Kortisoni on hyvä lääke – oikein käytettynä. Lue lääkärien neuvot Hyvän terveyden lukijoiden esittämiin huolenaiheisiin kortisonista.

Kortisoni on lääke, jolta tuskin kukaan on välttynyt. Hyvän terveyden lukijakyselyyn vastanneista kortisonia on käyttänyt jo vuosia yli kolmannes ja kuuriluonteisestikin lähes saman verran.

Yleisimmin kortisonia on määrätty astmaan tai allergiaan, myös atooppista ihottumaa hoidetaan paljon kortisonilla.

 

Lääkärien neuvot

Lue, miten lääkärit neuvovat kortisonin käytössä. Hyvän terveyden lukijoiden esittämiin huolehaiheisiin vastaavat sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Leo Niskanen Fimeasta ja ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi Etelä-Karjalan keskussairaalasta ja Terveystalosta.

1 Kortisonitabletit valvottavat ja saavat pään sekaiseksi.

Kortisonilla on monenlaisia vaikutuksia mielialaan: useimmat eivät huomaa mitään, joku piristyy ja toinen väsyy. Isoilla annoksilla monien olo on levoton, onhan kyseessä stressihormoni. Myös unensaanti saattaa vaikeutua.

Kortisoni voi laukausta piilevän psyykkisen sairauden, mutta tämä on onneksi harvinaista.

Useissa sairauksissa kortisoni on välttämätön tulehduksen sammuttamiseen ja sen vaikutukset psyykeen hyvin yksilöllisiä: niitä ei kannata pelätä ennalta. Vaikean sairauden oireiden helpottuminen nostaa yleensä mielialaa.

2 Tabletit aiheuttavat ns. kuukasvoisuutta, eikä se ole kauhean mukavaa.

Kortisoni muuttaa rasvan jakautumista ja kerryttää nestettä. Se näkyy kasvoilla pian. Tilanne palautuu varsin nopeasti, kun kortisonin käyttö lopetetaan tai annosta pienennetään.

Lääkkeen käyttöä ei saa kuitenkaan muuttaa omin päin vaan lääkärin on arvioitava, milloin ja minkälaiset muutokset ovat mahdollisia.

3 Minua huolestuttaa se, meneekö hampaista kiille huonoksi, kun käyttää astmapiippua.

Kortisoni on turvallinen hampaille, kun muistaa huuhdella suun hengitettävän kortisonilääkkeen oton jälkeen. Hampaiden kiillettä hengitettävä kortisoni ei vaurioita.

4 Kortisonin käyttö on ohentanut ihoani. Se on osittain pelkkää paperia, joka ei kestä mitään iskuja.

Kortisoni ohentaa ihoa, varsinkin jos sitä joutuu käyttämään tablettikuurina. On kuitenkin muistettava, että iho ohenee muutenkin ikääntyessä.

Tauotettuna kortisonivoiteiden käyttö on turvallista.

5 Olen sairastanut atopiaa 37 vuotta, eikä kortisonista ole juuri hyötyä kuin ihan hetkellisesti. Ihoni oheni kortisonivoiteen myötä ja tottui kortisoniin.

Kun kortisonivoiteet eivät oikein käytettyinä riitä pitämään ihottumaa kurissa, vaihdetaan muuhun atooppisen ihottuman hoitoon. Yleensä ensimmäisenä kokeillaan kortisonitonta takrolimuusivoidetta. Sitä ei tarvitse tauottaa.

Myös tablettimuotoisia atooppisen ihottuman lääkkeitä on olemassa. Osa hyötyy kovasti valohoidoista.

6 Siskoani voideltiin vuosikaudet vahvalla kortisonilla vaikean ihottuman takia. Oletamme, että hän jäi sen takia pienikokoiseksi. Minä olen 170 cm ja pikkusisko 153-senttinen.

Kortisonivoiteiden ei ole tutkimuksissa osoitettu olevan yhteydessä lyhytkasvuisuuteen. Todennäköisesti siskosi lyhyyteen on ollut muita syitä kuin kortisonivoiteet.

Lue lisää kortisoniteemasta

Vierailija

Näin käytät kortisonia oikein

Koska Suomessa aikuiset ihmiset, saavat oikeasti vaikuttaa omaan sairaudenhoitoonsa, eli valita luonnonmukaisen kannabiksenkukinnon, tappavia lisäsairauksia aiheuttavan kortisonin, solusalpaajien ja vahvojen opioidikipulääkkeiden sijaan ? Nykyisellään kannabisresepti on kiven takana ja siihen lääketehtaan ylihinnoiteltuun Bedrocaniin, on varaa vain rikkailla. Esim. Hollannissa moni hoitaa itseään luomukannabiksella, hyvällä menestyksellä mm. näissä sairauksissa: reuma, autoimmuunisairaudet,...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.