Elämäkerran kirjoittaminen voi avata reitin parempaan itsetuntemukseen.

Oman elämäkerran julkaiseminen ei ole enää vain julkkisten etuoikeus, vaan kuka tahansa voi kertoa tarinansa. Yhä useampi myös tekee niin, sillä elämäkertakirjoittamisen kursseille hakeutuu koko ajan enemmän väkeä.

Kirjoittamisen terapeuttinen voima on tunnettu kauan, ja on vaikea vetää rajaa, mikä on terapiaa ja mikä tärkeää tiedon siirtämistä seuraaville sukupolville, sanoo psykoterapeutti, psykologi Pirjo Vesterinen.

– Kauneimmin elämäkertakirjoittaminen varmaan toimii, kun se vie kirjoittajan siihen päätelmään, että jokaisella on omanlaisensa elämä eikä sitä kannata verrata toisten elämään, sillä elämä on ainutkertainen ja sellaisenaan riittävä ja arvokas.

Terapeuttista kirjoittamista on Vesterisen mukaan myös päiväkirjojen tai kirjeiden kirjoittaminen jollekin avainhenkilölle. Kirjeen voi jättää lähettämättä, sillä tärkeintä on pukea sanoiksi mielen sisältöä. Sisäistä dialogia saattaa syntyä, jos kirjeen kirjoittamisen jälkeen asettuu vastaanottajan asemaan ja kirjoittaa
itselleen vastauksen. Kirje voi toimia myös rituaalina. Sen voi polttaa tai repiä ja lennättää palaset tuuleen.

– Itse olen huomannut potilassaneluja tehdessäni, miten mieli keventyy, kun saan raskaat asiat ulos itsestäni. Ne suhteutuvat ja tulevat paremmin hallittaviksi.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Keskustelu
Kirjoita itsesi vahvaksi

Näin pääset alkuun

  1. Ota selvää paikkakuntasi elämäkertakirjoittamisen kursseista ja mene rohkeasti mukaan. Kursseja on erilaisia: ne voivat kestää viikonlopun tai ryhmä saattaa kokoontua vuoden ajan joka toinen viikko muutamaksi tunniksi kerrallaan.
  2. Mieti, kirjoitatko itsellesi vai perheellesi ja sukulaisillesi, ja onko tavoitteenasi julkaista painotuote.
  3. Etsi kirjeitä, päiväkirjoja, asiakirjoja ja haastattele vanhuksia. Vanhat valokuvat tai esineet ovat hyviä innoittajia.
  4. Kirjoita omista ajatuksistasi ja muistoistasi. Pidä ”kynä liikkeessä”. Muista, että kirjoittamaan oppii kirjoittamalla.
 

▶ Kirjoita sata sanaa omasta etunimestäsi.  Kuka on antanut nimen, onko nimestä ollut kiistaa, pidätkö itse nimestäsi.

▶ Kirjoita lapsuutesi mauista, hajuista tai tuntemuksista iholla. Yritä olla mahdollisimman yksityiskohtainen. Aistit avaavat lisää muistoja.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.