Nikotiinikorvaushoito helpottaa tupakasta vieroittumista mutta sen on epäilty käyvän sydämelle. Uusien tutkimusten mukaan pelko on turha.

Nikotiinipurkat ja muut tupakoinnin lopettamisessa auttavat nikotiinikorvaushoidot eivät altista vakaville sydän- ja verisuonitautioireille, vaikka niinkin on epäilty. Myös vieroituksessa käytettävät lääkkeet varenikliini sekä bupropioni ovat tässä suhteessa turvallisia, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-tiedelehdessä, ja se perustuu 63 kliinisen tutkimuksen aineistojen uudelleen analysointiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 30 000 potilasta.

Analyysin perusteella nikotiinipurkat tai nikotiinilaastarit eivät suurenna sydänkohtausten, aivohalvausten tai sydänperäisten kuolemantapausten vaaraa, vaikka osa potilaista saattaa saada niistä esimerkiksi sydämen tykytystä. Nämä oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja vaivaavat etenkin potilaita, jotka käyttävät nikotiinikorvaushoitoa, mutta eivät vielä ole kokonaan päässeet eroon tupakasta.

Yhdessä havainnot osoittavat, että tupakoinnin lopettamisessa auttavat korvaushoidot ja lääkkeet ovat turvallisia ja joka tapauksessa niistä saatava hyöty on suurempi kuin mahdolliset haitat. On silti mahdollista, että osa kroonisia sairauksia potevista voi olla herkempiä oireilemaan ja siksi heidän kannattaisi yhdessä lääkärin kanssa miettiä juuri heille paras ja turvallisin tapa lopettaa tupakointi.

 Suomalaisista 15–64-vuotiaista miehistä joka viides ja naisista joka seitsemäs tupakoi päivittäin. Työikäisten miesten tupakointi on vähentynyt jo pitkään, mutta naiset tupakoivat edelleen saman verran kuin 1980-luvulla.

Uutispalvelu Duodecim

 

 

Sydäntautien erikoislääkäri Sinikka Pohjola-Sintonen vastaa


58-vuotias nainen kysyy, onko vuosia jatkunut niko­tiinipurukumin käyttö vaarallista sydämelle? Hän on huomannut, että purukumin pureskelu stressaantuneena aiheuttaa puristusta rinnassa.

Nikotiinikorvaushoidon hyödyistä ja haitoista on ilmestynyt perusteellinen arviointi (Cochrane-katsaus). Tutkimuksissa verrattiin nikotiinikorvaushoitoa (laastari, purukumi, spray jne.) lumeeseen. Korvaushoito auttoi lumeryhmään verrattuna lopettamaan tupakoinnin 50–70 % useammin.

Laastaria käyttäneillä lopettaminen onnistui hieman useammin kuin purukumia käyttäneillä. Purkka nostaa veren nikotiinitasoa nopeammin kuin laastari, ei kuitenkaan niin nopeasti kuin tupakka. Purukumista jää helpommin nikotiinikoukkuun kuin laastarista.

Nikotiinikorvaushoidon haitat ovat paikallisia: laastareista ihoärsytystä, purkasta ienärsytystä, leukakipua, vatsavaivoja ja suu- ja hammas­ongelmia sekä joskus myös hikkaa.

Sydänongelmat, kuten rintakipu (angina pectoris), ei lisäänny nikotiinikorvaus­hoidon aikana. Asiaa selvitettiin erikseen vielä potilailla, joilla jo oli sydän- tai verisuonisairaus. Heilläkään korvaushoito ei lisännyt sydänvaivoja eikä rintakipuja.

Vaikka tupakointia lopettaessa joutuisi käyttämään pitkään nikotiinikorvaushoitoa, se on aina pienempi haitta terveydelle kuin tupakointi. Kysyjän kannattaa jatkaa korvaushoitoa mutta käydä lääkärissä tutkituttamassa sepelvaltimotaudin mahdollisuus, etenkin jos rasituksessa ilmaantuu toistuvasti rintakipua.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.