Sydämen vajaatoiminnan yleisimmät syyt ovat sepelvaltimotauti (2/3:lla), verenpainetauti ja läppäsairaudet. Sydämen pumppauskyky on heikentynyt, eikä se riitä elimistön tarpeisiin kaikissa olosuhteissa. Tuloksena on useisiin elintoimintoihin vaikuttava oireyhtymä. Oireet ilmenevät hengenahdistuksena, lihasväsymyksenä sekä nestekertyminä kudoksissa.

Liikuntasuositus sydämen vajaatoimintaan

Säännöllinen liikunta:

  • vähentää vajaatoiminnan oireita
  • keventää sydämen työkuormaa parantamalla verenkiertoa, lihaksiston aineenvaihduntaa ja keuhkojen toimintaa
  • keventää sydämen työkuormaa vähentämällä kiihtynyttä sympaattisen hermoston toimintaa
  • parantaa sydämen vajaatoiminnasta sairastavan elämänlaatua

Liiku näin

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Harrasta kestävyysliikuntaa vähintään 1,5 tuntia viikossa jaettuna kolmeen tai useampaan kertaan.

Liiku sellaisella teholla, joka tuntuu hieman tai kohtalaisesti rasittavalta. Jos tiedät maksimisykkeesi, liikunnan sopiva rasitustaso on 60–80 % maksimisykkeestä.

Hyviä lajeja ovat muun muassa kävely, sauvakävely, pyöräily, hiihto, hölkkä ja jumppa. Pääasia on, että harrastat lajeja, joista itse pidät.

Tee lisäksi 1–2 kertaa viikossa 30–45 minuutin lihasvoimaharjoitus.

Lihasvoimaharjoittelu parantaa lihaskuntoa, jolloin sydän ja verenkierto kuormittuvat aikaisempaa vähemmän päivittäisissä toiminnoissa.

Voit tehdä harjoituksen kuntosalilla tai kotona. Käytä melko kevyitä kuormia, 20–50 % maksimista. Tee kehon suuriin lihasryhmiin kohdistuvia liikkeitä, ja toista kutakin liikettä 8–12 kertaa. Tee tuo koko liikesarja 1–3 kertaa. Jätä sarjojen väliin aikaa palautua rasituksesta.

Huomioitavaa

Tämän ohjeen liikuntamäärällä liikunnasta on tutkitusti hyötyä lievässä ja kohtalaisessa sydämen systolisessa vajaatoiminnassa. Liikunnan aloittaminen edellyttää, että sydämen vajaatoiminnan tilanne on vakaa. Keskustele tästä lääkärisi kanssa. Määrät ovat tavoitteita, joihin ei tarvitse yltää heti. Aloita vaikka harrastamalla liikuntaa kerran viikossa ja lisää määrää ja kestoa vähitellen kohti näitä suosituksia.

Aloita liikunta aina rauhallisesti vähintään 5 minuutin lämmittelyllä, jotta elimistö ehtii sopeutua rasitukseen. Höllää tahtia myös lopussa noin viideksi minuutiksi, jotta syke ja hengitys ehtivät tasaantua, ennen kuin lopetat liikunnan. Liiku omia tuntemuksiasi kuunnellen. Älä vertaa itseäsi muihin.

Tarkkaile, palaudutko harjoittelusta normaalisti. Jos olo on väsynyt seuraavana päivänä, vähennä liikunnan tehoa tai määrää. Jos perusvointisi huononee tai sairaudessa tapahtuu äkillinen muutos, keskeytä liikunta, kunnes syy on selvitetty.

Liikuntaohjeen asiantuntijoina sydäntautien erikoislääkäri Kai Kiilavuori ja sydäntautien erikoislääkäri, dosentti Hannu Näveri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla