Yksi hermostuu, kun kengännauha katkeaa. Toinen soittaa töihin ja ilmoittaa vähän myöhästyvänsä, koska talo juuri paloi. Onneksi vastoinkäymisen sietokykyä voi oppia, vaikka unityöskentelyn tai kirjoittamisen avulla.

– Jokainen reagoi koettelemuksiin persoonansa ja temperamenttinsa mukaisesti ja siis itsensä kannalta luontevalla tavalla, sanoo psykologi Petri Meronen.

Hän selittää kysymyksen olevan pitkälti siitä, miten pystymme hankalissa tilanteissa kohtaamaan tunteemme. Tämä kyky on eri ihmisillä rakentunut eri tavoin.

– Vastoinkäymisissä keskeisiä ovat niiden esiin nostamat raivo, kateus ja katkeruus muiden muassa. Läheskään aina ei haluta yrittää ymmärtää tai pystytä erittelemään, mistä nämä tilanteeseen nähden liian voimakkaat tunnereaktiot oikeasti tulevat.

Syntipukille syy niskaan

Jälkikäteen ajateltuna suhteeton tunnemyrsky voi syntyä esimerkiksi, kun pääsee työnhaussa loppusuoralle, mutta ei kuitenkaan tule valituksi.

– Rekrytoija saattaa saada niskaansa ylimitoitetun väkevän tunneryöpyn ja saa kuulla olevansa perkeleestä seuraava.

Meronen ymmärtää tämän.

– Koettu, helposti määriteltävästä syystä aiheutunut pettymys antaa vihan purkamiselle ikään kuin hyväksytyn kohteen. Kuten sen rekrytoijan, josta tulee syntipukki. Häneen puretaan sellaista, minkä kohde todellisuudessa on jossain aivan muualla. Se voi olla vaikka jokin elämässä aiemmin kohdattu epäoikeudenmukaisuus tai loukkaus, jota ei ole voinut käsitellä niin, että sen yli olisi päässyt.

Rajansa viilipytylläkin

Epäonnistumisia paremmin sietävät viilipytyt taas ovat yleensä melko hyvin sinuja itsensä ja tunteidensa kanssa. He ovat oppineet ajattelemaan, että tapahtui mikä tapahtui, sille ei enää mitään mahda.

Sinuksi tuleminen muokkautuu sen mukaan, miten elämä on kohdellut. Miten meni lapsuus ja sujui aikuisempi elämä, minkälaisia koettelemuksia elämä on tarjonnut, minkälaiset perintötekijät sattui saamaan.

Jos näissä on ollut hankaluuksia, pinna venyy vähemmän kuin sillä, joka on päässyt helpommalla. Mutta toisaalta myös se vähällä päässyt, joka kerran putoaa kovin korkealta, voi kokea tapahtuman ylipääsemättömän raskaana.
Ihmisten reaktioita vastoinkäymisiin ei siis aina voi ennustaa.

– Päällepäin myös hyvin hillitty saattaa tarpeeksi ärsytettynä ja nurkkaan ajettuna menettää malttinsa. Silloin hänessä voi tulla esiin tosi julmiakin piirteitä, jotka eivät tavallisessa elämässä näy.

Ääriesimerkkinä ovat tapaukset, joiden yhtenä laukaisijana on vakava masennus.

Anna tunteen olla

Petri Meronen painottaa, että ihmisellä tietenkin on täysi oikeus raivostua, kun vaikka tulee irtisanotuksi töistä tai tapahtuu muuta, mikä ainakin aluksi tuntuu romahduttavan koko elämän. Jokaisella on oikeus omiin tunteisiinsa.

– Niin vain on, että elämä kyllä tarjoaa vastoinkäymisiä itse kullekin. Lopulta on omaksi tappioksi, jos ei opi niiden kanssa elämään katkeroitumatta kohtuuttomasti.

Miten epäonnistumisten sietokykyä sitten voi kehittää?

Meronen ei lainkaan usko siihen, että se mikä ei tapa, vahvistaa. Jos on liikaa vastoinkäymisiä, koko loppuelämää voi jäädä painamaan raskas henkinen taakka. Omin avuin sellaisen yli on työlästä päästä.

– Psyykkistä työtä voi kuitenkin yrittää tehdä sietokyvyn ja mielentyyneyden kehittämiseksi. Voi opetella ymmärtämään, että tunteet ovat sellaisia kuin ovat, niiden on parasta vain antaa olla ja aikanaan tasaantua. Se mitä myös voi, on valmistautua vastaisen varalle. Jos opettelu tuntuu liian vaikealta, kannattaa pyytää apua ammattiauttajalta.

Vastauksia unista

Sille, joka on ymmällään tunnereaktioittensa takia, psyykkisen työn apuneuvoksi Meronen suosittelee ajan pyhittämistä omaan mieleen tutustumista varten. Sen voi tehdä vaikka miettimällä uniaan tai kirjoittamalla päiväkirjaa.

