Sterilisaation voi nyt saada helposti ja vaivatta, vaikka lounastunnilla. Eri puolilla maata yleistyvä gynekologinen ”toimistokirurgia” sopii myös esimerkiksi kohdun polyyppien poistoon.

Iso päätös – pieni toimenpide. Gynekologisen sterilisaation voi nyt saada niin sanotusti pikana, vaikka sitä harkitsevan naisen on yhä syytä harkita ratkaisuaan huolellisesti.

– Tässä office- eli toimistokirurgiaksikin kutsutussa hoidossa on kyse sitä, ettei naisen sterilisaatiota tarvitse tehdä leikkaussalissa. Poliklinikassa suoritettava toimenpide on turvallinen ja yleensä ohi muutamassa minuutissa. Nainen voi sen jälkeen lähteä vaikkapa takaisin töihin, naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri Ritva Hurskainen Hyvinkään sairaalasta kertoo.

Ranskasta Suomeen rantautunut sterilisaatiokeino on Hyvinkäällä osoittautunut käyttökelpoiseksi. Hurskaisen mukaan suurin osa sterilisaatioon haluavista naisista valitsee nopeamman tavan, koska silloin välttyy muun muassa nukutukselta, sitä seuraavalta tokkuralta ja yhdeltä sairaalassa vietetyltä yöltä.

– Emmekä me terveydenhuollossa voi väheksyä myöskään hoidon edullisuutta: näin säästetään kallista leikkaussaliaikaa sekä henkilöstöä, ja potilas välttyy sairauslomapäiviltä. Tulos puolestaan on ehkäisyteholtaan vähintään samaa luokkaa kuin muutkin sterilisaatiomenetelmät.

Vartissa ohi

Pikasterilisaatioon ei kuitenkaan ryhdytä tuosta vaan. Toimenpidettä edeltää käynti sairaalan poliklinikassa, jossa selvitetään potilaan tilanne ja se, soveltuuko menetelmä hänelle. Vaikka operaatio on pieni, on harkittava tarkkaan, mitä siitä hyödytään.

– Sterilisaatiolla tavoitellaan ainoastaan raskaudenehkäisyä. Joku toinen vaihtoehto voi antaa samanlaisen ehkäisytehon, mutta hoitaa samalla esimerkiksi runsaita kuukautisia tai kuukautiskipuja.

Toimenpide tehdään ohuella tähystimellä, jossa on kamera. Tähystin viedään kohtuun emättimen kautta nestevirtauksen avulla. Kun saadaan hyvä näkyvyys munatorven aukkoihin, kumpaankin munanjohtimeen asetetaan niin sanotut Essure-titaanispiraalit. Spiraalien sisälle kasvaa kolmen kuukauden aikana munanjohtimet sulkevaa kudosta.

– Mikroimplanttien asetus ei vaadi nukutusta, pari kolme tuntia ennen toimenpidettä otettu kipulääkitys riittää.

Sterilisaatio kestää kahdeksasta viiteentoista minuuttia, ja potilasta seurataan sen jälkeen poliklinikassa puoli tuntia. Ehkäisyvarmuus saavutetaan noin kolmen kuukauden kuluttua sterilisaatiosta. Sitä ennen käytetään lisäehkäisyä.

– Kolmen kuukauden kuluttua ultraäänellä tarkistetaan, ovatko spiraalit paikoillaan.

Aikailu pahasta

Pikasterilisaation yleisin haitta on kipu. Sen mittaamiseen on Hyvinkäällä käytetty kipujanaa, jossa potilas saa arvioida tuntemaansa kipua lähes olemattomasta ykkösestä sietämättömään kymppiin saakka.

– Useimmiten toimenpiteen kivuliaisuudeksi on arvioitu 2 tai 3.

Kivuilta välttyäkseen potilas ottaa ennakkoon kahta erilaista kipulääkettä. Lääke vähentää samalla kohdun ja munatorvien supistelutaipumusta ja on siten oleellinen toimenpiteen onnistumisessa.

– Nopeus todella on koko pikasterilisaation avaintekijä. Jos kohtu ja munatorvet alkavat supistella voimakkaasti, toimenpide joudutaan keskeyttämään.

Kaikille polikliininen sterilisaatio ei sovi. Sektiolla eli keisarileikkauksella synnyttäneiden tai synnyttämättömien naisten kohdunkaula voi olla liian tiukka, jotta tähystys onnistuisi. Toiseen ryhmään kuuluvat ne, joilla sisäsynnyttimissä on anatomisia poikkeavuuksia.

Sopii iäkkäämmillekin

Hyvinkään sairaalassa polikliinistä tähystyskirurgiaa on käytetty myös synnytyselinten kystien ja polyyppien poistoon sekä vaikeisiin kierukan poistoihin. Vuotohäiriöiden diagnostiikassa siitä on myös apua.

– Vuotohäiriöpotilas saattaa näin saada hyvinkin nopean hoidon ongelmaansa. Jos kamera osoittaa vuodon syyksi polyypin, se on helppo nipsaista samalla kertaa irti joko saksilla tai sähköisesti.

Ikärajaa pikakirurgialle ei ole: sopiiko menetelmä siis iäkkäämmillekin naisille?

– Periaatteessa kyllä. Tosin mitä kauemmin kuukautisten loppumisesta on, sitä tiukemmaksi käy kohdunsuu. Yllättävän helposti olemme kuitenkin onnistuneet hoitamaan myös vanhempia naisia, Ritva Hurskainen mainitsee.

LUE LISÄÄ:

Mitä seurauksia sterilisaatiosta?

Naisen sterilisaatio

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.