Vaikka emme tarkkaan tiedä, mikä suojaa flunssilta, vastustukykyään voi vahvistaa. Tässä 10 parasta vinkkiä!

Vastustuskyvyllä on suuri merkitys terveyteen. Lääketieteen tutkimusmenetelmät eivät kuitenkaan ole vielä niin kehittyneitä, että tiedettäisiin tarkkaan, miksi toiset sairastuvat herkemmin kuin toiset. Elintavoilla voidaan kuitenkin vaikuttaa immuunijärjestelmän kykyyn torjua taudinaiheuttajia sekä kroonista sairastavuutta.


10 vinkkiä parempaan vastustuskykyyn
 

 1. Syö monipuolisesti. Suosi rasvaista kalaa 150 g päivässä tai vähintään kaksi kala-annosta viikossa. Vaihtoehtoisesti nauti omega-3-öljykapseleita. Käytä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä ja suosi hapanmaitotuotteita. Hapanmaitotuotteilla, joihin on lisätty probiootteja, on erityinen vastustuskykyä tehostava vaikutus.
 2. Huolehdi D-vitamiinin riittävästä saannista.
 3. Pidä normaalipainoa yllä, mutta vältä liian rajuja dieettejä.
 4. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, mutta vältä neuroottista siivousta.
 5. Pidä rokotukset ajan tasalla. Kausi-influenssarokote antaa hyvän suojan säännöllisesti muuntautuvilta influenssakannoilta. Influenssarokotteen ottaminen suojaa myös epäsuorasti lähipiiriä, sillä tartunnan voi saada vaikka olisi oireeton.
 6. Vältä alkoholin liiallista kulutusta. Tutkimusten mukaan sairauksien ja kuoleman riski kasvaa, jos päivittäin nautittu alkoholimäärä ylittää miehillä kolme annosta ja naisilla puolitoista annosta.
 7. Älä tupakoi.
 8. Nuku riittävästi ja muista rentoutua myös työpäivien välissä, ettei stressi nakerra vastustuskykyäsi.
 9. Liiku säännöllisesti. Hyväkuntoinen myös toipuu flunssasta nopeammin. Muista kuitenkin, että liiallinen fyysinen kuormitus lisää alttiutta infektioille.
 10. Pidä kiinni positiivisesta elämänasenteesta ja sosiaalisista suhteista. Laatu ratkaisee, ei määrä.

  

 

Vierailija

Oletko flunssakierteessä? Tarkista, onko syy elintavoissa!

Heh, tunnollisena kaikki kohdat noista toteutuvat paitsi stressin välttäminen. Tunnollisena työntekijänä myös stressaannun helposti. Sairastun siis flunssiinkin helposti em. ohjeista huolimatta ja sitten poden huonoa omatuntoa, kun olen töistä pois. Sitten taas liikun, syön terveellisesti jne. ja sairastun taas... Voihan kyse olla jostain muustakin vastutuskyvyn heikkoudesta, mutta ainakaan elämäntavoista ei ole kyse.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.