Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on todettu hyytymistekijä VII:n lievä vajaus. Miten tämä vaikuttaa terveyteeni? Verenvuotoja tai veritulppiakaan ole koskaan ollut. Voinko käyttää kalaöljykapseleita? Entä hormonikorvaushoitoa?

Veren hyytymiseen tarvitaan tapahtumaketju, jossa on hyvin monta tekijää, ja ne on numeroitu vaikutuskohtansa mukaan. Tekijä VII tuotantoa säätelee kromosomi 13:ssa oleva F7-geeni. Jos siinä oleva muunnos tulee molemmilta vanhemmilta (homotsygootti), voi muunnos aiheuttaa vuoto-ongelman. Vain toiselta vanhemmalta perittynä se ei yleensä aiheuta ongelmaa, koska sen vaikutus on väistyvä eikä vallitseva.

Vaikea tekijä VII aktiivisuustason aleneman oireena voi ilmetä toistuvia verenvuotoja aivoissa ja nivelissä. Keskivaikeassa oireistossa lisääntynyttä vuotoa voi olla iholla, limakalvoilla tai kirurgisten toimenpiteiden tai kuukautisten aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireettomalla potilaalla lievä tekijä VII vajaus ei aiheuta huolta eikä muutosta tavalliseen elämään. Se ei ole este hormonikorvaushoidolle eikä liene este kalaöljykapseleillekaan. Itse söisin kuitenkin mieluummin kalaa kuin  kapseleita, joiden tarkkaa koostumusta ja vaikutusta ei aina tiedetä.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla