Katseen kirkastaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Piilolasit eivät enää ärsytä, ja niitä löytyy monitehoisinakin. Sankalasitkin kevenevät ja muotoutuvat käyttäjän kasvojen mukaan. Vai olisiko viisainta korjauttaa näköongelmansa kirurgilla?

Piilolasien rakenne ja koostumus ovat vuosien mittaan muuttuneet silmille ystävällisemmiksi, ja onpa olemassa jatkuvaan, kuukauden ympärivuorokautiseen käyttöönkin suunniteltuja piilolaseja. Silti suositellaan, että silmän pitäisi välillä saada levätä piilolaseista, vaikka terveelle silmälle niiden päivittäisestä käytöstä ei olekaan haittaa.

Piilolasit ovat opitkko Sami Varilan mielestä kelpo vaihtoehto etenkin niille, joilla sankalaseissa on paljon voimakkuutta. Vaikka linssit pystytään nykyisin ohentamaan eli hiomaan solakammiksi, tuovat runsaat diopterit eli taittovoima hiottuunkin linssiin pullonpohjamaisuutta.

– Sehän on tosin vain esteettinen juttu, mutta juuri ulkonäön vuoksi monet piilolaseja käyttävät. Toinen hyvä syy turvautua useammin piilareihin on se, jos kasvot ovat kovin erikoisen muotoiset tai esimerkiksi nenä hyvin pieni. Silloin sankalaseja, ainakaan omannäköisiä ja istuvia, voi olla vaikea löytää. Nuorissa taas on paljon niitä, joille silmälasit eivät ole oma juttu. He suosivat piilolaseja.

Lenkille ja toimistoon

Entäpä, kun kysytään niin päin, että kenelle piilolasit eivät sovi. Sami Varilan mukaan ainakin niille, joilla on hyvin vaikeasti korjattavat voimakkuudet, pitkäaikaisia silmäsairauksia, vakava kuivasilmäisyys tai jokin silmiin vaikuttava yleissairaus. Jatkuvasti allergiset tai tulehtuneet silmät estävät myös piilolasien käytön.

– Niitäkin on, jotka yrityksistä huolimatta eivät vain pysty asettamaan piilolasia silmään voimakkaan räpyttelyrefleksin takia. Ja kyllä henkilökohtaisen hygienian pitää olla kunnossa, kertakäyttöpiilareiden omistajallakin.

Sen sijaan satunnaiseen vuoteluun, kuten viimassa lenkkeillessä, kertakäyttölinssit voivat olla sankalaseja parempi juttu. Liikkuessa ja urheillessa silmälasit ovat usein inhottavat: ne valuvat, huurtuvat ja saattavat painaa.

– Jopa uintiin ”kertikset” ovat mielestäni ihan käypäiset, jos omistaa hyvät uimalasit. Vastoin yleistä luuloa piilolasit eivät irtoile kovin herkästi. No, ehkä silloin, jos sukeltaa silmät auki, Varila hymähtää.

Ikä ei Varilan mielestä pakota siirtymään pelkkiin sankalaseihin, jos silmälääkärin mielestä estettä piilolasien käytölle ei ole. Moni kokee silmien kuivuvan ikääntyessä, mutta piilolasiteollisuus tulee koko ajan perässä. Se kehittää yhä kosteampia linssejä niille, joille peruspiilarit eivät sovi.

– Monen silmät kuivuvat toimistotyössä, kun ilma on kuivaa ja näyttöpäätetyössä silmiä räpytellään vähemmän. Ellei silloinkaan halua siirtyä sankalaseihin, voisi kokeilla uusia silikonihydrogeelipiilareita, jotka läpäisevät hyvin happea ja pysyvät kosteina.

Päässä yötä päivää

Toisaalta on monia ammatteja ja pölyisiä, kuumia ja kosteita työolosuhteita, joissa kertakäyttölinssit ovat usein ainoa vaihtoehto. Ne heitetään päivän päätteeksi roskiin ja seuraava pari on taas steriili.

– Toisaalta päivystys-, pelastus- ja yötöissä, joissa saatetaan välillä nukahtaa mutta joissa myös joutuu nopeasti havahtumaan hereille, tarvitaan piilolinsseiltä toisenlaisia käyttöominaisuuksia.

Silloin sopii yötäpäivää-linssit, joilla nähdään herättyä skarpisti ja jotka eivät kuivu silmiin.

– On myös hyvä muistaa, että piilolasit avartavat näkökenttää ja antavat näköjärjestelmälle optisesti luonnollisemman kuvan kuin silmälasit. Mitä enemmän sankalaseissa on miinusvoimakkuutta, sitä pienemmäksi maailmakin käy, Varila havainnollistaa.

Piilolaseissa kosteuden ja hapen läpäisevyys sallii jo kuukauden yhtämittaisen käytön, ja sitten on monitehopiilolinssejäkin.

– Ne sopivat heille, jotka eivät näe enää mukavasti lueskella kaukonäkökorjauksella, vaan jotka tarvitsevat liukuvan voimakkuudensäädön – samoin kuin moniteholaseissakin. Tällaisia piilareita on sekä jatkuva- että kertakäyttöisenä. Käyttömukavuus piilolinsseissä on noussut huikeasti. Enää piilolasin reunaa ei tunne, eikä tarvitse kulkea kuin roska silmässä.

Pokat kuin muovailuvahaa

Silmälaseissakin tuotekehittely menee eteenpäin. Nyt ovat yleistyneet muun muassa titaanikehykset nikkeliallergisille, jotka haluavat kokonaan välttää EU:n sallimat pienetkin nikkeli-irtoamat. Myös muovi materiaalina sopii useimmille niistä, joilla on nikkeli- tai muuta kosketusallergiaa.

– Uusinta uutta on memory-metal, jossa on tosin hivenen nikkeliä, mutta joka on muista materiaaleista poiketen äärimmäisen kevyttä ja joustavaa. Se on melkein kuin muovailuvahaa, jota voi nitkuttaa kehyksiä katkomatta. Se sopii herkkäihoiselle, jonka mielestä kehyksissä ei saisi olla painoa paljon yhtään tai jonka iho menee helposti esimerkiksi nenän varresta rikki.

Varilan mukaan itsepuhdistuvia linssejä saadaan vielä odotella, vaikka ikkunoissa menetelmää jo käytetäänkin. Suurimpaan osaan linsseistä sen sijaan saa pinnoitteen, joka hylkii likaa ja vettä ja puhdistuu paremmin.

– Uutuuspinnoitteeseen kuuluu osana myös lievä huurtumisenesto, mutta jos pakkasessa hyppää bussiin, kyllä nekin lasit huurtuvat – tosin myös kirkastuvat tavallisia laseja nopeammin.

Naarmunestopinta on sen sijaan jo vanha juttu, kovapinnoite tulee nykyään linsseihin kuin linsseihin. Samoin on laita heijastuksenestopinnoitteen.

Siinä, missä vielä jokunen vuosi sitten ”asiakas sovitettiin linsseihin”, on Varilan mukaan yksilöllinen sankalasilinssien hionta jo tätä päivää.

– Tietokonelaskelmia varten ilmoitetaan, miten kaareva valittu kehys on ja mihin kaltevuuskulmaan kehys asiakkaan kasvoilla asettuu. Linssin voi valmistaa nyt eri tavoin riippuen siitä, mikä on asiakkaan nenän tai kasvojen muoto.

Leikkauksella eroon laseista

Kenelle laserleikkaus sopii, kenen olisi parempi tyytyä piilolaseihin? Entä mitä haittoja piilolaseista voisi olla? Kysymyksiin vastaa soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo HYKSistä.

Milloin laserleikkausta kannattaa harkita?

Kun ei enää halua käyttää silmälaseja tai piilolaseja. Osa leikkauksiin tulevista on henkilöitä, joilla piilolasien käyttö ei enää onnistu esimerkiksi kuivasilmäisyyden vuoksi. Tosin laserleikkaus kuivattaa silmää lisää, mutta kuivumisvaihe menee ohi puolessa vuodessa tai vuodessa.

Taittovoiman korjausleikkaukseen voi mennä vasta täysi-ikäisenä. Leikkauksia on lääketieteellisistä syistä tehty nuoremmillekin, jopa vauvoille. Yläikärajaa leikkaukselle ei ole, kunhan silmät ovat terveet.

Laserleikkauksia on erilaisia, mistä tietää, millainen itselle soveltuu parhaiten?

Esimerkiksi potilas, jolla on löysästi kiinni oleva silmän epiteeli, saattaa saada herkästi uusiutuvia sarveiskalvohaavoja. Tällaiselle henkilölle uudempi Lasik-leikkaus ei ole suositeltava. Jos hän haluaa taittovirheleikkaukseen, olisi parempi tehdä pintalaserleikkaus eli PRK. Leikkaustapa määrittyy lääkärin suorittamassa esitutkimuksessa.

Epiteeli on ihon ja sarveiskalvon pintakudosta, jossa on noin 5–8 solukerrosta. Epiteeli uusiutuu koko ajan toisin kuin alempana oleva kerros, johon taittovirhekorjaukset tehdään. Epiteelin huono kiinnittyvyys on aika yleinen ilmiö. Noin joka kymmennellä suomalaisella on tämä ominaisuus. Siihen liittyvät myös piilolasien käyttövaikeudet.

Kun menee laserleikkaukseen, pitäisi pehmeitä piilolaseja olla käyttämättä ainakin viikko ja kovia 2 viikkoa. Näin siksi, että piilolasit muuttavat aina hieman sarveiskalvon muotoa, jolloin esitutkimus tuottaa vääriä tuloksia.

Leikkauksen jälkeen voi käyttää piilolaseja, kun kuivuus ja tuntopuutokset ovat korjaantuneet – ja jos piilolaseille on vielä tarvetta. Tosin sarveiskalvo on leikkauksen vuoksi muuttunut sen verran, että sopivien piilareiden löytäminen voi olla vaikeaa. Jos leikkauksen teho ei riitä, kannattaa suosia sankalaseja.

Mitä haittaa piilolaseista voi olla?

Jos silmät tuntuvat kipeiltä, lopeta piilolasien käyttö. Jos silmä tuntuu tulehtuneelta, lopeta käyttö ja hakeudu silmälääkäriin. Vie mukanasi piilolasit litkuinensa, koska niistä saa usein viljeltyä tulehduksen aiheuttajan.

On hyvä tietää, että piilolasinkäyttäjillä bakteerien aiheuttamissa silmätulehduksissa noin puolessa on kyse pseudomonas-bakteerista, joka voi olla tuhoisa silmälle. Jo vuorokaudessa voi tulla pysyviä vaurioita. Pseudomonaksen hoitamiseksi tarvitaan aina laajakirjoinen antibiootti.

Virustulehduksia piilolasit eivät merkittävästi lisää. Toki piilolasien käyttö pitää lopettaa aina, kun silmään tulee mikä tahansa tulehdus.

Piilolasit lisäävät riskiä saada harvinaisempia tulehduksia, kuten sieni- ja ameebatulehduksia. Ameeboja voi saada Suomessa luonnonvesistä ja huonosti puhdistetusta muusta vedestä. Ulkomailla jopa hanavedessä voi olla ameeboja.

Asiantuntija soveltavan silmälääketieteen professori Timo Tervo, HYKS

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liian korkean verenpaineen kanssa eläminen on hengenvaarallista. Onneksi paineiden tasaamiseen on keinoja.

1. Milloin korkea verenpaine muuttuu verenpainetaudiksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on toistuvissa mittauksissa noin 140/90 elohopeamillimetriä tai tämän yli. Kotimittauksissa tämä vastaa arvoa 135/85. Jos selkeää tulosta ei saada, tutkittava voi pitää vuorokauden ajan verenpainetta rekisteröivää laitetta.

2. Mistä verenpainetauti johtuu?

Kohonnen verenpaineen taustalla voivat vaikuttaa perinnöllisten seikkojen lisäksi elämäntapatekijät, kuten stressi, runsas suolan käyttö, ylipaino, tupakointi, reipas alkoholin juominen tai liikunnan vähäisyys. Myös tulehduskipulääkkeiden runsas napsiminen ja joillakin vähäinenkin lakritsin syöminen

voi nostaa verenpainetta. Iän myötä verisuonet menettävät kimmoisuuttaan ja ylä- ja alapaineen välinen ero, niin sanottu pulssipaine, kasvaa. Joskus verenpainetta kohottavat sairaudet, kuten munuaisten vajaatoiminta.

3. Kuinka nopeasti verenpainetauti vaurioittaa?

Korkea verenpaine voi aiheuttaa välittömänkin hengenvaaran, mutta yleensä vaikutukset tulevat vuosien saatossa. Joskus sairauden ensimmäinen oire saattaa olla sydäninfarkti tai aivoverenkiertohäiriö, kuten aivoverisuonitukos tai aivoverenvuoto, mutta useimmiten tauti on oireeton. Jotkut valittavat päänsärkyä tai huimausta. Kun verenpainetauti saadaan hoidettua, monet kokevat olonsa paremmaksi.

Nykyään verenpainelääkitys pyritään lisävaurioiden välttämiseksi aloittamaan mahdollisimman vikkelästi.

4. Mitkä elimet ovat vaarassa verenpainetaudissa?

Aivot, sydän, munuaiset ja silmät. Silmänpohjan kovettuneet verisuonet saattavat ratkeilla ja tihkuttaa verta, jolloin näkökyky voi heikentyä pysyvästikin. Aivojen pieniin verisuoniin tulee hauraita kohtia ja pullistumia, jotka saattavat repeytyä. Syntyy vuotoja ja tukoksia. Myös verenvirtaus aivojen valkeassa

aineessa heikkenee, mikä kasvattaa Alzheimerin taudin riskin kymmenkertaiseksi. Munuaisten verisuonten vaurioituminen voi johtaa pahimmillaan munuaisten vajaatoimintaan ja keinomunuaishoitoon, dialyysiin. Verenpaineen murjoma sydänlihas saattaa jäädä vajaatoimintaiseksi, jolloin se ei enää jaksa pumpata verta kunnolla eteenpäin, myös rytmihäiriöt yleistyvät.

5. Korjaantuvatko elimistön vauriot, kun paine saadaan alas?

Syntyneitä vaurioita ei voida enää korjata, mutta uusien vaurioiden, kuten aivoverenkiertohäiriöiden syntyminen estyy.

6. Kuinka verenpainetautia hoidetaan?

Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja, kuitupitoisia marjoja, kasviksia ja hedelmiä sekä hillitä suolan käyttöä tai siirtyä mineraalisuolaan. Myös liikunta, hyvä uni ja rentoutuminen on tärkeää. Aina elämäntapojen korjaaminen ei yksin riitä laskemaan verenpainetta ja silloin tarvitaan myös lääkitystä. Lääkitys aloitetaan, jos verenpaine on yli 140/90 elohopeamillimetriä 4–6 kuukauden elämäntaparemontin jälkeen tai joskus aiemminkin. Lääkityksen teho paranee selvästi, jos tekee samaan aikaan elämäntapamuutoksia. Verenpaine saadaan putoamaan eri keinoja ja lääkkeitä yhdistelemällä.

Asiantuntijat: Risto O. Roine, neurologian professori, Aivoliiton ylilääkäri. Päivi Korhonen, yleislääketieteen professori, Suomen Verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja. Marja Ruuti, laillistettu ravitsemusterapeutti.

Vierailija

Keittääkö painekattila? Näin tasaat paineita

Korkea verenpaine ei ole itsenäinen sairaus, vaan oire niinkuin on esimerkiksi kuume. Molemmissa tapauksissa olisi hyvä selvittää oireen aiheuttaja. Aikuisista suomalaisista noin kahdella miljoonalla on kohonnut verenpaine ja verenpainelääkkeitä käyttää noin miljoona suomalaista. Liika natrium (yksi syy tusinasta, joka voi nostaa verenpainetta) ei kerry elimistöön vaan poistuu virtsan mukana. Siis normaalisti, kun elimistö on tasapainossa. Näin ei käy jos noudattaa virallisterveellistä (liikaa...
Lue kommentti