Olen 53-vuotias nainen. Minulla on verenpainelääkitys (Diovan Comp 160 mg/25 mg, 1 tabl. päivässä) sekä kilpirauhaslääkitys (Thyroxin 0.1 mg, 1 tabl. päivässä). Voinko aloittaa paljon mainostetun virkistystuotteen VitaePron käytön?

Verenpainelääke Diovan comp sisältää angiotensiini II -reseptorin salpaaja valsartaania sekä nesteenpoistolääke hydroklooritiatsidia. Thyroxin sisältää levotyroksiininatriumia, jota käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.

VitaePro näyttää valmistetta koskevien verkkosivujen perusteella sisältävän vitamiineja, muita antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainesosat ovat peräisin mm. havaijilaisesta levästä, intialaisesta isosamettikukasta ja mustekalasta. Sen ainesosien kerrotaan olevan hyväksi lihaksille, rustolle, vastustuskyvylle, sydämelle, aivoille ja näölle sekä auttavan vähentämään uupumusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

VitaePro on ravintolisä. Ravintolisät voidaan tuoda kauppaan ilman sen kummempia tutkimuksia.

Valmistetta koskevilta verkkosivuilta ei löydy yhtään ihmisillä tehtyä tutkimusta, joka olisi tehty juuri VitaePro-valmisteella, viitataan vain valmisteen ainesosilla tehtyihin tutkimuksiin.

Ravintolisien pitkäaikaiskäytön mahdollisista haitoista tai yhteisvaikutuksista on vain vähän tietoa, koska niitä ei tutkita eikä niiden turvallisuutta seurata kuten lääkkeillä.

Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden hoitoon vaan ylläpitämään terveyttä. VitaePro-valmisteen verkkosivuilla todetaan, että valmisteen ainesosien määrät ovat samoja kuin on mahdollista saada päivittäin nautitusta, erittäin terveellisestä ruoasta.

En siis oikein näe perusteita valmisteen käytölle vaan mieluummin paneutuisin hyvin syömiseen.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

VitaePro 1 kapseli sisältää:

 

Astaksantiinia  2 mg, Luteiinia  6 mg, Zeaksantiinia  1,2 mg 

http://www.antioksidantit.com/astaksantiini/

 

C-vitamiinia 100mg:  

 

C-vitamiinin tarve on 500-1000mg / vrk. Uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg. C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. 

 

D3-vitamiinia 10 µg: 

D-vitamiinin todellinen tarve on 50-125µg/vrk

 

Seleeni 55 µg:

Seleeni on merkittävä syöpää torjuva ja jopa syöpäsoluja tuhoava antioksidantti. Ilman riittävää seleenimäärää solun DNA altistuu jakuatumishäiriölle.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/seleeni.pdf

 

 

E-vitamiinia 12 mg: 

Suomalaiset saavat E-vitamiinia keskimäärin riittävästi. Hyviä lähteitä ovat: kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, avokado, siemenet, manteli, vehnänalkioöljy, tumman vihreät kasvikset ja kananmuna.

 

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka koostuu yhdisteistä. Kahdeksan tärkeintä yhdistettä, jotka muodostavat E-vitamiiniperheen, voidaan jakaa kahteen (2) ryhmään: tokoferolit ja tokotrienolit. Kummassakin on alfa-, beta-, gamma- ja delta-aineosat. Alfatokoferoli löydettiin ensimmäisenä ja päällysmerkinnöissä ilmoitettu teho ilmoittaa ainoastaan tämän osan määrän. 

 

Miten tunnistaa synteettinen E -vitamiini?

Luonnollinen E-vitamiini on erittäin kallis raaka-aine, ja siksi sen keinotekoisten versioiden valmistus ja käyttö on aina ollut monille yrityksille varsin kannattavaa. Tämän vuoksi markkinoilla on useita tuotteita, jotka ovat joko 100-prosenttisesti synteettisiä tai synteettisten ja luonnollisten aineiden sekoituksia. Mikäli tuotteessa on oikea tuoteseloste on varsin helppoa päätellä, onko tuote luonnollinen vai synteettinen. Kaikki luonnollinen E-vitamiini ilmoitetaan d-alfatokoferolina. Synteettinen E-vitamiini tulee ilmoittaa tuoteselosteessa dl-alfatokoferolina. Täten ”d” merkitsee luonnollista ja ”dl” synteettistä E-vitamiinia.

 

EPA 35 mg ja DHA 90 mg:  

Suomalaisen ravitsemussuosituksen (VRN) mukaan Omega-3 rasvahappoja tulisi saada 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta n. 150 grammaa päivässä. 

 

 

Eli kapselissa on niin vähän mitään ravintoaineita, jotta vaikuttaisi edes plasebon tavoin, joten täyttä humpuukia.

 

Juuri tällaiset tuotteet pilaavat koko luontaisen terveyden hoidon maineen, kun myydään täyttä tyhjää kalliilla hinnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla