Olen 53-vuotias nainen. Minulla on verenpainelääkitys (Diovan Comp 160 mg/25 mg, 1 tabl. päivässä) sekä kilpirauhaslääkitys (Thyroxin 0.1 mg, 1 tabl. päivässä). Voinko aloittaa paljon mainostetun virkistystuotteen VitaePron käytön?

Verenpainelääke Diovan comp sisältää angiotensiini II -reseptorin salpaaja valsartaania sekä nesteenpoistolääke hydroklooritiatsidia. Thyroxin sisältää levotyroksiininatriumia, jota käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon.

VitaePro näyttää valmistetta koskevien verkkosivujen perusteella sisältävän vitamiineja, muita antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja.

Ainesosat ovat peräisin mm. havaijilaisesta levästä, intialaisesta isosamettikukasta ja mustekalasta. Sen ainesosien kerrotaan olevan hyväksi lihaksille, rustolle, vastustuskyvylle, sydämelle, aivoille ja näölle sekä auttavan vähentämään uupumusta.

VitaePro on ravintolisä. Ravintolisät voidaan tuoda kauppaan ilman sen kummempia tutkimuksia.

Valmistetta koskevilta verkkosivuilta ei löydy yhtään ihmisillä tehtyä tutkimusta, joka olisi tehty juuri VitaePro-valmisteella, viitataan vain valmisteen ainesosilla tehtyihin tutkimuksiin.

Ravintolisien pitkäaikaiskäytön mahdollisista haitoista tai yhteisvaikutuksista on vain vähän tietoa, koska niitä ei tutkita eikä niiden turvallisuutta seurata kuten lääkkeillä.

Ravintolisiä ei ole tarkoitettu sairauden hoitoon vaan ylläpitämään terveyttä. VitaePro-valmisteen verkkosivuilla todetaan, että valmisteen ainesosien määrät ovat samoja kuin on mahdollista saada päivittäin nautitusta, erittäin terveellisestä ruoasta.

En siis oikein näe perusteita valmisteen käytölle vaan mieluummin paneutuisin hyvin syömiseen.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Käykö ravintolisä lääkkeen kanssa?

VitaePro 1 kapseli sisältää: Astaksantiinia 2 mg, Luteiinia 6 mg, Zeaksantiinia 1,2 mg http://www.antioksidantit.com/astaksantiini/ C-vitamiinia 100mg: C-vitamiinin tarve on 500-1000mg / vrk. Uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg. C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa lukuisille eri sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. D3-vitamiinia 10 µg: D-vitamiinin todellinen tarve on...
Lue kommentti