Olen kärsinyt puolet elämästäni hankalasta, viikoittain toistuvasta aurattomasta migreenistä. Vain osittaista helpotusta antavat Deprakine estolääkkeenä ja triptaanit kohtauslääkkeinä. Minulla on silmälasit, joiden taittovoimat ovat oikeassa -5.00 ja vasemmassa -1.25. Voiko tällainen voimakkuusero vaikuttaa migreeniin? Pitäisikö silmälasien auttaa vai olisiko syytä harkita silmienkorjausleikkausta? Kaikkea muuta fysioterapiasta ruokavalioon olen kokeillut kuin myös yöllistä hammassuojaa narskuttelun estämiseksi. Elämäni menee täysin migreenin ehdoilla, mikä vetää mielen todella matalaksi. Olen 32-vuotias nainen ja lääkepäänsärystä ei pitäisi olla kyse, koska pyrin pitämään lääkkeiden käytön sallituissa kuukausirajoissa.
Äitini siskolla oli myös kovasti eroa taittovoimakkuuksissa ja hän kärsi ennen jonkun verran päänsäryistä. Hänellä oli silmälasit jatkuvassa käytössä, mutta muutama vuosi sitten hän hakeutui silmäleikkaukseen ja sen jälkeen päänsäryt ovat selvästi vähentyneet. Voisiko minullakin auttaa leikkaus ja mitä on otettava huomioon?

Lääketieteellisessä kirjallisuudessa on julkaistu joitakin tapausselostuksia migreenipotilaista, joilla on usean diopterin ero silmien taittovoimakkuudessa (anisometropia) ja joiden migreeni on hävinnyt tai lieventynyt taittovoiman korjausleikkauksen jälkeen. Toisaalta tiedetään, että migreeni saattaa lievittyä muidenkin leikkausten jälkeen. Tämän ilmiön epäillään liittyvän jollakin tapaa anestesiaan.

Ihmisen näköaistimus syntyy kummankin silmän linssin muodostamasta kuvasta verkkokalvolla, josta kutakin kuvapistettä vastaava tieto siirtyy hermoimpulsseiksi koodattuna näköhermon välityksellä aivoihin. Osa säikeistä johtaa saman puolen, osa vastakkaisen puolen näköaivokuorelle, jossa kuva muodostetaan uudelleen. Kovin eriparisten silmien taittovirhe ja eron korjaus silmä­laseilla johtaa siihen, että vasemman ja oikean silmän välittämät kuvat ovat erikokoiset ja näköaivokuoren kuvanmuodostus häiriintyy. Tämän ajatellaan johtavan migreeniherkillä ihmisillä päänsärkykohtaukseen.

40 prosentilla migreenipotilaista erilaiset näköärsykkeet voivat laukaista migreenikohtauksen. Toisaalta migreenipotilaiden näköjärjestelmä toimii normaalista poikkeavasti myös muulloin kuin kohtauksen aikana ja riippumatta siitä, edeltääkö päänsärkyä näköhäiriö (visuaalinen aura). Useimmat ihmiset kokevat näkökentän voimakkaat kontrastierot epämiellyttävinä. Migreenipotilaat ovat erityisen herkkiä; heillä epämiellyttävyys kehittyy päänsäryksi.

Usean diopterin suuruinen taittovoimakkuuksien ero migreenin syynä on harvinainen – tai sitä ei tunnisteta! Migreenipotilaille ei tehdä taitto­virheen korjausleikkausta julkisessa terveydenhuollossa, koska ei edes tiedetä, kuinka suuri taittovoiman ero olisi migreenin kannalta merkitsevä. Taittovoiman ero toki saadaan leikkauksella tasatuksi. Leikkauksen hyödyistä ja riskeistä kannattaa kysyä silmäkirurgilta.

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.