Malja kohottaa tunnelmaa, lasillinen rentouttaa ja tuopillinen rohkaisee puhumaan. Mutta ämpärilliseen hukkuu. Juo siis alkoholia vain iloon.

 Alkoholi on nykyisin jo työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy Suomessa. Tämä on hätkähdyttävästi totta, mutta totta on myös se, että suuri osa suomalaisista käyttää yhä alkoholia vain sen verran, että se on heille hyväksi.

– Ei alkoholi pelkästään pahaksi ole. Hyviä vaikutuksia on pääasiassa kaksi, sanoo Tampereen yliopiston päihdelääketieteen professori Kaija Seppä.

– Terve aikuinen, joka ei ole raskaana, voi hyvin nauttia kohtuullisesti alkoholia iloonsa. Moni meistä suomalaisista, joilta tulee selvin päin vain muutama sana, muuttuu hyväntuuliseksi ja puheliaaksi otettuaan vähän. Mitä pahaa siinä on?

Tähän sisältyy kuitenkin jo ensimmäinen varaus: viisasta on juoda vain iloonsa, ja vähän siihenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vähän käytettynä alkoholi myös estää sepelvaltimotautia, koska se lisää hyvän kolesterolin määrää veressä.

– Edulliset vaikutukset verisuoniin saadaan hieman isommillakin alkoholimäärillä. Silloin ne kuitenkin myös mitätöityvät, koska muut haittavaikutukset alkavat lisääntyä, Seppä täsmentää.

Ja jälleen varaus: naisilla suonia suojaava vaikutus tulee vain, jos alkaa vasta yli 45-vuotiaana  juoda korkeintaan puoli drinkkiä päivässä. Nuorten naisten ei siis ole syytä suoniensa hyvinvoinnin takia juomista opetella.

Hyvin menee, jos ottaa todella vähän, keskimäärin sen puoli drinkkiä päivässä.

Mäyräkoira auttaa aina?

Monella kuitenkin alkoholia kuluu enemmän, eikä Kaija Seppä ihmettele sitä.

– Monesti juomisen syy on se, että elämän vaikeudet kaatuvat niskaan. Eikä sille aina itse mitään voi.

Yhteiskunnassa tapahtuu paljon sellaista, mikä lisää painetta juomiseen, vaikkapa nyt meneillään olevat laajat irtisanomiset. Mihin ihmiset menevät ja mitä silloin tekevät? Hyväosaisemmilla ei ole varaa tuomita, jos turvaa haetaan pullosta tai pubista.

Mutta kerrotaan juomiseen myös paljon vain omaan itseen liittyviä syitä, esimerkiksi se, että elämä yleensä tuntuu kurjalta.

– Jos pahaa oloa on tottunut parantamaan juomalla, alkaa ajatella, että hiprakassa elämä on sellaista kuin se parhaimmillaan voi olla. Jossain vaiheessa joutuu kyllä myöntämään, että se oli vain illuusio elämänhallinnasta, sanoo päihdesairaanhoitaja Ilkka Helamo.

Hän erittelee päihdehäiriöisten ihmisten vaikeuksia pitemmälle.

– Perustellaan vaikka, että kyllä sinäkin joisit jos sulla olisi sellainen akka tai sellainen työ kuin minulla. Myös yksinäisyyden surua moni yrittää lievittää juomalla.

Oli syy mikä vain, Ilkka Helamosta vaikuttaa usein siltä kuin puhujan persoonallisuudesta puuttuisi pala, jonka paikalle päihdettä sovitetaan.

– Ajatellaan, että mäyräkoira auttaa aina.

Turvarajat opastavat

Kaija Sepän mielestä on tärkeää, että ihmiset tietävät mitä voi seurata, jos juominen alkaa haitata elämää.

– Kropassa ei ole monta paikkaa, johon alkoholi ei vaikuttaisi haitallisesti, kun tarpeeksi paljon juo, hän sanoo.

Juomisen seurauksia ja alkoholiriippuvuuden kehittymistä ei kuitenkaan voi yksittäisen ihmisen kohdalla ennustaa. Siksi orastavaa ongelmaa kannattaisi miettiä ja sen vaikutuksia tarkkailla jo, kun juominen vielä on aisoissa.

