Isoäiti kuoli syöpään, samoin serkku. Voinko tietää, onko minullakin riski sairastua?

Jos lähisuvussa on ollut syöpää, ei voi välttää pelkoa siitä, että sairaus tulee ennen pitkää itsellekin. Pelko on ymmärrettävä, sillä syöpä tappaa Suomessa noin 15 000 ihmistä joka vuosi.
Syövällä on lähes aina geneettinen tausta. Terveeseen solukudokseen pääsee mutaatio, joka muuttaa solut hiljalleen syöpäsoluiksi. Geneettisyys ei kuitenkaan tarkoita, että syöpä olisi perinnöllinen, sillä mutaatiot eivät ole perinnöllisiä. Kuitenkin noin 5–10 prosenttia syövistä johtuu periytyvästä alttiudesta, kertoo genetiikan ylilääkäri Kristiina Aittomäki Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Onko minulla syöpägeeni?

Geenitestauksesta voi olla apua syöpäalttiuden kartoittamisessa. Viime vuosina geenitestausmenetelmät ovat parantuneet ja niiden hinta on laskenut. Testien avulla on mahdollista selvittää, kantaako jollekin tietylle syövälle altistavaa geeniä. Terveille ihmisille geenitestejä tehdään yleensä vain silloin, jos lähisuvussa on ollut periytyväksi tiedettyjä syöpiä, kuten paksusuolisyöpää tai rintasyöpää.
Perinnölliseen alttiuteen voi viitata myös se, että syöpään sairastuu nuorena.
Julkisessa terveydenhuollossa geenitestiin pääsee poliklinikkamaksulla, jos täyttää kriteerit. Ne ovat tiukat: lähisuvussa tulisi olla joko ainakin yksi alle 30-vuotiaana sairastunut tai kaksi sairastunutta, joista toisella syöpä on todettu alle 40-vuotiaana. Jos testin haluaa, vaikka kriteerit eivät täyty, se pitää kustantaa itse.

Älä luota nettitestiin

Moni tilaa testin netistä. Sitä ei kuitenkaan suositella, sillä kotitestin tuloksen kanssa jäät yksin, sitä ei ole lääkäri tulkitsemassa. Niinpä tulos voi tuoda vääränlaisen turvallisuudentunteen tai lietsoa pelkoa. Moni unohtaa, että geenivirheen kantaminen on vain riski, ei sairaus.
Tulevina vuosina geenitiedon rooli osana ehkäisevää terveydenhuoltoa kasvaa entisestään. Hyvä uutinen on sekin, että jos syöpä löytyy, sairastuneella on entistä useammin mahdollisuus yksilölliseen, räätälöityyn hoitoon. Se tarkoittaa, että hoitoa suunniteltaessa hyödynnetään muun muassa sairastuneen geeniperimästä saatua tietoa eli genomitietoa.

Mitä kaikkea geenitesti kertoo?

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.