Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Minulla on erektiohäiriöitä ja olen varannut ajan lääkärille. Mistä häiriöni voi johtua? Koska hormonitasot vaikuttavat hoitoihin, haluaisin käydä labrassa ennen lääkäriä. Mitkä tutkimukset pitäisi ottaa?

Erektiohäiriö yleistyy iän myötä ja selvitysten mukaan puolella 40–70-vuotiaista miehistä on erektiohäiriöitä. Erektiohäiriön syntyyn vaikuttavat monet sairaudet. Myös psykologiset tekijät voivat olla mukana ongelman synnyssä.

Monet pitkäaikaissairaudet, kuten diabetes, verenpainetauti, lihavuus ja valtimosairaudet huonotavat erektiota. Samoin tekevät tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Vaikutus välittyy verisuonien ja hermoston toiminnan muutosten kautta. Lääkeaineista ainakin psyykenlääkkeiden, nesteenpoisto- ja verenpainelääkkeiden käyttöön on liitetty erektiohäiriön kehittyminen. Hoitamaton verenpainetauti on kuitenkin usein varteenotettavampi tekijä erektiohäiriössä kuin verenpainelääkitys.

Hormoniperäisiäkin syitä on useampia. Iän mukana testosteronin tuotanto saattaa vähentyä ja osa potilaista voi hyötyä testosteronihoidosta. Myös kilpirauhasen ja aivolisäkkeen toimintahäiriöt voivat olla erektiohäiriön takana, ja niiden korjaaminen on usein riittävä hoito erektiohäiriöihin.

Kuten edellä kerrotusta ilmenee, erektiohäiriön arviointi ja mahdollinen hoito vaatii kunnollisen perehtymisen potilaan sairauksiin ja myös perusteellisen lääkärintutkimuksen. Tarvittavat laboratoriokokeet vaihtelevat näin ollen potilaskohtaisesti. Hormoniperäisten syiden kartoittamisessa perustutkimuksia ovat kilpirauhaskoe (S-TSH), testosteroni (S-Testosteroni), aivolisäkkeen toimintatutkimus (S-LH), tarvittaessa myös S-Prolaktiini ja S-FSH.

Kysyjä ei maininnut ikäänsä. Yleislääkäri voi usein tutkia ja hoitaa iäkkäämmän miehen vähitellen kehittynyttä erektiohäiriötä. Kuitenkin urologian alan erikoislääkärit vastannevat nykyään suurimmasta osasta erektiopotilaita. Nuoren henkilön erektiohäiriön selvittäminen voi vaatia monimutkaisempia hormonikokeita ja kokemusta niiden tulkinnasta. Tämä sujuu parhaiten endokrinologian erikoislääkärin vastaanotolla tai sairaalan endokrinologian poliklinikalla.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Vierailija

Miten erektiohäiriön syitä selvitellään?

Se on tosiaan ihan totta, että varsinkin vanhemmiten erektiohäiriöt alkaa olla varsin yleisiä, joten mitään hävettävää tai peiteltävää siinä ei ole. Varsinkin kun erektiohäiriön taustalla saattaa olla vaikka kuinka paljon erilaisia syitä, eikä siinä suinkaan ole kyse mistään miehisyyden puutteesta. Joten rohkeasti kannattaa mennä lääkäriin asian kanssa niin elämänlaatu paranee! Lisäksi erektiohäiriön taustalla saattaa olla myös joku muu ongelma, kuten diabetes ja senkin takia asia on hyvä...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.