
Katseen kirkastaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Piilolasit eivät enää ärsytä, ja niitä löytyy monitehoisinakin. Sankalasitkin kevenevät ja muotoutuvat käyttäjän kasvojen mukaan. Vai olisiko viisainta korjauttaa näköongelmansa kirurgilla?
Piilolasien rakenne ja koostumus ovat vuosien mittaan muuttuneet silmille ystävällisemmiksi, ja onpa olemassa jatkuvaan, kuukauden ympärivuorokautiseen käyttöönkin suunniteltuja piilolaseja. Silti suositellaan, että silmän pitäisi välillä saada levätä piilolaseista, vaikka terveelle silmälle niiden päivittäisestä käytöstä ei olekaan haittaa.
Piilolasit ovat opitkko Sami Varilan mielestä kelpo vaihtoehto etenkin niille, joilla sankalaseissa on paljon voimakkuutta. Vaikka linssit pystytään nykyisin ohentamaan eli hiomaan solakammiksi, tuovat runsaat diopterit eli taittovoima hiottuunkin linssiin pullonpohjamaisuutta.
– Sehän on tosin vain esteettinen juttu, mutta juuri ulkonäön vuoksi monet piilolaseja käyttävät. Toinen hyvä syy turvautua useammin piilareihin on se, jos kasvot ovat kovin erikoisen muotoiset tai esimerkiksi nenä hyvin pieni. Silloin sankalaseja, ainakaan omannäköisiä ja istuvia, voi olla vaikea löytää. Nuorissa taas on paljon niitä, joille silmälasit eivät ole oma juttu. He suosivat piilolaseja.
Lenkille ja toimistoon
Entäpä, kun kysytään niin päin, että kenelle piilolasit eivät sovi. Sami Varilan mukaan ainakin niille, joilla on hyvin vaikeasti korjattavat voimakkuudet, pitkäaikaisia silmäsairauksia, vakava kuivasilmäisyys tai jokin silmiin vaikuttava yleissairaus. Jatkuvasti allergiset tai tulehtuneet silmät estävät myös piilolasien käytön.
– Niitäkin on, jotka yrityksistä huolimatta eivät vain pysty asettamaan piilolasia silmään voimakkaan räpyttelyrefleksin takia. Ja kyllä henkilökohtaisen hygienian pitää olla kunnossa, kertakäyttöpiilareiden omistajallakin.
Sen sijaan satunnaiseen vuoteluun, kuten viimassa lenkkeillessä, kertakäyttölinssit voivat olla sankalaseja parempi juttu. Liikkuessa ja urheillessa silmälasit ovat usein inhottavat: ne valuvat, huurtuvat ja saattavat painaa.
– Jopa uintiin ”kertikset” ovat mielestäni ihan käypäiset, jos omistaa hyvät uimalasit. Vastoin yleistä luuloa piilolasit eivät irtoile kovin herkästi. No, ehkä silloin, jos sukeltaa silmät auki, Varila hymähtää.
Ikä ei Varilan mielestä pakota siirtymään pelkkiin sankalaseihin, jos silmälääkärin mielestä estettä piilolasien käytölle ei ole. Moni kokee silmien kuivuvan ikääntyessä, mutta piilolasiteollisuus tulee koko ajan perässä. Se kehittää yhä kosteampia linssejä niille, joille peruspiilarit eivät sovi.
– Monen silmät kuivuvat toimistotyössä, kun ilma on kuivaa ja näyttöpäätetyössä silmiä räpytellään vähemmän. Ellei silloinkaan halua siirtyä sankalaseihin, voisi kokeilla uusia silikonihydrogeelipiilareita, jotka läpäisevät hyvin happea ja pysyvät kosteina.
Päässä yötä päivää
Toisaalta on monia ammatteja ja pölyisiä, kuumia ja kosteita työolosuhteita, joissa kertakäyttölinssit ovat usein ainoa vaihtoehto. Ne heitetään päivän päätteeksi roskiin ja seuraava pari on taas steriili.
– Toisaalta päivystys-, pelastus- ja yötöissä, joissa saatetaan välillä nukahtaa mutta joissa myös joutuu nopeasti havahtumaan hereille, tarvitaan piilolinsseiltä toisenlaisia käyttöominaisuuksia.
Silloin sopii yötäpäivää-linssit, joilla nähdään herättyä skarpisti ja jotka eivät kuivu silmiin.
– On myös hyvä muistaa, että piilolasit avartavat näkökenttää ja antavat näköjärjestelmälle optisesti luonnollisemman kuvan kuin silmälasit. Mitä enemmän sankalaseissa on miinusvoimakkuutta, sitä pienemmäksi maailmakin käy, Varila havainnollistaa.
Piilolaseissa kosteuden ja hapen läpäisevyys sallii jo kuukauden yhtämittaisen käytön, ja sitten on monitehopiilolinssejäkin.
– Ne sopivat heille, jotka eivät näe enää mukavasti lueskella kaukonäkökorjauksella, vaan jotka tarvitsevat liukuvan voimakkuudensäädön – samoin kuin moniteholaseissakin. Tällaisia piilareita on sekä jatkuva- että kertakäyttöisenä. Käyttömukavuus piilolinsseissä on noussut huikeasti. Enää piilolasin reunaa ei tunne, eikä tarvitse kulkea kuin roska silmässä.
Pokat kuin muovailuvahaa
Silmälaseissakin tuotekehittely menee eteenpäin. Nyt ovat yleistyneet muun muassa titaanikehykset nikkeliallergisille, jotka haluavat kokonaan välttää EU:n sallimat pienetkin nikkeli-irtoamat. Myös muovi materiaalina sopii useimmille niistä, joilla on nikkeli- tai muuta kosketusallergiaa.
– Uusinta uutta on memory-metal, jossa on tosin hivenen nikkeliä, mutta joka on muista materiaaleista poiketen äärimmäisen kevyttä ja joustavaa. Se on melkein kuin muovailuvahaa, jota voi nitkuttaa kehyksiä katkomatta. Se sopii herkkäihoiselle, jonka mielestä kehyksissä ei saisi olla painoa paljon yhtään tai jonka iho menee helposti esimerkiksi nenän varresta rikki.
Varilan mukaan itsepuhdistuvia linssejä saadaan vielä odotella, vaikka ikkunoissa menetelmää jo käytetäänkin. Suurimpaan osaan linsseistä sen sijaan saa pinnoitteen, joka hylkii likaa ja vettä ja puhdistuu paremmin.
– Uutuuspinnoitteeseen kuuluu osana myös lievä huurtumisenesto, mutta jos pakkasessa hyppää bussiin, kyllä nekin lasit huurtuvat – tosin myös kirkastuvat tavallisia laseja nopeammin.
Naarmunestopinta on sen sijaan jo vanha juttu, kovapinnoite tulee nykyään linsseihin kuin linsseihin. Samoin on laita heijastuksenestopinnoitteen.
Siinä, missä vielä jokunen vuosi sitten ”asiakas sovitettiin linsseihin”, on Varilan mukaan yksilöllinen sankalasilinssien hionta jo tätä päivää.
– Tietokonelaskelmia varten ilmoitetaan, miten kaareva valittu kehys on ja mihin kaltevuuskulmaan kehys asiakkaan kasvoilla asettuu. Linssin voi valmistaa nyt eri tavoin riippuen siitä, mikä on asiakkaan nenän tai kasvojen muoto.
Leikkauksella eroon laseista
Kenelle laserleikkaus sopii, kenen olisi parempi tyytyä piilolaseihin? Entä mitä haittoja piilolaseista voisi olla? Kysymyksiin vastaa soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo HYKSistä.
Milloin laserleikkausta kannattaa harkita?
Kun ei enää halua käyttää silmälaseja tai piilolaseja. Osa leikkauksiin tulevista on henkilöitä, joilla piilolasien käyttö ei enää onnistu esimerkiksi kuivasilmäisyyden vuoksi. Tosin laserleikkaus kuivattaa silmää lisää, mutta kuivumisvaihe menee ohi puolessa vuodessa tai vuodessa.
Taittovoiman korjausleikkaukseen voi mennä vasta täysi-ikäisenä. Leikkauksia on lääketieteellisistä syistä tehty nuoremmillekin, jopa vauvoille. Yläikärajaa leikkaukselle ei ole, kunhan silmät ovat terveet.
Laserleikkauksia on erilaisia, mistä tietää, millainen itselle soveltuu parhaiten?
Esimerkiksi potilas, jolla on löysästi kiinni oleva silmän epiteeli, saattaa saada herkästi uusiutuvia sarveiskalvohaavoja. Tällaiselle henkilölle uudempi Lasik-leikkaus ei ole suositeltava. Jos hän haluaa taittovirheleikkaukseen, olisi parempi tehdä pintalaserleikkaus eli PRK. Leikkaustapa määrittyy lääkärin suorittamassa esitutkimuksessa.
Epiteeli on ihon ja sarveiskalvon pintakudosta, jossa on noin 5–8 solukerrosta. Epiteeli uusiutuu koko ajan toisin kuin alempana oleva kerros, johon taittovirhekorjaukset tehdään. Epiteelin huono kiinnittyvyys on aika yleinen ilmiö. Noin joka kymmennellä suomalaisella on tämä ominaisuus. Siihen liittyvät myös piilolasien käyttövaikeudet.
Kun menee laserleikkaukseen, pitäisi pehmeitä piilolaseja olla käyttämättä ainakin viikko ja kovia 2 viikkoa. Näin siksi, että piilolasit muuttavat aina hieman sarveiskalvon muotoa, jolloin esitutkimus tuottaa vääriä tuloksia.
Leikkauksen jälkeen voi käyttää piilolaseja, kun kuivuus ja tuntopuutokset ovat korjaantuneet – ja jos piilolaseille on vielä tarvetta. Tosin sarveiskalvo on leikkauksen vuoksi muuttunut sen verran, että sopivien piilareiden löytäminen voi olla vaikeaa. Jos leikkauksen teho ei riitä, kannattaa suosia sankalaseja.
Mitä haittaa piilolaseista voi olla?
Jos silmät tuntuvat kipeiltä, lopeta piilolasien käyttö. Jos silmä tuntuu tulehtuneelta, lopeta käyttö ja hakeudu silmälääkäriin. Vie mukanasi piilolasit litkuinensa, koska niistä saa usein viljeltyä tulehduksen aiheuttajan.
On hyvä tietää, että piilolasinkäyttäjillä bakteerien aiheuttamissa silmätulehduksissa noin puolessa on kyse pseudomonas-bakteerista, joka voi olla tuhoisa silmälle. Jo vuorokaudessa voi tulla pysyviä vaurioita. Pseudomonaksen hoitamiseksi tarvitaan aina laajakirjoinen antibiootti.
Virustulehduksia piilolasit eivät merkittävästi lisää. Toki piilolasien käyttö pitää lopettaa aina, kun silmään tulee mikä tahansa tulehdus.
Piilolasit lisäävät riskiä saada harvinaisempia tulehduksia, kuten sieni- ja ameebatulehduksia. Ameeboja voi saada Suomessa luonnonvesistä ja huonosti puhdistetusta muusta vedestä. Ulkomailla jopa hanavedessä voi olla ameeboja.
Asiantuntija soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo, HYKS