hoitaa silmän mykiön samentumisesta johtuvan kaihin kerralla kuntoon. Se ei uusi toimenpiteen jälkeen.
Mihin värit katosivat?
Harmaakaihi tulee, jos elää tarpeeksi pitkään. Siksi puhutaan myös vanhuuden kaihista. Yli 60-vuotiaista yli kolmasosalla on leikkaushoitoa vaativa kaihi. 75-vuotiaista liki jokaisella on kaihi.
– Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse leikkausta, ei vaikka silmälääkäri olisi nähnyt silmässä kaihimuutoksia. Sellaiseen ryhdytään ainoastaan, jos mykiön samentuminen aiheuttaa ongelmia näkemisessä, Tuisku toteaa.
Julkisessa terveydenhuollossa noudatetaan kriteereitä, joiden mukaan kaihi leikataan vain, jos se vaikeuttaa huomattavasti työn tekemistä tai arkiaskareita. Näöntarkkuuden rajaksi on määritelty sama kuin ajokorttiin eli 0,5. Yksityisellä rajoista saatetaan joustaa.
Kaihi on todennäköisesti syyllinen, jos silmät häikäistyvät valosta, hämärässä ei näe kunnolla ja lukeminen alkaa takkuilla.
Moni huomaa kaihin, kun vahvemmat silmälasit eivät enää paranna näköä.
Toisaalta lähelle näkeminen saattaa hetkeksi parantuakin ennen kuin se alkaa taas heiketä.
Värimaailman kaihi muuttaa utuisen harmaaksi. Samentunut mykiö vähentää kontrasteja: valkoinen ei enää näytä valkoiselta eikä musta mustalta. Sitä ei laseilla korjata – tarvitaan mykiön vaihto.
Voiko kaihin estää?
Omia vanhempiaan seuraamalla voi ennustaa kaihin tuloa, sillä perimän merkitys kaihissa on noin puolet. Jos on kaihisuvusta, todennäköisyys sairastua on suuri.
Kaihin syntymistä ei pysty estämään eikä sen kehittymistä hidastamaan. Kohtuulliset elintavat ovat silti eduksi silmillekin. Varsinkin tupakointia kannattaa välttää, koska sen on osoitettu lisäävän kaihin riskiä.
Kaihin kehittyessä silmän mykiön aineenvaihdunta hidastuu. Tätä normaalia vanhenemiseen liittyvää muutosta vastaan voi yrittää pullikoida syömällä terveellisesti.
– Neuvon suosimaan antioksidantteja sisältäviä ruokia, kuten kasviksia ja marjoja, ja syömään vain vähän rasvaisia makkaroita ja pekonia, Ilpo Tuisku sanoo.
Kaihia voivat vauhdittaa diabetes, ylipaino, runsas alkoholin käyttö ja lääkkeistä suuret annokset kortisonia pitkinä kuureina. Joskus kaihin taustalta löytyy silmään kohdistunut isku tai muu vamma.
Kannattaako odottelu?
Tällä hetkellä kaihileikkaukseen hakeutuu eniten 1940-luvulla syntyneitä. Ikä ei kuitenkaan ole määräävä tekijä – tärkeämpää on vaivan aiheuttama haitta. Nuorimmat kaihipotilaat ovat vastasyntyneitä, vanhimmat lähellä sataa vuotta.
Kaihileikkaukseen ryhdytään, kun sille on potilaan ja lääkärin toteama tarve ja mykiön vaihdosta arvioidaan olevan hyötyä. Liian varhain leikkaus ei kannata, koska silloin altistuu riskeille mutta hyödyt ovat vähäisiä.
Kaihileikkaus on turvallinen, mutta ennestään kuivasilmäiselle se saattaa lisää kuivuutta. Joillekin kehittyy niin sanottu jälkikaihi. Vaikka toimenpiteessä silmän luonnollinen mykiö poistetaan kokonaan, silmään jää kapselipussi, johon keinolinssi asetetaan. Kapselipussi voi samentua, jolloin puhutaan jälkikaihista. Se voidaan hoitaa laserin avulla.
Jos silmä on kovasti likinäköinen tai rakenteeltaan poikkeava, kaihileikkaus voi lisätä verkkokalvon irtoamisen riskiä. Se hoidetaan joko laserin avulla tai leikkauksella.
Aiemmin uskottiin, että kaihileikkausta ei pitänyt kiirehtiä vaan antaa sairauden kehittyä. Nykytiedon mukaan kaihin kypsyttely ei ole tarpeen.
– Turha kypsyttely lisää riskejä ja hidastaa toipumista, Tuisku toteaa.
Sattuuko leikkaus?
Kaihileikkaus on maailman yleisin kirurginen toimenpide. Suomessa tehdään julkisessa terveydenhuollossa ja yksityisillä lääkäriasemilla vuosittain yli 50 000 kaihileikkausta.
Nykyinen leikkaustekniikka, ns. fako-leikkaus, on ollut käytössä yli 15 vuotta. Silmäkirurgit hallitsevat sen hyvin ja tulokset ovat loistavia. Leikkaus voidaan tehdä myös laserilla.
Kaihileikkauksessa silmän etuosaan tehdään pieni, muutaman millin viilto. Oma samentunut mykiö pilkotaan ja imuroidaan pois ultraäänilaitteella. Tilalle asetetaan muovinen tekomykiö.
Koko toimenpide on ohi yleensä alle vartissa. Kipua ei tunnu, sillä silmä on puudutettu tipoilla. Tarvittaessa saa rauhoittavia lääkkeitä.
– Yleensä katse kirkastuu saman tien, viimeistään seuraavana päivänä. Ero leikkausta edeltävään on selvä, Ilpo Tuisku kertoo.
Asiantuntija: Ilpo Tuisku, silmäkirurgi, apulaisylilääkäri HYKSin silmäklinikka.
LASEISTA EROON
Kaihileikkauksen yhteydessä korjataan samalla yleensä silmän taittovirheitä. Se tehdään valitsemalla tekomykiö erikoislinsseillä.
Silmät voidaan myös jättää eriparisiksi, jolloin toisella näkee hyvin lähelle ja toisella kauas.
Tavoite riippuu taittovirheiden voimakkuudesta ja potilaan odotuksista. Jos on ikänsä tottunut käyttämään laseja, ei niistä kokonaan eroon pääseminen ehkä ole edes tavoiteltavaa. Monille riittää, että
pärjää ilman moniteholinssejä.
Uusinta ovat monitehomykiöt. Silloin samalla silmällä näkee yhtä hyvin lähelle kuin kauas, kuten monitehosilmälaseilla.
Minulla on kaihileikkau kohta tulossa. Miten imeessä värit paranevat, kun luulen, että jalkakäytävien reunoja hämärästä alkaen en erota selkeästi. Värejä erotan mielestäni vielä hyvin. Toinen silmä on tämä harmaakaihinen ja auton valot hajaantuvat ja sitten näen kaksoiskuvia oikealla silmällä.
Onko teillä kokemuksia enemmän. Ja värien näkeminen ja selkeät reunat muuttuvatko nämä näkymät.