Vaihdevuosia ei voi välttää: estrogeenin tuotanto alkaa hiipua 40 vuoden jälkeen ja se lakkaa keskimäärin 51-vuotiaana. Lue, kuinka Hyvän terveyden lukijat selättävät kuumat aallot, mielialavaihtelut ja unettomuuden.

Ensimmäiset vaihdevuosioireet alkavat 45–55-vuotiaana, sen todistavat myös Hyvän terveyden nettikyselyyn vastanneet naiset. Yli 60 prosentilla vastanneista oireilu alkoi joko himpun alle tai päälle 50-vuotiaana. Keskimäärin naisen estrogeenituotanto loppuu 51-vuotiaana.

Yleisimmät oireet ovat kuumat aallot ja yöhikoilu. Lisäksi koetaan sydämentykytystä, mielialavaihteluja, nivelkipuja ja kärsitään unettomuudesta ja emättimen limakalvojen kuivumisesta.

Reilu kolmannes on kokeillut hormonihoitoa. Mutta muustakin on apua! Ota lukijoiden vinkeistä vihiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hikijumppaa ja hormoneja

”Pelkkä hikiliikunta pari kertaa viikossa on auttanut, hormoneja ei ole tarvinnut popsia. Ohjattu tehokas kuntonyrkkeily, pilatestunti, kahvakuula-, puntti- ja Tabata-treeni.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Estrogeenigeeliä ja joogaa.”

”Olen käyttänyt hormonikorvaushoitoa kohta 7 vuotta, ja näin on hyvä. Olen välillä yrittänyt lopettaa, mutta aina oireet tulevat takaisin.”

”Harrastan paljon liikuntaa ja yöpöydälläni on pieni tuuletin.”

”Makuuhuoneesta lämpö kokonaan pois. Päivällä kevyet, luonnonkuituiset vaatteet. Vaihdan vaatteet kerran päivässä ja viileä suihku on myös mukava.”

”Paras lääke on avantouinti, jonka aloitin 45-vuotiaana.”

Kasviksia lautaselle

”Liikunta, ravintosuositusten mukainen ruoka, alkoholin (huom. myös viinin) käytön vähentäminen/lopettaminen.”

”Kasvipitoinen ruokavalio, ei vaaleaa viljaa. Punaisen lihan välttäminen. Maidon sijasta soija-, kaura- tai riisimaitoa.”

”E-vitamiinilla, soijavalmisteilla ja totuttautumalla oireisiin. Niitähän ei kukaan muu huomaa.”

”Yksinkertainen ja täydellisesti toimiva kaksikko: salviateetä ja päivittäistä liikkumista luonnossa."

”Olen juonut keväisin koivunmahlaa ja pakastanutkin sitä talven varalle. Se on todella auttanut vaivoihin. Ainut vaan, että isäntä pelkää koivujen kuivuvan, kun tiputtelen niin ahkerasti mahlaa.”

Elämän makuista elämää

”Jo vaihdevuosien lähestyessä päätin torjua vaivojen voivottelun (jota lähipiirissäni ilmeni). En ole uhrannut ajatustakaan vaihdevuosioireille.”

”Käyn teatterissa, elokuvissa ja matkustelen. Laulan ja soitan omaksi ilokseni. Pidän yhteyttä kotoa muuttaneisiin lapsiini. Mielestäni pidän huolta rentoutumisharjoituksilla. Eli kaiken kaikkiaan elämän makuista elämää.”

”Kun jaksaa päivällä ajatella positiivisesti, eikä hermostu valvomisesta, niin ei masennu. Kyllä se uni aikanaan tulee.”

”Emättimen kuivuuteen olen käyttänyt paikallisia estrogeenivalmisteita. Olen todennut ne hyviksi. Kuivuus on pysynyt kurissa, eikä vaihdevuosioireista ole tietoakaan.”

”Estrogeenin aloittamisen jälkeen kasvojen ihon kunto parani, ientulehduskierre katkesi ja jalkahien ja alapään haju poistuivat. Keskivartalotanakkuus katosi ja lantio tuli takaisin.”

Lue lisää Hyvän terveyden vaihdevuosi-teemasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla