Viimeistään lapsen syntymä sai rap-artisti Palefacen miettimään elintapansa uusiksi. Energiatasot pysyvät huipussa luomukasvisruoalla ja ilman päihteitä.

Tunne-elämän ja ruoan välillä on selvä yhteys, uskoo rap-artisti Paleface eli Karri Miettinen.

– Olen räjähtävä ja kuumaverinen persoona, mutta rauhoitun selvästi, kun syön itselleni sopivaa ruokaa. Se tarkoittaa prosessoimatonta, vähäsuolaista ja mielellään höyrytettyä kasvisruokaa.

Tien päällä Palefacen on vaikea toteuttaa ruokavaliotaan. Siksi hän toivoo keikkapaikoille omaa ruoanlaittomahdollisuutta.

Kriittinen markettiostaja

Paleface on perheellinen mies. Hänellä on vaimo ja 4-vuotias tytär. Toisen lapsen laskettu aika on helmikuussa. Perheelleen artisti haluaa tarjota parasta.

–  Kevyttuotteet ja einekset eivät kuulu meidän ruokavalioomme.

Paleface suosii luomupiirejä, markettiruokaan hän suhtautuu kriittisesti, vaikka sitäkin on välillä ostettava.

–  Kaikki, mikä on kaupan hyllyllä, ei ole automaattisesti terveellistä.

Vahvat mausteet vatsan kiusa

Paleface rohkaisee kaikkia kokeilemaan, millainen ruokavalio itselle sopii ja syömään sen mukaan, kuten ayurvedalaisessa lääketieteessä opetetaan. Omaa ruumiinrakennettaan ja fysiologisia piirteitään kannattaa kuunnella.

–   Vatsani menee esimerkiksi sekaisin vahvoista mausteista, sitrushedelmistä ja tomaateista.

Kahvin käyttöä Paleface on vähentänyt huomattavasti. Sitä menikin ennen ”hengenvaarallisia määriä”.

Maitoa hän käyttää vain kahvissa. Hän ei ole ollenkaan vakuuttunut, että maito on terveydellemme niin tärkeää kuin vakuutetaan –  tai että se olisi kalsiumin lähteenä välttämätön.

Kurinalaisuudesta mies tinkii joskus.

–  Kun haluan hemmotella itseäni ja perhettäni oikein kunnolla, paistamme luomukananpojan tai syömme hyvin ravintolassa: se maksaa, mutta tekee hyvää mielelle.

Ilman viinaa ja tupakkaa

Paleface on ollut juomatta alkoholia viisi vuotta. Se on erikoista muusikkopiireissä, joihin viina kuuluu oleellisesti. Monet käyvät keikan jälkeen niin kierroksilla, että rauhoittavat itsensä uneen alkoholilla.

– Raittius saa energiatasoni huippuunsa. Viinan juomisen lopettamisen jälkeen olen nukkunut hyvin ja taskussakin on rahaa.

Tupakoinnin mies lopetti kertaheitolla vuosi sitten. Hän ei usko apukeinoihin, vaan kärvisteli viikon, kunnes vieroitusoireet alkoivat helpottaa.

–  Saadakseni katkoja työhön kävin alkuun samoissa paikoissa kuin ennen tupakkatauoilla: parvekkeella ja ulkona tupakoitsijoiden kanssa. Nyt osaan löysätä ilmankin.

Kokeile Hyvän terveyden kasvisruokareseptejä.

Ikä 36
Ammatti Rap-artisti, oikealta nimeltään Karri Miettinen. Julkaissut seitsemän sooloalbumia, joista uusin, Luova tuho ilmestyi lokakuussa 2014. Toimittanut kirjan Rappiotaidetta – Suomiräpin tekijät (Like, 2011).
Perhe Vaimo ja 4-vuotias tytär. Toisen lapsen laskettu aika on helmikuussa 2015. Asuvat Lauttasaaressa Helsingissä.
Ajankohtaista Luova tuho -kiertue käynnistyy 6.2.2015 Porista ja jatkuu  maaliskuun loppuun asti. Kiertue rantautuu mm. Vaasaan, Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.