Plastiikkakirurgit korjaavat niin syövän jälkiä, palovammoja kuin laihtumisesta roikkumaan jäänyttä ihoa. Milloin hoidon saa julkisesta terveydenhoidosta ja milloin toimenpide on maksettava itse?

Plastiikkakirurgiasta voi tulla mieleen vain ylisuuria huulia ja rintaimplantteja. Todellisuudessa suuri osa plastiikkakirurgeista työskentelee julkisessa terveydenhuollossa ja parantaa työllään merkittävästi potilaittensa terveyttä ja elämänlaatua.

– Plastiikkakirurgialla on harvoin tekemistä vain turhamaisuuden kanssa. Silti jotkut katsovat, että plastiikkakirurgin yksityisellä puolella antama lääkärintodistus ei esimerkiksi oikeuta sairauslomaan, vaikka kyseessä on terveydellisistä syistä tehty leikkaus, kertoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Eija Suorsa.

Iso osa plastiikkakirurgien työstä on haavojen paikkailua.

Onnettomuudet voivat saada aikaan pahaa jälkeä ja aiheuttaa suuriakin kudosvaurioita. Silloin potilaan omaa kudosta, kuten ihoa ja sen alaista rasvaa, voidaan siirtää muualta kehosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perussairaudet, kuten diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, yhdessä ylipainon ja ikääntymisen kanssa lisäävät alaraajojen haavaumien riskiä ja hidastavat niiden paranemista. Silloin hoidetaan sekä vaivan perussyytä että haavaumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos verenkierto ei ole kunnossa, haavauman umpeutumiseen ja paranemiseen tarvittavat aineet eivät pääse perille. Plastiikkakirurgi voi silloin kääntää ihoa haavan sivuilta sen suojaksi tai tehdä ohuen ihonsiirteen haava-alueelle, Suorsa selittää.

Pieni ongelma, iso vaiva

Pieniltäkin tuntuvista vaivoista voi olla suurta terveydellistä haittaa. Myös esimerkiksi roikkuvat yläluomet saattavat painaa ripsiä ja hämärtää näkökenttää. Jatkuva otsan ja luomien kohottaminen taas särkee päätä.

Liian suuret rinnat aiheuttavat monille niska-hartiaseudun vaivoja ja osalla käsien puutumista.

Lihavuusleikkauksen jälkeinen nopea laihtuminen jättää jälkeensä ihopoimuja, joissa iho hautuu ja haavautuu.

 Mistä apua kannattaa hakea?

Jos vaivasta on selvää terveydellistä haittaa, se kuuluu julkisen terveydenhuollon piiriin. Jokainen potilas arvioidaan yksilöllisesti, eivätkä leikkauskriteerit aina täyty, vaikka henkilö itse kokisi vaivan heikentävän terveyttä.

Haitta voi kohdistua myös muihin elämänlaatuun vaikuttaviin tekijöihin kuin terveyteen. Esimerkiksi onnettomuuden jäljiltä jääneet arvet voivat rajoittaa sosiaalista elämää.

– Julkisella puolella katsotaan myös elämänlaatua, mutta painopiste on sairauksien hoitamisessa, Suorsa sanoo.

Yksityisillä lääkäriasemilla tehdään pitkälti samoja toimenpiteitä kuin julkisellakin.

Niiden lisäksi on tarjolla myös puhtaasti esteettistä kirurgiaa, jossa muokataan ulkonäköä. Hyvällä esteettisellä kirurgialla voidaan myös parantaa elämänlaatua.

– Jos iän myötä kasvot alkavat näyttää surullisilta, niitä voidaan kohottaa. Tai jos rinnat roikkuvat imettämisen jälkeen, niitä voidaan keventää. Hyvällä maulla toteutetut toimenpiteet ovat huomaamattomia, mutta ne voivat valtavasti parantaa itsetuntoa.

Eroja hinnoissa, ei laadussa

Kun terveyskeskuslääkäri antaa lähetteen plastiikkakirurgille, ajan saa asian kiireellisyyden mukaan kuukaudesta kolmen sisälle. Jos plastiikkakirurgi arvioi, että leikkaus kuuluu julkisen sairaanhoidon piiriin, potilas laitetaan leikkausjonoon.

Nykyisen lainsäädännön mukaan hoito pitää saada siitä kuuden kuukauden kuluessa.

Yläluomileikkaukset ovat harvoin kiireellisiä, joten sellaiseen pääsyyn voi mennä pitempäänkin. Jotkut kokevat helpommaksi hoitaa asian yksityisellä puolella, koska se on nopeampaa ja aikatauluun voi muutenkin vaikuttaa enemmän itse.

– Yksityisen lääkäriaseman plastiikkakirurgi osaa myös kertoa, täyttyisivätkö kriteerit hoidon saamiseksi julkisellakin puolella, Suorsa huomauttaa.

Näitä korjataan plastiikkakirurgialla terveydenhoidossa

 • Paine- ja säärihaavat
 • Diabetekseen liittyvä jalkahaavat
 • Huuli- ja suulakihalkiot
 • Kallon epämuodostumat
 • Traumaattiset isot haavat, joissa suurta kudoshävikkiä
 • Palovammat ja häiritsevät arvet
 • Rintasyöpä ja siihen liittyvä rintojen korjaukset
 • Ihosyöpä ja pahalaatuiset sidekudoskasvaimet
 • Synnynnäinen rinnan kehityshäriö
 • Rintojen pienennys terveydellisistä syistä
 • Yläuomileikkaukset terveydellisistä syistä
 • Hautuvien ihopoimujen poisto
 • Sukupuolen korjausleikkaukset

Asiantuntija: Eija Suorsa, plastiikkakirurgian erikoislääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala, Terveystalo ja Mehiläinen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla