Kortisoni on hyvä lääke – oikein käytettynä. Lue lääkärien neuvot Hyvän terveyden lukijoiden esittämiin huolenaiheisiin kortisonista.

Kortisoni on lääke, jolta tuskin kukaan on välttynyt. Hyvän terveyden lukijakyselyyn vastanneista kortisonia on käyttänyt jo vuosia yli kolmannes ja kuuriluonteisestikin lähes saman verran.

Yleisimmin kortisonia on määrätty astmaan tai allergiaan, myös atooppista ihottumaa hoidetaan paljon kortisonilla.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärien neuvot

Lue, miten lääkärit neuvovat kortisonin käytössä. Hyvän terveyden lukijoiden esittämiin huolehaiheisiin vastaavat sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Leo Niskanen Fimeasta ja ihotautien erikoislääkäri Sampsa Kauppi Etelä-Karjalan keskussairaalasta ja Terveystalosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 Kortisonitabletit valvottavat ja saavat pään sekaiseksi.

Kortisonilla on monenlaisia vaikutuksia mielialaan: useimmat eivät huomaa mitään, joku piristyy ja toinen väsyy. Isoilla annoksilla monien olo on levoton, onhan kyseessä stressihormoni. Myös unensaanti saattaa vaikeutua.

Kortisoni voi laukausta piilevän psyykkisen sairauden, mutta tämä on onneksi harvinaista.

Useissa sairauksissa kortisoni on välttämätön tulehduksen sammuttamiseen ja sen vaikutukset psyykeen hyvin yksilöllisiä: niitä ei kannata pelätä ennalta. Vaikean sairauden oireiden helpottuminen nostaa yleensä mielialaa.

2 Tabletit aiheuttavat ns. kuukasvoisuutta, eikä se ole kauhean mukavaa.

Kortisoni muuttaa rasvan jakautumista ja kerryttää nestettä. Se näkyy kasvoilla pian. Tilanne palautuu varsin nopeasti, kun kortisonin käyttö lopetetaan tai annosta pienennetään.

Lääkkeen käyttöä ei saa kuitenkaan muuttaa omin päin vaan lääkärin on arvioitava, milloin ja minkälaiset muutokset ovat mahdollisia.

3 Minua huolestuttaa se, meneekö hampaista kiille huonoksi, kun käyttää astmapiippua.

Kortisoni on turvallinen hampaille, kun muistaa huuhdella suun hengitettävän kortisonilääkkeen oton jälkeen. Hampaiden kiillettä hengitettävä kortisoni ei vaurioita.

4 Kortisonin käyttö on ohentanut ihoani. Se on osittain pelkkää paperia, joka ei kestä mitään iskuja.

Kortisoni ohentaa ihoa, varsinkin jos sitä joutuu käyttämään tablettikuurina. On kuitenkin muistettava, että iho ohenee muutenkin ikääntyessä.

Tauotettuna kortisonivoiteiden käyttö on turvallista.

5 Olen sairastanut atopiaa 37 vuotta, eikä kortisonista ole juuri hyötyä kuin ihan hetkellisesti. Ihoni oheni kortisonivoiteen myötä ja tottui kortisoniin.

Kun kortisonivoiteet eivät oikein käytettyinä riitä pitämään ihottumaa kurissa, vaihdetaan muuhun atooppisen ihottuman hoitoon. Yleensä ensimmäisenä kokeillaan kortisonitonta takrolimuusivoidetta. Sitä ei tarvitse tauottaa.

Myös tablettimuotoisia atooppisen ihottuman lääkkeitä on olemassa. Osa hyötyy kovasti valohoidoista.

6 Siskoani voideltiin vuosikaudet vahvalla kortisonilla vaikean ihottuman takia. Oletamme, että hän jäi sen takia pienikokoiseksi. Minä olen 170 cm ja pikkusisko 153-senttinen.

Kortisonivoiteiden ei ole tutkimuksissa osoitettu olevan yhteydessä lyhytkasvuisuuteen. Todennäköisesti siskosi lyhyyteen on ollut muita syitä kuin kortisonivoiteet.

Lue lisää kortisoniteemasta

Koska Suomessa aikuiset ihmiset, saavat oikeasti vaikuttaa omaan sairaudenhoitoonsa, eli valita luonnonmukaisen kannabiksenkukinnon, tappavia lisäsairauksia aiheuttavan kortisonin, solusalpaajien ja vahvojen opioidikipulääkkeiden sijaan ? Nykyisellään kannabisresepti on kiven takana ja siihen lääketehtaan ylihinnoiteltuun Bedrocaniin, on varaa vain rikkailla.

Esim. Hollannissa moni hoitaa itseään luomukannabiksella, hyvällä menestyksellä mm. näissä sairauksissa: reuma, autoimmuunisairaudet, suolistosairaudet, migreeni, alkoholismi, unettomuus, borrelioosi, narkolepsia, syöpä, kipuoireyhtymä ja ms-tauti.

  • ylös 38
  • alas 27
Sisältö jatkuu mainoksen alla