
Lonkan tähystysleikkauksesta toipuminen on nopeampaa ja leikkauksen jälkeiset kivut avoleikkausta vähäisempiä. Milloin se riittää hoidoksi?
Tähysteysleikkaus voidaan tehdä, jos korjattavana on lonkkanivelen ja lonkkamaljakon vamma. Se voi syntyä rasituksesta tai tapaturman seurauksena. Yleensä potilaat ovat nuoria ja joukossa on paljon ratsastuksen ja jääkiekon harrastajia.
Lonkkanivelvammat johtuvat usein vääntymisestä tai kaatumisesta. Tavallisin oire on nivuskipu. Jos lonkassa on irtopaloja, se voi napsahdella ja lukkiutua, kävelykin käy hankalaksi.
Miten tehdään?
Ennen toimenpidettä lonkka kuvataan magneetti- tai tietokonetomografialaitteella. Yleensä leikkaustehdään lyhyessä nukutuksessa.
Lonkkanivel on tiukka nivel, joka sijaitsee syvällä lantiossa, vahvojen lihasten ja nivelsiteiden välissä, ja sen käsittely vaatii erikoisvälineitä. Jalat laitetaan vetolaitteeseen, jotta lonkkanivel aukeaa ja näkyvyysparanee. Potilas on leikkauksessa selällään tai kyljellään.
Lonkkaniveleen viedään instrumentteja ja kamera pienistä rei ́istä. Kameraa pyörittämällä nähdään eri suuntiin. Revennyt tai irronnut lonkkamaljakon rustoreunus ommellaan ja kiinnitetään takaisin.
Nukutuksen yhteydessä ja potilaan herättyä annetaan suoneen kipulääkkeitä, kotona kipulääkkeitä otetaan suun kautta. Toimenpide kestää useimmitenalle tunnin.
Toipuminen
Irtopalojen poistoon riittää yleensäkaksi pientä haavaa ja silloin kipua voi olla noin viikon tai kahden ajan.
Jos repeytyneitä rustoreunoja kiinnitetään tai luisia pintoja muotoillaan uudelleen, toipumiseen kannattaa varata 3–4 kuukautta.
Kävelemiseen tarvitaan ainakinalkuvaiheessa sauvoja. Saunomista ja uimista ei suositella ennen tikkienpoistoa. Kipu on huomattavasti avoleikkausta vähäisempää.
Asiantuntija: Ilkka Sinisaari, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.
Artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajan voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta