Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Päihderiippuvuus ei parane, mutta sitä voidaan hoitaa. Se onnistuu, jos toipuja ymmärtää, että hän tarvitsee apua.

– Päihderiippuvuus on parantumaton sairaus, jolle on tyypillistä kontrollin menettäminen, sietokyvyn kasvaminen ja voimakas himo aineeseen. Ihminen ei suurista haitoista huolimatta pysty lopettamaan käyttöä, kertoo Avominne Päihdeklinikan toiminnanjohtaja Mika Arramies.

Alkoholiriippuvuus alkaa usein niin salakavalasti, ettei sitä huomaa. Viinilasi vaihtuu vaivihkaa toiseen ja kolmanteen, lopulta pitää juoda koko pullo.

Koviin huumeisiin, kuten opiaatteihin ja heroiiniin, voi kiintyä jo parista kerrasta. Erityisen herkästi hyvänolontunne humahtaa piikitettävistä huumeista.   

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Perimätekijöiden merkitys on merkittävä, jopa 50 prosenttia, mutta riippuvuus sinänsä ei periydy, vaan alttius siihen. Jos kuka tahansa laitettaisiin autiolle saarelle, jossa olisi tarjolla vain alkoholia, riippuvuus syntyisi varmasti, kertoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Biomedicumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sekakäyttö yhä yleisempää

Nykyään yhä useampi käyttää sekaisin alkoholia, pillereitä ja huumeita. Väärinkäytetyimpiä lääkkeitä ovat rauhoittavat bentsodiatsepiinit sekä korvaushoitolääkkeet metadoni ja subutex. Epilepsian, hermokivun ja yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoitoon rekisteröity pregabaliini on valunut myös katukauppaan.

Hannu Alho vertaa päihderiippuvuutta usein sokeritautiin, josta ei myöskään parane, mutta voi hyvällä hoidolla elää mielekästä elämää.

Alkoholiriippuvaisissa on paljon sellaisia, jotka ovat eläneet vuosia raittiina, mutta esimerkiksi tyttären häissä juoneet lasillisen. Retkahtaminen ei merkitse epäonnistumista.  

Pillereitä ja tukea

Jotkut onnistuvat siirtymään alkoholin kohtuukulutukseen, mutta vaikeasti riippuvaiselle se ei onnistu. Joskus kierteen pätkäisemiseen tarvitaan katkaisuhoitoa. Tarvittaessa tukena voidaan käyttää lääkkeitä, kuten antabusta tai nalmefeenia.

– Disulfiraami eli antabus pysäyttää alkoholin hajoamisen, ja jos lääkkeen kanssa ottaa alkoholia, tulee huono olo. Juomisen himoa hillitsevä nalmefeeni ei toimi kaikilla, mutta osa pystyy sen turvin vähentämään juomista. Joku sanoi kerran, että ensimmäinen olut maistui hyvälle, mutta toinen jo väljähtäneelle.

Opioidiriippuvaisten hoidossa käytetään korvaushoitoa, joka voi joskus olla elämän mittainen.

Riippuvuuksien hoidossa hoidossa pelkkä pilleri on huono vaihtoehto, lisäksi tarvitaan psykososiaalista tukea.

A-klinikoilla on tarjolla terapiaa sekä muuta kuntoutusta, myös vertaistukiryhmät auttavat monia. Yksityisille, kuten Minnesota-mallisille klinikoille, voi saada maksusitoumuksen. Siellä toteutetaan 12 askeleen ohjelmaa, jossa myös läheiset otetaan hoitoon mukaan.  

– Päihderiippuvuus on allergiaan verrattava sairaus. Ei pähkinäallergikkokaan osta työviikon päätteeksi pähkinöitä, samanlainen luopuminen pätee päihteisiin, kuvailee Arramies.   

Toipumisen kannalta on tärkeää ymmärtää, että tarvitsee apua ja haluaa ottaa sitä vastaan. Joskus raittiuslupaus pitää tehdä joka päivä uudestaan.

 

Kuntoutusta netissä

A-klinikkasäätiöllä on uusi VERA-verkkoavusteinen päihdekuntoutusohjelma, joka on tarkoitettu kaikkien päihderiippuvuuksien hoitoon. Ohjelman tarkoituksena on oppia tunnistamaan omia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymismalleja ja harjoitella uusia ratkaisutapoja. Ohjelma sisältää 5 työskentelymoduulia, joissa on 28 päihdekuntoutustehtävää. Ohjelma kestää neljä kuukautta ja kahden kuukauden kuluttua on seurantatapaaminen oman työntekijän kanssa.

Lue lIsää A-klinikan sivuilta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla