Tunnista alkoholinkäytön riskit ja vähennä kun vielä pystyt.

Jopa helpotti. Viinankäyttö alkaa vähentyä elokuussa. Myyntiluvut kertovat, että kesä- ja heinäkuun kulutushuippu on takana ja syksy on kuivumaan päin.
Kovimpaan sesonkiin joulukuuhun on vielä aikaa, joten siihen ehtii hyvin varautua.

Suomalaisten juominen on siirtynyt yhä enemmän kotiin: kolme neljäsosaa alkoholista käytetään kotioloissa. Joka kymmenes lapsi kärsii vanhempien juomisesta. Lomalla tilanne voi tiivistyä. Noin 500 000—600 000 työikäistä suomalaista käyttää alkoholia yli riskirajan.

— Se on taso, jonka jälkeen päitä alkaa väistämättä putoilla. Tulee muun muassa maksa-, sydän- ja keskus­hermostosairauksia, vatsavaivoja, tapaturmia ja mielen­terveys­ongelmia, etenkin masennusta, sanoo ylilääkäri Pekka Heinälä A-klinikkasäätiöstä.

Mikään paikka ihmisessä ei oikeasti tarvitse alkoholia, Heinälä muistuttaa.
— Mitä arvokkaammasta alueesta kropassa on kyse,
aivotoiminnasta tai lisääntymisestä, sitä herkempi se on alkoholille.

Riskiraja ei ole turvaraja

Terveellistä ei välttämättä ole se, mikä on tavallista.
— Suomessa liikakäyttö on tavattoman yleistä. Toisten käyttämiä määriä ei kannata pitää mittarina, sanoo yli­lääkäri Mauri Aalto Järvenpään sosiaalisairaalasta.

Varsinkin suurkuluttajat arvioivat juovansa kuten muut. Riskiraja on terveillä naisilla 16 ja miehillä 24 annosta viikossa, mutta se ei ole turvaraja. Paljon pienemmälläkin käytöllä harmeja voi tulla, ja monissa muissa maissa riskiraja on matalampi.Pienetkin alkoholimäärät voivat esimerkiksi nostaa
verenpainetta ja pahentaa uniongelmia.

Tuliko mäyräkoirasta minimi?

Juomamääriä kannattaa välillä kirjata.
— Oikeastaan kaikki, jotka käyttävät riskirajoilla, näyttävät seurannan avulla pystyvän vähentämään juomista, Pekka Heinälä sanoo.

Yksi alkoholiannos on pullo keskiolutta, 12 senttilitraa viiniä tai 4 senttiä viinaa.
Pullo mietoa viiniä onkin jo kuusi annosta ja viinapullo noin 12 annosta, prosenteista ja pullon koosta riippuen.

— Monet eivät pidä keskiolutta alkoholijuomana, vaikka mäyräkoirista kertyy todella iso osa juodusta alkoholista.

Heinälän mielestä terveillä aikuisilla naisilla yksi ja miehillä kaksi annosta päivässä on se raja, josta ei vielä ole suurta haittaa.

— Mutta jos se on jokapäiväistä, kannattaa miettiä, miksi sen pitää olla jokapäiväistä. Sietokyky ja määrät kasvavat helposti.

Jos ruokapöydässä tekee mieli enemmän kuin kaksi lasillista viiniä, voi miettiä, mihin kolmatta tarvitaan. Onko viini niin hyvää? Onko seura niin pahaa?
Arki-iltana kannattaa pohtia, miten lasilliset vaikuttavat nukkumiseen. Kolmas annos huonontaa jo unen laatua.

Menikö yli?

Milloin voi alkaa epäillä, että alkoholia kuluu liikaa?
— Kun lähipiiri alkaa kysellä tai riskirajat ovat lähellä. Onko siirrytty lasilaskennasta pullolaskentaan? Tuntuuko, että joissakin tilanteissa on pakko juoda? Eikö rentoudu muuten? Alkaako tulla alakuloisuutta, univaikeuksia,
mahavaivoja ja kolhuja, jotka voisivat johtua alkoholista.

Jos on tapana ryypätä perjantaina ja lauantaina, pystyykö juomaan puolta vähemmän? Tai voiko jättää perjantain väliin? Ellei onnistu, onko kyse siitä, että on riippuvainen? Johtuisiko unettomuus alkoholista?

— Senhän saa selville olemalla ilman alkoholia, Mauri Aalto sanoo.
— Mikäli unettomuus helpottaa, kun on neljä viikkoa juomatta, se on saattanut liittyä alkoholiin. Jos ei pysty olemaan neljää viikkoa ilman, se on merkki alkoholiongelmasta.

Älä masennu

Apealle ja masentuneelle juomisen vähentämisestä on erityisen paljon hyötyä.
— Alkoholi voi antaa alakuloiselle hetkellisen helpotuksen, ja siksi sitä käytetään ikään kuin itselääkintänä. Siitä voi tulla iso ongelma, koska liikakäyttö aiheuttaa masennusta. Moni masennuslääke ei sitä paitsi sovi alkoholin kanssa, tai alkoholi vie siltä tehon, Pekka Heinälä muis­tuttaa.

Kun juomista vähentää, tai varsinkin jos sen lopettaa kokonaan, on tärkeä varautua siihen, että jää paljon aikaa, Mauri Aalto vinkkaa.
— Kannattaa keksiä valmiiksi muuta tilalle, etsiä uusi harrastus tai lämmittää ihmissuhde.

Asiantuntijoina Pekka Heinälä, psykiatri, johtava ylilääkäri, A-klinikkasäätiö
Mauri Aalto, psykiatri, ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, THL

Lisää tietoa Päihdelinkistä, A-klinkkasaatiöstä ja AA:sta

 1. Laske paljonko juomia kuluu. Kirjaa vaikka kännykkään.
 2. Mitä tavallisesti juot? Tutki lempijuomasi: mitkä ovat prosentit ja kalorit, mitä pakkaus vetää?
 3. Mittaa oma muki. Voisitko vaihtaa pienempään?
 4. Ota janoon ensin vettä äläkä juo nälkäisenä.
 5. Vaihda miedompaan. Kannattaa laimentaa.
 6. Hidasta juomista. Pidä taukoa. Tilaa välillä alko­holitonta tai puuhaa muuta.
 7. Älä tyrkytä. Onko alkoholi pakollinen kaikissa perhe­juhlissa?
 8. Aseta annosraja ennakkoon ja juo sen päälle vettä.
 9. Kaikkea ei tarvitse juoda, mitä pöytään tuodaan.
 10. Opettele kieltäytymään.
 11. Koeta olla pari päivää viikossa ilman.
 12. Missä tilanteissa juominen on tapa? Keksi muuta tekemistä.
 13. Suunnittele seuraava juhlasesonki. Montako pulloa pyhänä pöytään?
 14. Mikä osuus juomisella on perheen reissulla?
 15. Jätä alkoholi pois jos olet raskaana. Sikiölle turvallisen käytön rajaa ei tunneta.
 16. Jos olet riippuvainen, hakeudu hoitoo.

  Testaa juomisesi tästä

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.