
Minulla on erektiohäiriöitä ja olen varannut ajan lääkärille. Mistä häiriöni voi johtua? Koska hormonitasot vaikuttavat hoitoihin, haluaisin käydä labrassa ennen lääkäriä. Mitkä tutkimukset pitäisi ottaa?
Erektiohäiriö yleistyy iän myötä ja selvitysten mukaan puolella 40–70-vuotiaista miehistä on erektiohäiriöitä. Erektiohäiriön syntyyn vaikuttavat monet sairaudet. Myös psykologiset tekijät voivat olla mukana ongelman synnyssä.
Monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, verenpainetauti, lihavuus ja valtimosairaudet huonotavat erektiota. Samoin tekevät tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Vaikutus välittyy verisuonien ja hermoston toiminnan muutosten kautta. Lääkeaineista ainakin psyykenlääkkeiden, nesteenpoisto- ja verenpainelääkkeiden käyttöön on liitetty erektiohäiriön kehittyminen. Hoitamaton verenpainetauti on kuitenkin usein varteenotettavampi tekijä erektiohäiriössä kuin verenpainelääkitys.
Hormoniperäisiäkin syitä on useampia. Iän mukana testosteronin tuotanto saattaa vähentyä ja osa potilaista voi hyötyä testosteronihoidosta. Myös kilpirauhasen ja aivolisäkkeen toimintahäiriöt voivat olla erektiohäiriön takana, ja niiden korjaaminen on usein riittävä hoito erektiohäiriöihin.
Kuten edellä kerrotusta ilmenee, erektiohäiriön arviointi ja mahdollinen hoito vaatii kunnollisen perehtymisen potilaan sairauksiin ja myös perusteellisen lääkärintutkimuksen. Tarvittavat laboratoriokokeet vaihtelevat näin ollen potilaskohtaisesti. Hormoniperäisten syiden kartoittamisessa perustutkimuksia ovat kilpirauhaskoe (S-TSH), testosteroni (S-Testosteroni), aivolisäkkeen toimintatutkimus (S-LH), tarvittaessa myös S-Prolaktiini ja S-FSH.
Kysyjä ei maininnut ikäänsä. Yleislääkäri voi usein tutkia ja hoitaa iäkkäämmän miehen vähitellen kehittynyttä erektiohäiriötä. Kuitenkin urologian alan erikoislääkärit vastannevat nykyään suurimmasta osasta erektiopotilaita. Nuoren henkilön erektiohäiriön selvittäminen voi vaatia monimutkaisempia hormonikokeita ja kokemusta niiden tulkinnasta. Tämä sujuu parhaiten endokrinologian erikoislääkärin vastaanotolla tai sairaalan endokrinologian poliklinikalla.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Se on tosiaan ihan totta, että varsinkin vanhemmiten erektiohäiriöt alkaa olla varsin yleisiä, joten mitään hävettävää tai peiteltävää siinä ei ole. Varsinkin kun erektiohäiriön taustalla saattaa olla vaikka kuinka paljon erilaisia syitä, eikä siinä suinkaan ole kyse mistään miehisyyden puutteesta. Joten rohkeasti kannattaa mennä lääkäriin asian kanssa niin elämänlaatu paranee! Lisäksi erektiohäiriön taustalla saattaa olla myös joku muu ongelma, kuten diabetes ja senkin takia asia on hyvä selvittää. Esim. täältä voi lukea varsin kattavasti tietoa siitä, mitä syitä erektio-ongelmien taustalla voi olla: https://www.medilico.com/fi/erektiohairio/syyt