Oikein annostellulla liikuntalääkkeellä Paula Kortelainen pitää nivelrikkonsa lähes oireettomana.

Siilinjärveläinen Paula Kortelainen, 69, on onnistunut pitämään nivelrikkonsa kurissa liikkumalla. Eikä vain muutaman vuoden vaan peräti 15. Lonkat on kuvattu viimeksi kolme vuotta sitten, eikä tekonivelleikkaukselle ole toistaiseksi tarvetta.

Kivut alkoivat 1990-luvun lopulla Lemmenjoen-vaellusreissun jälkeen.

– Kotona ihmettelin reisien sisäpinnan särkyä. Sellaista en odottanut rinkka selässä patikoinnista saavani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työterveyslääkäri tunnisti kivut lonkan nivelrikon aiheuttamiksi. Röntgenkuvassa näkyi, että nivelrikko oli jo ehtinyt tehdä tuhojaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kipulääkkeen lisäksi työterveyslääkäri määräsi glukosamiinia. Se on elimistössä luonnostaan esiintyvä aine, jota solut käyttävät rustokudoksen rakentamiseen. Uusin tutkimus ei ole löytänyt näyttöä siitä, että glukosamiini korjaisi nivelrikon tuhoja. Osalla potilaista se kuitenkin vähentää oireita, lähinnä tulehduskipua. Paula käyttää glukosamiinia edelleen päivittäin ja uskoo siihen.

– On vaikea sanoa, mikä on lääkkeen ja mikä liikunnan ansiota. Mutta ainakin olen pärjännyt nivelrikkoni kanssa todella hyvin. Kipulääkettä en ole tarvinnut.

Paula on tuttu näky siilinjärveläisellä kuntosalilla. Parhaimman avun hän saa reisien lähentäjien ja loitontajien vahvistamisesta sekä polven ojennuksista ja koukistamisista penkissä.

– Eron huomaa kesän jälkeen, kun ei ole käynyt kuntosalilla. Jo kahden viikon tauko lisää juilimista jaloissa.

Viime syksynä Paulan kuntosaliharjoittelu saa lisävauhtia nivelryhmästä. Sinne hän pääsee omalääkärinsä suosituksesta. Lisäksi Paula käy ystävättärensä kanssa vesijumpassa. Vesijuoksuakin hän on kokeillut, mutta harrastus jäi muutamaan kertaan – laji ei tuntunut omalta, ei vaikka monet vannovat sen nimeen.

Ulkona Paula liikkuu mieluiten yhdessä koiransa kanssa. Lenkin pituudella ja alustalla jalkojen alla on merkitystä.

– Kolmesta viiteen kilometriin menee hyvin, sitä pidempi matkaa alkaa tuntua jaloissa kovalla asfaltilla.

Yöt ovat monille nivelrikkoisille tuskaisia mutta Paula ei ole joutunut valvomaan kipujen takia yhtään kokonaista yötä. Toki hänkin välillä heräilee juilimiseen mutta siihen tepsii yksinkertainen konsti:

– Laitan täkin lonkan alle korokkeeksi. Asento ren­toutta ja saa kivun heltymään.
Jäykistyneille nivelille tekee hyvää aamuinen venytyshetki sängyssä. Itselle sopivat ohjeet löytää fysioterapeutin kanssa.

– Ilman säännöllistä venytelyä kävelemiseni olisi pian aika köpöttelyä.

Lue lisää
Nivelrikon hoitokeinot
Mistä nivelrikko syntyy?
Auttavatko tulehduskipulääkkeet ja kortisoni nivelrikkoon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla