Vaihdevuosia ei voi välttää: estrogeenin tuotanto alkaa hiipua 40 vuoden jälkeen ja se lakkaa keskimäärin 51-vuotiaana. Lue, kuinka Hyvän terveyden lukijat selättävät kuumat aallot, mielialavaihtelut ja unettomuuden.

Ensimmäiset vaihdevuosioireet alkavat 45–55-vuotiaana, sen todistavat myös Hyvän terveyden nettikyselyyn vastanneet naiset. Yli 60 prosentilla vastanneista oireilu alkoi joko himpun alle tai päälle 50-vuotiaana. Keskimäärin naisen estrogeenituotanto loppuu 51-vuotiaana.

Yleisimmät oireet ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Lisäksi koetaan sydämentykytystä, mielialavaihteluja, nivelkipuja ja kärsitään unettomuudesta ja emättimen limakalvojen kuivumisesta.

Reilu kolmannes on kokeillut hormonihoitoa. Mutta muustakin on apua! Ota lukijoiden vinkeistä vihiä.

Hikijumppaa ja hormoneja

”Pelkkä hikiliikunta pari kertaa viikossa on auttanut, hormoneja ei ole tarvinnut popsia. Ohjattu tehokas kuntonyrkkeily, pilatestunti, kahvakuula-, puntti- ja Tabata-treeni.”

”Estrogeenigeeliä ja joogaa.”

”Olen käyttänyt hormonikorvaushoitoa kohta 7 vuotta, ja näin on hyvä. Olen välillä yrittänyt lopettaa, mutta aina oireet tulevat takaisin.”

”Harrastan paljon liikuntaa ja yöpöydälläni on pieni tuuletin.”

”Makuuhuoneesta lämpö kokonaan pois. Päivällä kevyet, luonnonkuituiset vaatteet. Vaihdan vaatteet kerran päivässä ja viileä suihku on myös mukava.”

”Paras lääke on avantouinti, jonka aloitin 45-vuotiaana.”

Kasviksia lautaselle

”Liikunta, ravintosuositusten mukainen ruoka, alkoholin (huom. myös viinin) käytön vähentäminen/lopettaminen.”

”Kasvipitoinen ruokavalio, ei vaaleaa viljaa. Punaisen lihan välttäminen. Maidon sijasta soija-, kaura- tai riisimaitoa.”

”E-vitamiinilla, soijavalmisteilla ja totuttautumalla oireisiin. Niitähän ei kukaan muu huomaa.”

”Yksinkertainen ja täydellisesti toimiva kaksikko: salviateetä ja päivittäistä liikkumista luonnossa."

”Olen juonut keväisin koivunmahlaa ja pakastanutkin sitä talven varalle. Se on todella auttanut vaivoihin. Ainut vaan, että isäntä pelkää koivujen kuivuvan, kun tiputtelen niin ahkerasti mahlaa.”

Elämän makuista elämää

”Jo vaihdevuosien lähestyessä päätin torjua vaivojen voivottelun (jota lähipiirissäni ilmeni). En ole uhrannut ajatustakaan vaihdevuosioireille.”

”Käyn teatterissa, elokuvissa ja matkustelen. Laulan ja soitan omaksi ilokseni. Pidän yhteyttä kotoa muuttaneisiin lapsiini. Mielestäni pidän huolta rentoutumisharjoituksilla. Eli kaiken kaikkiaan elämän makuista elämää.”

”Kun jaksaa päivällä ajatella positiivisesti, eikä hermostu valvomisesta, niin ei masennu. Kyllä se uni aikanaan tulee.”

”Emättimen kuivuuteen olen käyttänyt paikallisia estrogeenivalmisteita. Olen todennut ne hyviksi. Kuivuus on pysynyt kurissa, eikä vaihdevuosioireista ole tietoakaan.”

”Estrogeenin aloittamisen jälkeen kasvojen ihon kunto parani, ientulehduskierre katkesi ja jalkahien ja alapään haju poistuivat. Keskivartalotanakkuus katosi ja lantio tuli takaisin.”

Lue lisää Hyvän terveyden vaihdevuosi-teemasta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.