Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

18-vuotiaalla tyttärelläni on hyvin kuivat silmät. Silmälääkäri määräsi Lecrolynia, ja hän itse haluaa kostuttaa silmiä myös Bepanthen-tipoilla. Hän joutuu  kostuttamaan silmiä päivittäin, mm. päätteellä silmät tuntuvat välillä tikkuisilta. Normaalin päänsäryn lisäksi nyt alkoi aurallinen migreeni. Liittyvätkö ongelmat toisiinsa? Hän sai siihen päivystyksessä migreenilääkkeitä. Pitäisikö tehdä enemmän tutkimuksia vai riittääkö vain, että hoidetaan migreeniä lääkkeillä ja silmiä kostuttamalla? Äidilläni on sarveiskalvon rappeuma ja anopillani myös arat ja kuivat silmät. Silmälääkäri totesi myös testissä selkeän kuivasilmäisyyden.

En pidä lisätutkimuksia tarpeellisena. Kumpaankaan vaivaan, kuivasilmäisyyteen tai migreeniin, ei liene sellaista hoitoa, että vaiva kokonaan katoaisi, mutta stressi taitaa kyllä pahentaa kumpaakin. Niin niska-hartiaseudun jännitystiloista johtuva päänsärky kuin migreenikin iskee stressaantuneelle helpommin. Silmät todellakin tuntuvat tikkuisilta, kun tuijottaa tietokoneen ruutua eikä muista räpytellä silmiään riittävän usein. Sarveiskalvon rappeuma ja kuivasilmäisyys eivät liity toisiinsa.    

On todennäköistä, että kun stressi vähenee, kiusalliset oireetkin vähenevät. Kannattaa pitää huolta riittävästä ulkoilusta, liikunnasta ja levosta. Pitkiä opiskelurupeamia on syytä tauottaa. Tuolilta voi nousta, tehdä muutaman jumppaliikkeen tai käydä happihölkällä ulkoilmassa. Riittävä veden juominenkin on tärkeää.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla