Nikotiinikorvaushoito helpottaa tupakasta vieroittumista mutta sen on epäilty käyvän sydämelle. Uusien tutkimusten mukaan pelko on turha.

Nikotiinipurkat ja muut tupakoinnin lopettamisessa auttavat nikotiinikorvaushoidot eivät altista vakaville sydän- ja verisuonitautioireille, vaikka niinkin on epäilty. Myös vieroituksessa käytettävät lääkkeet varenikliini sekä bupropioni ovat tässä suhteessa turvallisia, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-tiedelehdessä, ja se perustuu 63 kliinisen tutkimuksen aineistojen uudelleen analysointiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 30 000 potilasta.

Analyysin perusteella nikotiinipurkat tai nikotiinilaastarit eivät suurenna sydänkohtausten, aivohalvausten tai sydänperäisten kuolemantapausten vaaraa, vaikka osa potilaista saattaa saada niistä esimerkiksi sydämen tykytystä. Nämä oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja vaivaavat etenkin potilaita, jotka käyttävät nikotiinikorvaushoitoa, mutta eivät vielä ole kokonaan päässeet eroon tupakasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdessä havainnot osoittavat, että tupakoinnin lopettamisessa auttavat korvaushoidot ja lääkkeet ovat turvallisia ja joka tapauksessa niistä saatava hyöty on suurempi kuin mahdolliset haitat. On silti mahdollista, että osa kroonisia sairauksia potevista voi olla herkempiä oireilemaan ja siksi heidän kannattaisi yhdessä lääkärin kanssa miettiä juuri heille paras ja turvallisin tapa lopettaa tupakointi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Suomalaisista 15–64-vuotiaista miehistä joka viides ja naisista joka seitsemäs tupakoi päivittäin. Työikäisten miesten tupakointi on vähentynyt jo pitkään, mutta naiset tupakoivat edelleen saman verran kuin 1980-luvulla.

Uutispalvelu Duodecim

 

 

Sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen vastaa


58-vuotias nainen kysyy, onko vuosia jatkunut niko­tiinipurukumin käyttö vaarallista sydämelle? Hän on huomannut, että purukumin pureskelu stressaantuneena aiheuttaa puristusta rinnassa.

Nikotiinikorvaushoidon hyödyistä ja haitoista on ilmestynyt perusteellinen arviointi (Cochrane-katsaus). Tutkimuksissa verrattiin nikotiinikorvaushoitoa (laastari, purukumi, spray jne.) lumeeseen. Korvaushoito auttoi lumeryhmään verrattuna lopettamaan tupakoinnin 50–70 % useammin.

Laastaria käyttäneillä lopettaminen onnistui hieman useammin kuin purukumia käyttäneillä. Purkka nostaa veren nikotiinitasoa nopeammin kuin laastari, ei kuitenkaan niin nopeasti kuin tupakka. Purukumista jää helpommin nikotiinikoukkuun kuin laastarista.

Nikotiinikorvaushoidon haitat ovat paikallisia: laastareista ihoärsytystä, purkasta ienärsytystä, leukakipua, vatsavaivoja ja suu- ja hammas­ongelmia sekä joskus myös hikkaa.

Sydänongelmat, kuten rintakipu (angina pectoris), ei lisäänny nikotiinikorvaus­hoidon aikana. Asiaa selvitettiin erikseen vielä potilailla, joilla jo oli sydän- tai verisuonisairaus. Heilläkään korvaushoito ei lisännyt sydänvaivoja eikä rintakipuja.

Vaikka tupakointia lopettaessa joutuisi käyttämään pitkään nikotiinikorvaushoitoa, se on aina pienempi haitta terveydelle kuin tupakointi. Kysyjän kannattaa jatkaa korvaushoitoa mutta käydä lääkärissä tutkituttamassa sepelvaltimotaudin mahdollisuus, etenkin jos rasituksessa ilmaantuu toistuvasti rintakipua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla