Probiootit ovat hyviä bakteereita. Jos niitä on paljon elimistössä, pahoille ei jää tilaa mellastaa. Mutta voiko vastustus­kykyä ostaa?

Tämän hetken mielenkiintoisimmat termit kylmähyllyllä ovat lähes taikasanoilta kuulostavat lactobacillus, bifidus ja asidofilus. Aika hienoja nimiä bakteereille, jotka on siirretty terveestä suolistosta jogurttipurkkiin.

Jokainen tuntee nimeltä Gefilus-mehut ja Olo-jogurtit, kaurapohjaiset Yosat, Activiat ja Actimelit sekä niiden mahtailevat lupaukset vastustuskyvyn ja ruoansulatuksen tehostamisesta. Valikoima jatkuu apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa: on masuja helliviä kapseleita, tippoja ja jauheita. Elintarviketeollisuus ottaa kaiken irti näistä hyötybakteereista, mutta kyllä niitä hehkuttavat myös tutkijat, lääkärit ja kuluttajat.

Probiootit eivät ole vain suomalaisten villitys. Maailmalla ne ovat jo ohittaneet sydämen suojaksi kaupattujen omega-3:n kulutuksen. Ulkomailla kehitellään probioottijäätelöä, ja nopeimmat ravintolat ovat ehtineet sekoittaa probiooteista omat superjuomansa.

Suosion syynä lienee se, että hyötybakteereja tarvitaan. Reistaileva ruoansulatus kiusaa monia. Myös muiden kuin suolistotautien uskotaan johtuvan huonojen bakteerien vallasta. Mahan omat puolustajat ovat katoamassa.

— Ruoka, vesi ja koko elinympäristö on turhan puhdasta ja bakteeritonta, ja antibiootit tuhoavat hyvätkin bakteerit. Yliherkkyydet ja mahavaivat ovat lisääntyneet, sanoo professori Riitta Korpela.

Suolisto ei ole viemäri

Probiootit käyvät sitä kiinnostavimmiksi, mitä enemmän bakteereista tiedetään. Siitä on osoituksena esimerkiksi turkulaistutkimus, jonka mukaan vauvan äidiltään saama suolistomikrobisto vaikuttaa lapsen tulevaan ylipainoon. Ruotsalaistutkimuksessa suolistomikrobistolla oli myös yhteys aivojen kehittymiseen.

— Meni vuosikymmeniä ymmärtää, että bakteereita kuhiseva suolisto ei ole vain viemäri vaan hyvinvoinnin kannalta tärkeä elin, Korpela selittää.

Mitä muuta tiedetään? Probiootit edistävät ruoansulatusta, hoitavat mahavaivoja ja lasten allergiaa. Viime aikoina on saatu viitteitä siitä, että probiootit suojaisivat flunssalta, kakkostyypin diabetekselta, kolesterolilta, verenpaineelta ja jopa masennukselta. Ei ihan heppoisia väittämiä! Niiden takia probiootit menevät hyvin kaupaksi.

— Probiooteilla voi olla yllättäviltä kuulostavia vaikutuksia. Suolisto ja sen mikrobisto vaikuttaa laajemmin kuin aiemmin ajateltiin. Mutta probiootit eivät ole lääkkeitä eivätkä ne tehoa kaikilla samalla tavalla, sillä jokaisella on erilainen mikrobisto, sanoo dosentti Pirkka Kirjavainen Itä-Suomen yliopistosta.

Probioottien uskottavuutta vähentää se, että moni tutkimus on tehty vanhuksilla tai lapsilla.

— Lapsen puolustuskyky on kehittymätön ja mikrobisto yksinkertaisempi kuin aikuisilla. Tutkimus­tulokset tuskin olisivat samat työikäisillä.

Vaikea pitää hengissä

Probiootteja pitäisi saada kerralla paljon, jotta ne voisivat tehdä työnsä hyvin. Ongelma on kuitenkin se, että probiootit kuolevat helposti ennen kuin ehtivät suolistoon. Jogurtti ja muut happamat maitotuotteet sekä kylmyys pitävät ne parhaiten hengissä. Usein valmisteisiin lisätään prebiootteja eli sulamatonta kuitua, joka on hyvien bakteerien ruokaa. Kapseleita varten probiootit kylmäkuivataan.

Silti harva probiootti säilyy kovin hyvin appelsiinimehussa tai kapselissa. Mutta onko väliä, ovatko bakteerit eläviä vai kuolleita?

— Kuolleista bakteereista ei yleensä ole hyötyä. Yksi kuolleiden ja elävien probioottien vaikutuksia verrannut tutkimus jouduttiin lopettamaan kesken, kun lapset saivat vatsavaivoja, Kirjavainen sanoo.

Hänen mukaansa nykytilanne on kuitenkin bakteerien säilymisen kannalta parempi. Myös elintarviketeollisuus kehittää koko ajan uusia keinoja pitää hyötybakteerit hengissä.

Ei haittaakaan

Hyviin bakteereihin on uskottu yli sata vuotta. Kaikki hapattamalla tehdyt ruoat, kuten jogurtit ja piimät, sisältävät maitohappobakteereja, sillä valmistuksessa raaka-aineeseen lisätään sopiva maitohappobakteerikanta. Kirjavaisen mukaan hapatettujen ruokien terveysvaikutuksia on kuitenkin syytä epäillä, koska tavallisia hapanmaitotuotteita käytetään usein probioottitutkimuksissa lumelääkkeenä.

— Mitä tahansa maitohappobakteeria ei voi sanoa probiootiksi, koska sen vaikutuksia ei ole tutkittu, Kirjavainen sanoo.

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja, professori Seppo Salminen on eri mieltä. Hapatetut tuotteet ovat hyödyllisiä.

— Hapatus on ikivanha säilöntäme­netelmä, jolla voi tehdä terveellistä ruokaa. Hapankaali, hapatetut kurkut ja muut vihannekset sisältävät maitohappobakteereja samoin kuin hapatetut maito- ja kauravalmisteetkin. Tärkeintä on hankkia mahdollisimman monipuolinen bakteerikanta.

Yhdestä asiasta tutkijat ovat varmoja. Ei probiooteista haittaakaan ole terveelle ihmiselle.
— Mitä nyt aluksi tottumaton maha voi vähän oireilla, Kirjavainen sanoo.

Asiantuntijoina: Pirkka Kirjavainen, dosentti, erikoistutkija, kliininen ravitsemus-tiede, Itä-Suomen yliopisto
Seppo Salminen, elintarvikekemian professori, Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus,Turun yliopisto
Riitta Korpela, ravitsemusfysiologian professori, dosentti, Helsingin yliopisto

Lue lisää Probiootit suojaavat sairauksilta
Syö probioottia, pysy terveenä

”Probioottien markkinointi vastustuskyvyn parantajina on aika yliampuvaa. Säännöllisellä probioottien käytöllä on voitu vähentää pienten lasten sairastelua ja hengitystieinfektioita. Aikuisilla tulokset eivät ole olleet yhtä yksiselitteisiä, vaikka flunssan kesto on lyhentynyt ja oireet ovat helpottaneet. Jos joku aivastaa sinua päin, probioottien antamalla lisäsuojalla lienee vähän merkitystä.

Parhaat tulokset on saatu erilaisten ripulitautien hoidosta ja ehkäisystä. Jos haluaa suojaa flunssalta, kannattaa kokeilla ensimmäiseksi kantaa tai sekoitusta, jonka on osoitettu ehkäisevän infektioita ja vahvistavan vasta-ainetuotantoa. Probioottien teho on yksilöllistä, joten mikä tehoaa toisella, ei välttämättä toimi itsellä. Parhaiten probiootit sopivat ennaltaehkäisyyn esimerkiksi influenssakauden tai matkan alussa.

Täysin terveille  jatkuva probioottien syöminen ei ole tarpeellista. Tosin jotkin vaikutukset näkyvät vasta pitkäaikaiskäytössä. Sellainen voisi olla esimerkiksi pro­biootin kyky sitoa ruoan homemyrkkyjä, minkä takia niillä voitaisiin ehkäistä tulevaisuudessa myös paksusuolisyöpää.”

Vastaajana probioottitutkija Pirkka Kirjavainen

Vierailija

Probiootit - hyötyä vai huijausta?

PRO- JA PREBIOOTIT Probiootti on elävä mikrobi, bakteeri tai hiiva, joka vaikuttaa myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Ne pystyvät tuottamiensa yhdisteiden kautta esim. maitohappo pitämään haitallisten mikrobien kasvun kurissa. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan kuten suuhun tai mahalaukkuun. Tutkimuksissa tehokkaat määrät maitohappobakteereja ovat...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.