Unien ajattelu on hyödyllistä siksi, että niissä tunteet ovat mukana monipuolisina, tavallaan puhtaina ilman häpeää ja itsekritiikkiä.

– Uniinsa ei pysty vaikuttamaan eikä päättämään, minkälaisia unia näkee. Niiden sisältämien tunteiden eritteleminen voi siksi lisätä oman itsen ymmärrystä tavalla, joka muuten on vaikeampaa.

Alkaa ehkä huomata, että mielen syövereissä raivoa tai katkeruutta nostattavat muutkin asiat kuin vaikka pomo tai vaimo. Tajuaa tekevänsä näistä syntipukkeja, kun ei jostain syystä pysty suuntamaan suuttumustaan oikeaan kohteeseen.

Koska unissa on paljon tasoja, ohimennen ja kiireessä ajatellen niistä ei saa kaikkea irti.

– Jos vaikka unessa kissa kuolee, ei pitäisi tyytyä siihen, mitä tunteita tapahtumasta mieleen ensimmäiseksi nousee.

Viisaampaa olisi miettiä rauhassa, koska unissa on monenlaista hitaasti avautuvaa outoakin ainesta. Siksi unia olisi hyvä myös kirjoittaa muistiin ja uusia näkökulmia keksiäkseen lueskella muistiinpanoja uudelleen joskus vähän myöhemmin.

Myös päiväkirjan kirjoittaminen on hyvä tapa tutkia mielensä liikkeitä, siirtyä vapaasti ajatuksesta toiseen. Siinäkin ollaan vain oman itsen kanssa.

Mietintätuokio tyynnyttää

– Oikeastaan olisi eduksi vaikka pakottautua järjestämään tällaisia mietintätuokioita itselleen, pysähtyä arvioimaan, onko ihan kohdallaan reagoida kamalan voimakkaasti, Meronen sanoo.

Niin oppii näkemään, onko koko elämän arvo todella siinä asiassa, jossa epäonnistuminen sattui ja kaatuuko koko maailma tosiaan sen takia.

Suhteuttamista tietysti helpottaa, kun pääsee puhumaan jonkun toisen kanssa. Kuulijaa Petri Meronen neuvoo lähestymään vastoinkäymisen kokenutta hienotunteisesti ja myötäeläen. Kehotus ottaa itseä niskasta kiinni todennäköisesti vain lisää hänen pahaa oloaan.

– Ei pidä mennä sanomaan, että ajattele nyt, on elämässä muutakin. Täytyy yrittää kuunnella herkällä korvalla ja vaikka se ei helppoa olekaan – se, mikä yhdelle on suruista suurin, ei ehkä ole toiselle paljon mitään.

Miten eteenpäin?

Kun on paljon panostanut ja tullut tyrmätyksi, olisi tärkeää saada uusi mahdollisuus tai nähdä jokin uusi väylä eteenpäin. Siihen pystyy kuitenkin vasta valmistelevien vaiheiden jälkeen.

– Ensimmäiseksi järkyttävän tapahtuman jälkeen mieli yleensä alkaa kehitellä erilaisia tosiasian kieltämisen muotoja ja selityksiä, miksi kävi kuten kävi. Seuraavaksi ongelmaa yritetään ehkä hoitaa epätarkoituksenmukaisilla tavoilla, Meronen selittää.

Tämän jälkeen ihannetapauksessa alkaa tapahtuneen läpikäyminen ja tilanteeseen tyytyminen.

– Silloin tajutaan, että ensimmäinen suhtautuminen oli liian raju. Tähän päästään kuitenkin vasta, kun on pystynyt henkisesti ainakin jonkin verran irrottautumaan tapahtuneesta. Jos näin ei käy, ajatukset voivat jäädä pyörimään järkytyksen ympärille, mistä voi seurata masentuminen.

Väkisin tunteitaan ei kuitenkaan kannata maltillistaa. Epätarkoituksenmukaisista tunteista vapautumista ei edistä, jos pyrkii kovasti kontrolloimaan itseään ja määrittelemään, kuinka voimakkaasti vastoinkäymisiin on soveliasta reagoida.

– Omaa tunnettaan ei voi vastustaa. Jos suututtaa, niin suututtaa, eikä sille voi mitään. Harva raivoaa ihan vain aikansa kuluksi.

Lue lisää anteeksi antamisesta.


Kun vastoinkäyminen herättää vihan tunteita

  • älä pelästy, äläkä pakota tunteita pois
  • pura tuntojasi luotetun ihmisen kanssa

Kun olet hieman tasaantunut, mieti,

  • miten tunteesi näkyvät unissa
  • mikä oli voimakkaan reaktiosi todellinen syy
  • oliko reaktiosi tapahtuneeseen nähden tarkoituksenmukainen
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.