– Käyttöä on helpompi vähentää, kun ei vielä ole kehittynyt riippuvuutta. Mutta kun alkoholista on tullut keino hallita elämää, ongelman purkaminen on iso haaste. Silloin ei enää paljon auta, jos lääkäri ottaa puheeksi juomishaittojen lisäksi suolan, ruokavalion, lihomisen ja kehottaa lähtemään lenkille.

Mistä sitten voi päätellä, että tarttuu pulloon liian hanakasti?

– Kun huomaa juovansa useammin kuin on itse asiassa tarkoitus, Kaija Seppä sanoo.

Siinä tilanteessa mieli alkaa herkästi apeutua, uni kärsii, paino nousee. Elimistökin voi hälytellä erilaisilla mahaoireilla ja polttavalla tunteella rintalastan alla, mahan turpoamisella, ripulilla. Tällaisia hälytyksiä ei kuitenkaan tule kaikille.

Koska haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä, Kaija Seppä muistuttaa myös siitä, miksi on määritelty riskirajat, naisilla korkeintaan kaksi, miehillä neljä alkoholiannosta päivittäin eikä naisilla juomakerralla enempää kuin viisi ja miehillä seitsemän annosta. Usein nämä raja-arvot ymmärretään väärin.

– Ei saisi ajatella, että kun kulutus jää arvojen alle, voi juomista turvallisesti lisätä. Jos rajat ylittyvät, riskit alkavat nousta selvästi. Kyse on siis oikeastaan turvarajoista, joiden ylittyessä saattaa olla hyödyllistä keskustella esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Riskirajoja ei myöskään ole määritelty pelkän tieteellisen näytön vaan myös kulttuuristen näkökohtien perusteella.

– Suomalaisella voi esimerkiksi mennä kori kaljaa ja pullo väkeviä viikonloppuna, eikä sitä pidetä minään. Jos rajat olisi vedetty meillä tiukemmiksi, joissakin piireissä niille naurettaisiin. Mutta muun muassa Yhdysvalloissa ja Englannissa riskikäytön rajat ovat matalammat.

Naista väkevämpää

Sitäkään ei voi ennustaa, kenestä tulee suurkuluttaja tai alkoholisti.

– Selvää kuitenkin on, ettei kukaan ryhdy alkoholistiksi tahallaan tai huvikseen. Kun alkoholinkäyttöään ei enää hallitse, kysymys on sairaudesta, Kaija Seppä muistuttaa.

Siinä tilanteessa ollaan, kun juominen alkaa mennä väkinäiseksi, juo vaikka ei oikeastaan haluaisi ja myös juoden on aina kurjaa. Samaan aikaan kehittyy myös sietokyky, toleranssi. Ennen muutamasta drinkistä on tullut mukava nousuhumala, mutta sen saavuttamiseksi täytyykin alkaa ottaa enemmän. Monella alkoholista tulee tässä vaiheessa ainoa keino purkaa stressiä.

Myös fyysinen kestokyky joutuu koetukselle, naisilla herkemmin, koska he ovat pienempiä ja heidän elimistönsä vesimäärä on vähäisempi kuin miehillä. Jos mies ja nainen juovat yhtä paljon, naisen promillemäärä nousee korkeammaksi.

– Naisten pitäisi ymmärtää, etteivät he voi juoda miesten tahtiin, Kaija Seppä sanoo.

Lue lisää
Liiallisen alkoholinkäytön riskit?
Apua puolison alkoholinkäyttöön?
Onko huono viinapää perinnöllistä?

Testaa juomatapasi

Kuinka usein

  • juot kuusi annosta tai enemmän kerralla?
  • et pysty lopettamaan alkoholinkäyttöä?
  • et ole juomisesi vuoksi saanut tehtyä jotain, mikä tavallisesti kuuluu tehtäviisi?
  • tarvitset aamulla krapularyypyn?
  • tunnet syyllisyyttä tai katumusta juomisen jälkeen?
  • et juomisen vuoksi pysty muistamaan edellisen illan tapahtumia?
  • olet itse tai joku muu satuttanut tai loukannut itseään alkoholinkäyttösi seurauksena?
  • joku on ollut huolissaan alkoholinkäytöstäsi?

Mitä suuremmat luvut sait, sitä varmemmin sinun kannattaa vähentää juomistasi.
Täydellinen testi ja tulokset löydät Päihdelinkin verkkosivustolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla