Punkit eli puutiaiset kantavat vaarallisia tauteja: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Lue, miten noiden inhojen verenimijöiden kanssa pärjää.

1. Missä elävät vaarallisimmat punkit?

Rantaniityt, ojanvarret ja lehtometsät ovat punkkien koteja, kuivilla rantakallioilla tai havumetsissä ne eivät viihdy. Borreliabakteeria kantavia punkkeja on kaikkialla. Niiden osuus vain vaihtelee. Esimerkiksi Helsingin punkeista joka kolmas kantaa bakteeria.

Aivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta tavataan Ahvenanmaan ja saariston lisäksi ainakin Helsingin edustalla, Lappeenrannassa ja Kokkolassa. Kuitenkin vain joka sadas punkki näillä alueilla kantaa virusta.

2. Millaisen taudin punkista voi saada?

Joka vuosi Suomessa 2000–4000 henkeä saa borrelioosin punkista. Se on bakteeritauti, joka hoituu antibiooteilla. Merkkinä tartunnasta on vähitellen leviävä punoitus, joka ilmestyy pureman ympärille viikon kahden kuluessa, tai pelkkä kuume.

TBE on taas virus, jota vastaan on rokote. Puutiaisaivokuumeeseen sairastuu vuosittain 20–40 suomalaista. Sairauden esioire on kuumeilu. Kumpikin puutiaistauti on hoitamattomana vakava. Seurauksena voi olla nivelvaivoja, aivokalvontulehdus tai halvaus.

3. Kenen kannattaa hankkia rokote puutiaisaivokuumetta vastan?

Riippuu siitä, kuinka usein punkki puree. Jos kesänvietto pysyy samanlaisena eikä ole eläessään saanut kuin pureman tai pari, suurta vaaraa ei ole. Sen sijaan jos joka kesä punkki puree useita kertoja ja alueella on saastuneita punkkeja, suosittelen rokotusta. Rokotteen ostamiseen tarvitaan lääkärinresepti, ja piikin voi antaa oman terveyskeskuksen terveydenhoitaja.

Myös borrelioosiriski on suoraan verrannollinen punkkien määrään.

4. Mitä pitää tehdä, jos punkki on ehtinyt kiinnittyä?

Se pitää irrottaa mahdollisimman nopeasti mutta rauhallisesti. Borreliabakteeri siirtyy ihmiseen noin vuorokaudessa eli vaara on pieni, jos punkin saa irti ajoissa. Sen sijaan TBE-virus pesii punkin sylkirauhasissa ja pääsee ihmisen vereen heti.

Suosittelen apteekista saatavaa punkinpoimijaa tai muuta pihtiä, jolla saa otteen punkin kärsästä. Sitten vain vedetään ylöspäin kiertäen. Jos kärsänpala jää ihoon, se voi ärsyttää mutta infektioriskiä ei enää ole. Ihoa ja omaa oloa on hyvä tarkkailla kuukausi.

5. Kuinka itse suojaudut punkeilta?

Meillä tehdään joka ilta mökillä punkkisyyni, eli tarkistetaan oma, lasten ja lemmikkien iho. Puremaa ei yleensä tunne, mutta punkki hakeutuu mielellään taipeisiin ja karvojen sekaan. Antibiootin ottamista rutiininomaisesti punkin pureman jälkeen en suosittele.

Me olemme päätyneet rokottaman koko perheen puutiaisaivokuumetta vastaan, sillä vaikka mökki ei ole riskialueella, punkkeja on on paljon ja ilmaston lämpenemisen myötä TBE-virus voi levitä uusille alueille.

Vastaajana infektiotautien erikoislääkäri Jarmo Oksi Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.