
Olen kärsinyt puolet elämästäni hankalasta, viikoittain toistuvasta aurattomasta migreenistä. Vain osittaista helpotusta antavat Deprakine estolääkkeenä ja triptaanit kohtauslääkkeinä. Minulla on silmälasit, joiden taittovoimat ovat oikeassa -5.00 ja vasemmassa -1.25. Voiko tällainen voimakkuusero vaikuttaa migreeniin? Pitäisikö silmälasien auttaa vai olisiko syytä harkita silmienkorjausleikkausta? Kaikkea muuta fysioterapiasta ruokavalioon olen kokeillut kuin myös yöllistä hammassuojaa narskuttelun estämiseksi. Elämäni menee täysin migreenin ehdoilla, mikä vetää mielen todella matalaksi. Olen 32-vuotias nainen ja lääkepäänsärystä ei pitäisi olla kyse, koska pyrin pitämään lääkkeiden käytön sallituissa kuukausirajoissa.
Äitini siskolla oli myös kovasti eroa taittovoimakkuuksissa ja hän kärsi ennen jonkun verran päänsäryistä. Hänellä oli silmälasit jatkuvassa käytössä, mutta muutama vuosi sitten hän hakeutui silmäleikkaukseen ja sen jälkeen päänsäryt ovat selvästi vähentyneet. Voisiko minullakin auttaa leikkaus ja mitä on otettava huomioon?
Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on julkaistu joitakin tapausselostuksia migreenipotilaista, joilla on usean diopterin ero silmien taittovoimakkuudessa (anisometropia) ja joiden migreeni on hävinnyt tai lieventynyt taittovoiman korjausleikkauksen jälkeen. Toisaalta tiedetään, että migreeni saattaa lievittyä muidenkin leikkausten jälkeen. Tämän ilmiön epäillään liittyvän jollakin tapaa anestesiaan.
Ihmisen näköaistimus syntyy kummankin silmän linssin muodostamasta kuvasta verkkokalvolla, josta kutakin kuvapistettä vastaava tieto siirtyy hermoimpulsseiksi koodattuna näköhermon välityksellä aivoihin. Osa säikeistä johtaa saman puolen, osa vastakkaisen puolen näköaivokuorelle, jossa kuva muodostetaan uudelleen. Kovin eriparisten silmien taittovirhe ja eron korjaus silmälaseilla johtaa siihen, että vasemman ja oikean silmän välittämät kuvat ovat erikokoiset ja näköaivokuoren kuvanmuodostus häiriintyy. Tämän ajatellaan johtavan migreeniherkillä ihmisillä päänsärkykohtaukseen.
40 prosentilla migreenipotilaista erilaiset näköärsykkeet voivat laukaista migreenikohtauksen. Toisaalta migreenipotilaiden näköjärjestelmä toimii normaalista poikkeavasti myös muulloin kuin kohtauksen aikana ja riippumatta siitä, edeltääkö päänsärkyä näköhäiriö (visuaalinen aura). Useimmat ihmiset kokevat näkökentän voimakkaat kontrastierot epämiellyttävinä. Migreenipotilaat ovat erityisen herkkiä; heillä epämiellyttävyys kehittyy päänsäryksi.
Usean diopterin suuruinen taittovoimakkuuksien ero migreenin syynä on harvinainen – tai sitä ei tunnisteta! Migreenipotilaille ei tehdä taittovirheen korjausleikkausta julkisessa terveydenhuollossa, koska ei edes tiedetä, kuinka suuri taittovoiman ero olisi migreenin kannalta merkitsevä. Taittovoiman ero toki saadaan leikkauksella tasatuksi. Leikkauksen hyödyistä ja riskeistä kannattaa kysyä silmäkirurgilta.
Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.