
Isoäiti kuoli syöpään, samoin serkku. Voinko tietää, onko minullakin riski sairastua?
Jos lähisuvussa on ollut syöpää, ei voi välttää pelkoa siitä, että sairaus tulee ennen pitkää itsellekin. Pelko on ymmärrettävä, sillä syöpä tappaa Suomessa noin 15 000 ihmistä joka vuosi.
Syövällä on lähes aina geneettinen tausta. Terveeseen solukudokseen pääsee mutaatio, joka muuttaa solut hiljalleen syöpäsoluiksi. Geneettisyys ei kuitenkaan tarkoita, että syöpä olisi perinnöllinen, sillä mutaatiot eivät ole perinnöllisiä. Kuitenkin noin 5–10 prosenttia syövistä johtuu periytyvästä alttiudesta, kertoo genetiikan ylilääkäri Kristiina Aittomäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.
Onko minulla syöpägeeni?
Geenitestauksesta voi olla apua syöpäalttiuden kartoittamisessa. Viime vuosina geenitestausmenetelmät ovat parantuneet ja niiden hinta on laskenut. Testien avulla on mahdollista selvittää, kantaako jollekin tietylle syövälle altistavaa geeniä. Terveille ihmisille geenitestejä tehdään yleensä vain silloin, jos lähisuvussa on ollut periytyväksi tiedettyjä syöpiä, kuten paksusuolisyöpää tai rintasyöpää.
Perinnölliseen alttiuteen voi viitata myös se, että syöpään sairastuu nuorena.
Julkisessa terveydenhuollossa geenitestiin pääsee poliklinikkamaksulla, jos täyttää kriteerit. Ne ovat tiukat: lähisuvussa tulisi olla joko ainakin yksi alle 30-vuotiaana sairastunut tai kaksi sairastunutta, joista toisella syöpä on todettu alle 40-vuotiaana. Jos testin haluaa, vaikka kriteerit eivät täyty, se pitää kustantaa itse.
Älä luota nettitestiin
Moni tilaa testin netistä. Sitä ei kuitenkaan suositella, sillä kotitestin tuloksen kanssa jäät yksin, sitä ei ole lääkäri tulkitsemassa. Niinpä tulos voi tuoda vääränlaisen turvallisuudentunteen tai lietsoa pelkoa. Moni unohtaa, että geenivirheen kantaminen on vain riski, ei sairaus.
Tulevina vuosina geenitiedon rooli osana ehkäisevää terveydenhuoltoa kasvaa entisestään. Hyvä uutinen on sekin, että jos syöpä löytyy, sairastuneella on entistä useammin mahdollisuus yksilölliseen, räätälöityyn hoitoon. Se tarkoittaa, että hoitoa suunniteltaessa hyödynnetään muun muassa sairastuneen geeniperimästä saatua tietoa eli genomitietoa.
Mitä kaikkea geenitesti kertoo?