Polvikipu saattaa helpottua jo sillä, että pudottaa painoaan. Myös hyötyliikunta, portaiden nouseminen, kävely tai pyöräily, hoitaa ja vahvistaa. Sen sijaan maratonille ei pidä lähteä.

Polvensa loukkaa useimmiten ihminen, joka parinkymmenen vuoden liikkumattomuuden jälkeen päättää jatkaa siitä, mihin urheiluharrastus nuorena jäi.

– Jos jalkojen lihakset ovat huonot, rasitus kohdistuu enemmän niveleen. Silloin pienessäkin tapaturmassa polvi voi rikkoutua, ortopedi ja ylilääkäri Timo Järvelä sanoo.

Parhaiten polvivammoilta suojaavat hyvät jalan lihakset, varsinkin voimakas reisilihas.Urheiluharrastus kannattaakin aloittaa kävelemällä ja pyöräilemällä ja hankkimalla lihaskuntoa vaikkapa kuntosalilla. Sen jälkeen voi turvallisemmalla mielellä hakeutua salibandyn tai sulkapallon pariin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättäen tai kulumalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni meistä on mäjähtänyt polvilleen, kipuillut aikansa ja parantunut ajan kanssa.

– Jos polvessa mikään ei rikkoudu, kipu helpottuu muutaman päivän levolla, Järvelä sanoo.
Polvet voivat pettää monesta syystä: Äkilliset vammat rikkovat polven rakenteita, kun taas vähitellen alkanut kipu on merkki rappeutumisesta tai ylirasituksesta. Nivelrikko iskee ensimmäisenä juuri polviin, ja myös muut nivelsairaudet, kuten nivelreuma, tuntuvat kipuna polvissa. Kun vuodet ovat haurastuttaneet nivelen, polven vamman voi saada liukastumalla tai vaikka vain kävellessä.

– Polvi on elastinen nivel, mutta vanhemmiten sekin jäykistyy, haurastuu ja kuluu, Järvelä sanoo.
Jos polveaan ei ole loukannut, mutta se kipeytyy tavan takaa esimerkiksi juostessa, syytä voi etsiä jännetulehduksista tai ylirasituksesta. Rasitusvammoista yleisimmät ovat niin sanottu hyppääjän polvi ja juoksijan polvi.

– Kipu on aina hälytysmerkki, Timo Järvelä muistuttaa

Polven tulehduskipu voi johtua ylirasituksesta, väärästä juoksutekniikasta tai vaikka kengistä. Tulehdus paranee levolla, kylmällä ja tulehduskipulääkkeellä. Joskus harvoin joudutaan antamaan kortisonipiikki jännetulehduksen hoitoon.

Ei mikään sarana

Polvi on ihmisen suurimpia ja tärkeimpiä niveliä. Se kantaa lonkkanivelen kanssa koko painomme.

– Polvea pidetään usein sarananivelenä, joka liikkuu vain koukkuun tai suoraksi, mutta todellisuudessa polven pitää liikkua kuuteen eri suuntaan, ortopedi Timo Järvelä sanoo.

Polvinivel yhdistää sääriluun ja reisiluun. Polven pitää vakaana sitä ympäröivät nivelsiteet ja lihakset. Luitten välissä ovat rustoiset nivelpinnat. Polven nivelkierukat toimivat iskunvaimentimina, suojaavat rustoa ja vaikuttavat polven tukevuuteen. Polven takana – turvassa – kulkevat herkät hermot ja verisuonet.

Vaivat kertyvät

Polven vammautumistapa vihjaa siihen, mikä osa polvessa on mennyt rikki.

– Lääkäri tutkii ensin terveen polven ja vertaa sitä kipeään polveen. Usein ihmisillä on normaalistikin yliojentuvuutta ja yliliikkuvuutta nivelissä.

Vamman arvioinnissa tarvitaan myös kuvantamistutkimuksia: joskus röntgenkuvat, kaikututkimukset ja magneettikuvat ovat tarpeen.

– Vammautuneessa polvessa saattaa olla muutakin kuin tuoreen tapaturman aiheuttamia vaivoja. Vanhojen vammojen jäljet voivat näkyä, ja vaikka tuki- ja liikuntaelinten syövät ovat tuiki harvinaisia, ne keskittyvät yleensä polven alueelle, Järvelä muistuttaa.

Hoitoon heti

Kierukkavammoissa viikon odottelu ennen lääkäriin hakeutumista ei haittaa, mutta puolen vuoden leikkausjono voi olla jo liikaa. Esimerkiksi polvikierukan sankarepeämä olisi hyvä korjata nopeasti.

– Jos kierukan repaleet nuljuavat kuukausia nivelessä, kierukka menee niin tohjoksi, ettei sitä enää voi korjata, Järvelä sanoo.

Jos kierukasta joudutaan leikkaamaan iso pala pois, myös sen tehtävä iskunvaimentimena kärsii. Seurauksena voi olla nivelkuluma.

Hoidon tavoite on kivuttomat, käyttökelpoiset polvet.

Puoli hoitoa itse

Polven paraneminen on leikkauksen jälkeen vasta puolitiessä. Kotiin lähdetään fysioterapeutin antamien jumppaohjeitten kanssa.

– Kuntoutuksessa työn joutuu tekemään itse, ja se vaatii aikaa ja sitkeyttä, sanoo jalkojen vammoihin erikoistunut fysioterapeutti Vesa Hankkila Oulun Fysio-Botniasta.

– Ottaa aikansa, ennen kuin lihakset, luut ja nivelet toipuvat tapaturmasta ja sen jälkeen vielä leikkauksesta, hän muistuttaa.

Kärsivällisyys on kuntoutuksessa valttia, sillä vamman paraneminen ottaa aikansa, eikä sitä pysty nopeuttamaan liiallisella treenamisella.

HOITO-OHJEET:
Kuluneet polvet

  • kuntoutus
  • sopiva liikunta: kävely, pyöräily, vesijuoksu, uinti
  • painonpudotus
  • kipulääkkeet
  • kukonhelttauute
  • puhdistusleikkaukset
  • tekonivel

Vammat

  • lepo
  • kipulääkkeet
  • kuntoutus
  • tähystysleikkaus

Lue myös:
Polvivammojen ehkäisy

EHKÄISE POLVIKIPU

  • paino kurissa
  • hyvä lihaskunto
  • sopiva liikunta
Sisältö jatkuu mainoksen alla