Polvikipu saattaa helpottua jo sillä, että pudottaa painoaan. Myös hyötyliikunta, portaiden nouseminen, kävely tai pyöräily, hoitaa ja vahvistaa. Sen sijaan maratonille ei pidä lähteä.

Polvensa loukkaa useimmiten ihminen, joka parinkymmenen vuoden liikkumattomuuden jälkeen päättää jatkaa siitä, mihin urheiluharrastus nuorena jäi.

– Jos jalkojen lihakset ovat huonot, rasitus kohdistuu enemmän niveleen. Silloin pienessäkin tapaturmassa polvi voi rikkoutua, ortopedi ja ylilääkäri Timo Järvelä sanoo.

Parhaiten polvivammoilta suojaavat hyvät jalan lihakset, varsinkin voimakas reisilihas.Urheiluharrastus kannattaakin aloittaa kävelemällä ja pyöräilemällä ja hankkimalla lihaskuntoa vaikkapa kuntosalilla. Sen jälkeen voi turvallisemmalla mielellä hakeutua salibandyn tai sulkapallon pariin.

Yllättäen tai kulumalla

Moni meistä on mäjähtänyt polvilleen, kipuillut aikansa ja parantunut ajan kanssa.

– Jos polvessa mikään ei rikkoudu, kipu helpottuu muutaman päivän levolla, Järvelä sanoo.
Polvet voivat pettää monesta syystä: Äkilliset vammat rikkovat polven rakenteita, kun taas vähitellen alkanut kipu on merkki rappeutumisesta tai ylirasituksesta. Nivelrikko iskee ensimmäisenä juuri polviin, ja myös muut nivelsairaudet, kuten nivelreuma, tuntuvat kipuna polvissa. Kun vuodet ovat haurastuttaneet nivelen, polven vamman voi saada liukastumalla tai vaikka vain kävellessä.

– Polvi on elastinen nivel, mutta vanhemmiten sekin jäykistyy, haurastuu ja kuluu, Järvelä sanoo.
Jos polveaan ei ole loukannut, mutta se kipeytyy tavan takaa esimerkiksi juostessa, syytä voi etsiä jännetulehduksista tai ylirasituksesta. Rasitusvammoista yleisimmät ovat niin sanottu hyppääjän polvi ja juoksijan polvi.

– Kipu on aina hälytysmerkki, Timo Järvelä muistuttaa

Polven tulehduskipu voi johtua ylirasituksesta, väärästä juoksutekniikasta tai vaikka kengistä. Tulehdus paranee levolla, kylmällä ja tulehduskipulääkkeellä. Joskus harvoin joudutaan antamaan kortisonipiikki jännetulehduksen hoitoon.

Ei mikään sarana

Polvi on ihmisen suurimpia ja tärkeimpiä niveliä. Se kantaa lonkkanivelen kanssa koko painomme.

– Polvea pidetään usein sarananivelenä, joka liikkuu vain koukkuun tai suoraksi, mutta todellisuudessa polven pitää liikkua kuuteen eri suuntaan, ortopedi Timo Järvelä sanoo.

Polvinivel yhdistää sääriluun ja reisiluun. Polven pitää vakaana sitä ympäröivät nivelsiteet ja lihakset. Luitten välissä ovat rustoiset nivelpinnat. Polven nivelkierukat toimivat iskunvaimentimina, suojaavat rustoa ja vaikuttavat polven tukevuuteen. Polven takana – turvassa – kulkevat herkät hermot ja verisuonet.

Vaivat kertyvät

Polven vammautumistapa vihjaa siihen, mikä osa polvessa on mennyt rikki.

– Lääkäri tutkii ensin terveen polven ja vertaa sitä kipeään polveen. Usein ihmisillä on normaalistikin yliojentuvuutta ja yliliikkuvuutta nivelissä.

Vamman arvioinnissa tarvitaan myös kuvantamistutkimuksia: joskus röntgenkuvat, kaikututkimukset ja magneettikuvat ovat tarpeen.

– Vammautuneessa polvessa saattaa olla muutakin kuin tuoreen tapaturman aiheuttamia vaivoja. Vanhojen vammojen jäljet voivat näkyä, ja vaikka tuki- ja liikuntaelinten syövät ovat tuiki harvinaisia, ne keskittyvät yleensä polven alueelle, Järvelä muistuttaa.

Hoitoon heti

Kierukkavammoissa viikon odottelu ennen lääkäriin hakeutumista ei haittaa, mutta puolen vuoden leikkausjono voi olla jo liikaa. Esimerkiksi polvikierukan sankarepeämä olisi hyvä korjata nopeasti.

– Jos kierukan repaleet nuljuavat kuukausia nivelessä, kierukka menee niin tohjoksi, ettei sitä enää voi korjata, Järvelä sanoo.

Jos kierukasta joudutaan leikkaamaan iso pala pois, myös sen tehtävä iskunvaimentimena kärsii. Seurauksena voi olla nivelkuluma.

Hoidon tavoite on kivuttomat, käyttökelpoiset polvet.

Puoli hoitoa itse

Polven paraneminen on leikkauksen jälkeen vasta puolitiessä. Kotiin lähdetään fysioterapeutin antamien jumppaohjeitten kanssa.

– Kuntoutuksessa työn joutuu tekemään itse, ja se vaatii aikaa ja sitkeyttä, sanoo jalkojen vammoihin erikoistunut fysioterapeutti Vesa Hankkila Oulun Fysio-Botniasta.

– Ottaa aikansa, ennen kuin lihakset, luut ja nivelet toipuvat tapaturmasta ja sen jälkeen vielä leikkauksesta, hän muistuttaa.

Kärsivällisyys on kuntoutuksessa valttia, sillä vamman paraneminen ottaa aikansa, eikä sitä pysty nopeuttamaan liiallisella treenamisella.

HOITO-OHJEET:
Kuluneet polvet

 • kuntoutus
 • sopiva liikunta: kävely, pyöräily, vesijuoksu, uinti
 • painonpudotus
 • kipulääkkeet
 • kukonhelttauute
 • puhdistusleikkaukset
 • tekonivel

Vammat

 • lepo
 • kipulääkkeet
 • kuntoutus
 • tähystysleikkaus

Lue myös:
Polvivammojen ehkäisy

EHKÄISE POLVIKIPU

 • paino kurissa
 • hyvä lihaskunto
 • sopiva liikunta
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.