Nykyään tunnetaan pari tuhatta eri lajin Salmonellaa, joista suurin osa aiheuttaa ripulia. Salmonella on yleensä helppo hoitaa, mutta joidenkin potilaiden elimistöön bakteeri jää pitkiksi ajoiksi. Heistä tulee Salmonellan kantajia. Sekä äkillisen vaiheen että kantajuuden diagnoosi perustuu yleensä bakteerin viljelyyn ulosteessa.

Salmonelloosit ovat Salmonella-bakteerin aiheuttamia infektioita. Niistä lavantauti ja pikkulavantauti ovat yleissairauksia, muut suolistotulehduksen aiheuttamia ripuleita. Salmonellat tarttuvat ulosteen saastuttaman ruoan ja veden välityksellä. Tarttumisvaara riippuu syötyjen bakteereiden määrästä: sadantuhannen lavantautibakteerin annos aiheuttaa taudin joka neljännellä, mutta miljardi bakteeria jo lähes jokaisella.

Salmonella-epidemia syntyy, kun paljon ihmisiä on tekemisissä toistensa kanssa huonoissa hygieniaoloissa. Ennen vuosisadan vaihdetta käydyissä sodissa Salmonellat tappoivat useampia sotilaita kuin aseet, meidän vuosisatamme alussa buurisodassa tilanne oli suurin piirtein tasan ja vasta sen jälkeen sotilaat ovat onnistuneet tappamaan vihollisiksi kutsumiaan kanssaihmisiä enemmän kuin Salmonella.

Suomessa on ollut vuosittain korkeintaan vain muutama kymmenen lavantauti- tai pikkulavantautitapausta, mutta useita tuhansia salmonellooseja. Neljä viidestä potilaasta on saanut taudin ulkomailta, joten kannattaa olla tarkkana, mitä matkalla syö.

Salmonellat kuuluvat niin sanottuihin yleisvaarallisiin tartuntatauteihin, joihin sairastuneen toimintaa voidaan rajoittaa tartuntatautilain perusteella. Sen vuoksi esimerkiksi pakkaamattomien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden valmistuksen kanssa tekemisissä olevat voidaan velvoittaa tarkastuksiin Salmonellan toteamiseksi ja pidättää työstä, jos heiltä löytyy bakteeria.

Bakteeri löytyy rikastetusta ulosteesta

Salmonellojen laboratoriotutkimus perustuu bakteerien viljelyyn. Tavallisesti ne viljellään pienestä nokareesta ulostetta.

Koska tautibakteerien löytäminen ulosteen normaalien bakteerien joukosta voi olla vaikeaa, viljely tehdään usein kaksivaiheisesti: ensin näytteen Salmonellan määrää lisätään kasvattamalla ulosteen bakteereita oloissa, joissa ne viihtyvät erityisen hyvin. Näin saatua rikastetta levitetään noin kymmenen sentin läpimittaisille pyöreille viljelymaljoille, joihin on valettu elatusainetta. Siitä, millä elatusaineella bakteeri kasvaa parhaiten, voidaan alustavasti päätellä, mitä lajia se on. Lisäksi tarvitaan immunologisia ja biokemiallisia jatkokokeita selvittämään, mikä noin kahdesta tuhannesta Salmonellalajista on kyseessä.

Lavantaudin ja pikkulavantaudin osoittamiseksi on usein tarpeen tehdä viljely verestä tai luuytimestä, sillä etenkin taudin alkuvaiheissa bakteereita on ulosteessa vähän.

Samalla muidenkin syyllisten jäljille

Viljely, jossa ulosteesta tutkitaan vain Salmonellat, sopii elintarviketyöntekijöiden terveystarkastuksiin ja Salmonellan kantajiksi jääneiden seurantaan. Syyltään tuntemattoman ripulin selvittämiseksi kannattaa samalla tutkia muutkin yleiset ripulibakteerit. Useimmat laboratoriomme kutsuvat tällaista tutkimusta ulosteviljely 1:ksi.

Salmonellat aiheuttavat joskus jälkitauteja, esimerkiksi niveltulehduksia. Kun arvioidaan, voivatko potilaan oireet johtua aikaisemmasta mahdollisesti huomaamatta jääneestä salmonelloosista, on tarpeen tutkia Salmonellan vasta-aineet verestä. Analyysitekniikat ovat samantapaisia, joita käytetään hormoneja mitattaessa. Vielä sen jälkeen, kun elimistöstä ei enää löydy bakteereita, vasta-aineiden laadun ja määrän perusteella voidaan päätellä, milloin ja millainen infektio on sairastettu.

Lue lisää turistiripulista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.