Polvikipu saattaa helpottua jo sillä, että pudottaa painoaan. Myös hyötyliikunta, portaiden nouseminen, kävely tai pyöräily, hoitaa ja vahvistaa. Sen sijaan maratonille ei pidä lähteä.

Polvensa loukkaa useimmiten ihminen, joka parinkymmenen vuoden liikkumattomuuden jälkeen päättää jatkaa siitä, mihin urheiluharrastus nuorena jäi.

– Jos jalkojen lihakset ovat huonot, rasitus kohdistuu enemmän niveleen. Silloin pienessäkin tapaturmassa polvi voi rikkoutua, ortopedi ja ylilääkäri Timo Järvelä sanoo.

Parhaiten polvivammoilta suojaavat hyvät jalan lihakset, varsinkin voimakas reisilihas.Urheiluharrastus kannattaakin aloittaa kävelemällä ja pyöräilemällä ja hankkimalla lihaskuntoa vaikkapa kuntosalilla. Sen jälkeen voi turvallisemmalla mielellä hakeutua salibandyn tai sulkapallon pariin.

Yllättäen tai kulumalla

Moni meistä on mäjähtänyt polvilleen, kipuillut aikansa ja parantunut ajan kanssa.

– Jos polvessa mikään ei rikkoudu, kipu helpottuu muutaman päivän levolla, Järvelä sanoo.
Polvet voivat pettää monesta syystä: Äkilliset vammat rikkovat polven rakenteita, kun taas vähitellen alkanut kipu on merkki rappeutumisesta tai ylirasituksesta. Nivelrikko iskee ensimmäisenä juuri polviin, ja myös muut nivelsairaudet, kuten nivelreuma, tuntuvat kipuna polvissa. Kun vuodet ovat haurastuttaneet nivelen, polven vamman voi saada liukastumalla tai vaikka vain kävellessä.

– Polvi on elastinen nivel, mutta vanhemmiten sekin jäykistyy, haurastuu ja kuluu, Järvelä sanoo.
Jos polveaan ei ole loukannut, mutta se kipeytyy tavan takaa esimerkiksi juostessa, syytä voi etsiä jännetulehduksista tai ylirasituksesta. Rasitusvammoista yleisimmät ovat niin sanottu hyppääjän polvi ja juoksijan polvi.

– Kipu on aina hälytysmerkki, Timo Järvelä muistuttaa

Polven tulehduskipu voi johtua ylirasituksesta, väärästä juoksutekniikasta tai vaikka kengistä. Tulehdus paranee levolla, kylmällä ja tulehduskipulääkkeellä. Joskus harvoin joudutaan antamaan kortisonipiikki jännetulehduksen hoitoon.

Ei mikään sarana

Polvi on ihmisen suurimpia ja tärkeimpiä niveliä. Se kantaa lonkkanivelen kanssa koko painomme.

– Polvea pidetään usein sarananivelenä, joka liikkuu vain koukkuun tai suoraksi, mutta todellisuudessa polven pitää liikkua kuuteen eri suuntaan, ortopedi Timo Järvelä sanoo.

Polvinivel yhdistää sääriluun ja reisiluun. Polven pitää vakaana sitä ympäröivät nivelsiteet ja lihakset. Luitten välissä ovat rustoiset nivelpinnat. Polven nivelkierukat toimivat iskunvaimentimina, suojaavat rustoa ja vaikuttavat polven tukevuuteen. Polven takana – turvassa – kulkevat herkät hermot ja verisuonet.

Vaivat kertyvät

Polven vammautumistapa vihjaa siihen, mikä osa polvessa on mennyt rikki.

– Lääkäri tutkii ensin terveen polven ja vertaa sitä kipeään polveen. Usein ihmisillä on normaalistikin yliojentuvuutta ja yliliikkuvuutta nivelissä.

Vamman arvioinnissa tarvitaan myös kuvantamistutkimuksia: joskus röntgenkuvat, kaikututkimukset ja magneettikuvat ovat tarpeen.

– Vammautuneessa polvessa saattaa olla muutakin kuin tuoreen tapaturman aiheuttamia vaivoja. Vanhojen vammojen jäljet voivat näkyä, ja vaikka tuki- ja liikuntaelinten syövät ovat tuiki harvinaisia, ne keskittyvät yleensä polven alueelle, Järvelä muistuttaa.

Hoitoon heti

Kierukkavammoissa viikon odottelu ennen lääkäriin hakeutumista ei haittaa, mutta puolen vuoden leikkausjono voi olla jo liikaa. Esimerkiksi polvikierukan sankarepeämä olisi hyvä korjata nopeasti.

– Jos kierukan repaleet nuljuavat kuukausia nivelessä, kierukka menee niin tohjoksi, ettei sitä enää voi korjata, Järvelä sanoo.

Jos kierukasta joudutaan leikkaamaan iso pala pois, myös sen tehtävä iskunvaimentimena kärsii. Seurauksena voi olla nivelkuluma.

Hoidon tavoite on kivuttomat, käyttökelpoiset polvet.

Puoli hoitoa itse

Polven paraneminen on leikkauksen jälkeen vasta puolitiessä. Kotiin lähdetään fysioterapeutin antamien jumppaohjeitten kanssa.

– Kuntoutuksessa työn joutuu tekemään itse, ja se vaatii aikaa ja sitkeyttä, sanoo jalkojen vammoihin erikoistunut fysioterapeutti Vesa Hankkila Oulun Fysio-Botniasta.

– Ottaa aikansa, ennen kuin lihakset, luut ja nivelet toipuvat tapaturmasta ja sen jälkeen vielä leikkauksesta, hän muistuttaa.

Kärsivällisyys on kuntoutuksessa valttia, sillä vamman paraneminen ottaa aikansa, eikä sitä pysty nopeuttamaan liiallisella treenamisella.

HOITO-OHJEET:
Kuluneet polvet

 • kuntoutus
 • sopiva liikunta: kävely, pyöräily, vesijuoksu, uinti
 • painonpudotus
 • kipulääkkeet
 • kukonhelttauute
 • puhdistusleikkaukset
 • tekonivel

Vammat

 • lepo
 • kipulääkkeet
 • kuntoutus
 • tähystysleikkaus

Lue myös:
Polvivammojen ehkäisy

EHKÄISE POLVIKIPU

 • paino kurissa
 • hyvä lihaskunto
 • sopiva liikunta
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.