Nivelkierukat toimivat polvinivelen sisällä reisi- ja sääriluun niveltymiskohdassa kuin iskunvaimentimet. Niiden kautta välittyy esimerkiksi juostessa huomattava osa polveen kohdistuvasta iskuvoimasta. Muotonsa ansiosta – puolikuun muotoisina – ne laajentavat polvinivelen rustopintojen kosketuspintaa vaimentaen siten niihin kohdistuvaa iskuvoimaa. Näin ne suojaavat rustopintoja, ohjaavat polven liikkeitä ja myös tukevat polvea.

Riskialttiisiin lajeihin kuuluvat pallopelit. Yleisimmin nivelkierukka vaurioituu tapaturmissa, joissa pelaajan polveen kohdistuu kierto tai vääntö. Niin voi käydä esimerkiksi nopean suunnanvaihdon, törmäyksen tai taklauksen yhteydessä. Jos polvi vääntyy sisäänpäin, nivelkierukan lisäksi vaurioituu usein myös sisempi sivuside.

Ensiapu

Kaikissa polvivammoissa ensiapu kannattaa antaa kolmen K:n periaatteella.

 • kylmä
 • kohoasento
 • kompressio (=puristus)

Hoito

 • parasta olisi hakea heti hoitoa asiaan perehtyneeltä lääkäriltä
 • repeytynyt kierukka ei korjaudu itsestään, koska se on sidekudosta
 • ajan myötä repeymä voi jopa laajentua ja aiheuttaa pysyviä vaurioita nivelrustoon, jos vammaa ei hoideta

Nykyään kaikki nivelkierukan leikkausta vaativat vammat pystytään hoitamaan tähystysleikkauksessa. Siinä lääkäri voi joko poistaa nivelkierukan vahingoittuneen osan tai korjata sen ompelemalla. Ompelun sijasta ratkeama voidaan kiinnittää myös muutamalla nuppinuolella, jotka myöhemmin liukenevat pois elimistöstä.

Leikkauksen jälkeen olisi hyvä saada ohjattua kuntoutusta, jotta polven liikelaajuus säilyisi ja reiden lihasvoima pysyisi mahdollisimman hyvänä. Pelikentälle voi palata repeytyneen osan poiston jälkeen jo jopa viikon kuluttua. Jos repeämä ommellaan, peliin paluuta on odoteltava nelisen viikkoa.

Osa vammoista ehkäistävissä

 • Tarkasta ja huolla pelivälineet. Myös kentän on oltava kunnossa.
 • Erotuomarilla tärkeä rooli: Liian raju peli ja väärät taklaukset tuottavat turhia polvivammoja. Polvivammainen tai nilkansa nyrjäyttänyt ei saa mennä kentälle, sillä rajun pelin keskellä altistuu uusille vammoille.
 • Pelaa taitojesi mukaan. Kunnon ja reaktionopeuden tasapaino suojaa kolhuilta.
 • Lenkkeilijää turvaavat hyvät juoksukengät ja joustava ja pitävä juoksualusta.

Nivelkierukkansa repeyttäneistä

 • kolme neljästä on miehiä
 • tyypillinen tapaus on yli 40-vuotias liikuntaa harrastava mies. Ikääntyessä nivelkierukoiden kestävyys heikkenee
 • noin joka viides on nuori urheilija
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.