Äkisti alkanut hengenahdistus, kenties vielä kylkikipu ja kiihtynyt sydämen syke. Nyt on kiire: oireiden syynä voi olla keuhkoveritulppa.

Keuhkoveritulppa yllättää lähes aina. Se voi tulla sellaisellekin, joka on pitänyt aiemmin itseään täysin terveenä. Aikuisista keuhkoveritulppa eli embolia iskee vuosittain noin yhdelle tuhannesta.

Ikä lisää keuhkoveritulpan vaaraa huomattavasti, sillä kaksi kolmesta sairastuneesta on yli 65-vuotiaita. Mutta tulpan voi saada myös nuori: joka kymmenes sairastunut on alle 25-vuotias. Naisilla tulppataipumus on hieman suurempi kuin miehillä.

Tyypillisesti tulppa iskee pitkän lentomatkan tai muun tunteja jatkuneen paikallaanolon jälkeen. Suuri osa tulpista todetaan sairaalassa potilailla, jotka ovat maanneet sängyssä pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keuhkoveritulppa ei synny keuhkoissa vaan lähtee liikkeelle laskimoista muualta elimistöstä, tyypillisesti jalasta. Ensimmäisenä oireena voikin olla joko pohje- tai nivuskipu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verihyytymä kulkeutuu veren mukana sydäntä kohti. Sydämen oikeasta kammiosta hyytymä jatkaa matkaansa keuhkovaltimoon ja sen pieneneviin haaroihin. Hyytymä kiilautuu verisuonen haaraan ja tukkii sen. Aikaa tähän kaikkeen kuluu muutamia sekunteja.

Nopeasti päivystykseen

Jos epäilet keuhkoveritulppaa, on kiire! Lähimpään päivystykseen pitää hakeutua heti. Tilanteen vakavuuden tajuamista vaikeuttaa se, että oireet vaihtelevat paljon. Terveysalan ammattilaisetkaan eivät aina ymmärrä epäillä tulppaa.

Yleisin oire on äkillisesti alkanut hengenahdistus ja rintakipu. Myös sydämen syke voi kiihtyä, eikä lepo helpota tilannetta. Vaaranmerkkejä on myös yhtäkkiä alkanut yskänpuuska, joka joskus voi jopa nostaa suuhun verisiä ysköksiä.

Joskus keuhkoveritulppa kehittyy hiljalleen, useampien päivien aikana. Pienemmät veritulpat aiheuttavat usein pikku hiljaa pahenevaa hengenahdistusta.

Useat potilaat kuvailevat keuhkoveritulppansa vaikuttaneen niin, että yleiskunto on laskenut oudosti, ilman että sen taustalla olisi ollut esimerkiksi pitkittynyttä flunssaa tai muita yleiskuntoa heikentäviä tekijöitä. Myös kuume ja pohkeiden tai nivusten kipeytyminen kävellessä voivat olla keuhkoveritulpan ensimmäisiä merkkejä.

 

Vaaran merkit

  • hengenahdistus
  • yllättävä yleiskunnon heikkeneminen
  • kylkikipu
  • sydämen sykkeen kohoaminen
  • äkillinen yskänpuuska ja veriyskökset
  • kävelyn aiheuttama turvotus ja aristus pohkeissa

Hyvä seloste! Tuollaista se juuri on. Syyt näyttäät viittaavan vaikka mihin sydänviasta kylkiluun murtumiseen ja muuten vain tulleisiin jalkakramppeihin! Kannattaa uskoa: on kiire! Ja: Eikä vara venettä kaada.

Mieheiiläni oli onnea. Mutta kiirettä piti!  Suoraan sairaalaan!

  • ylös 58
  • alas 53

Niin, kiirettä varmasti piti. Oman vaimoni kohdalla jolla oli useamman viikon kuumeen kaltaisia oireita, verisiä ysköksiä jne, seurauksena oltiinkin sitten teho-osastolla viikkokausia sisältäen useita leikkauksia. Lottovoitto että yleensä hengissä nykypäivänä. "Koomisinta" asiassa lienee se että vaimoni kävi keuhkojen tähystyksessä paria päivää ennen teholle joutumistaan jossa todettiin että on se vähän huolestuttavaa kun on keuhkoissa kuivunutta verta. Jep.

  • ylös 44
  • alas 60
Sisältö jatkuu mainoksen alla