Ketjupolttajan pahin vihollinen ei ole keuhkosyöpä vaan keuhkoahtaumatauti. Kun tupakoija myöntää hengästyvänsä portaissa, keuhkojen toiminnasta on menetetty jo puolet. Keuhkorakkulat ovat oienneet sileäksi kudokseksi, jonka pinta-ala riittää hapettamaan autoilun ja hitaan kävelyn, mutta ei nopeita pyrähdyksiä.

Keuhkoahtaumatauti on astmaa yleisempi. Suomessa sitä sairastaa 400 000 ihmistä.

Tupakoitsijoista joka toinen saa keuhkoahtaumataudin. Keuhkoahtaumataudissa keuhkoputket ahtautuvat ja keuhkorakkulat laajenevat. Ne lakkaavat siirtämästä happea verenkiertoon. Heikolla hapetuksella ihminen väsyy ja hengästyy.

Tupakoiminen on taudin ainut tunnettu syy. Siksi keuhkoahtaumatautia kutsutaan tupakkataudiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hengenahdistus ja pitkä yskä tuovat tupakoijan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkäri tekee keuhkoahtaumataudin diagnoosin spirometrilla, keuhkojen tilavuutta mittaavalla puhalluskokeella. Spirometri paljastaa keuhkojen tilavuuden litroina ja kertoo, ovatko keuhkoputket ahtautuneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäriin tullessaan tupakoijan keuhkojen toiminnasta on yleensä jäljellä vain puolet.

Stumppaaminen auttaa

Tupakoinnin lopettaminen on keuhkoahtaumataudin tehokkain hoito. Tauti etenee, jos polttamista jatkaa.

– Suosittelen nikotiinikorvaushoitoja. Hoidot tuplaavat onnistumisen tupakoinnin lopettamisessa, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Anne Laatikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kun on ollut 10 vuotta polttamatta, keuhkojen toiminta on palannut samaan tilaan kuin ei olisi koskaan polttanutkaan.

Keuhkoahtaumatautia ei tarvitse pelätä, jos on joskus polttanut ja lopettanut. Tauti tulee vain jatkuvasti tupakoimalla.

Happiviikset kaupungilla

Kuntoutus kohentaa keuhkoahtaumaa sairastavien elämää tehokkaasti. Sairaalajaksot vähenevät ja elämänlaatu paranee.

Keuhkoahtaumataudin lääkehoidossa parhaita ovat pitkävaikutteiset keuhkoputkia avaavat lääkkeet. Jotkut hyötyvät hengitettävästä kortisonista.

Vaikea-asteisen ahtaumataudin pahenemisjaksoilla potilaita hoidetaan yleensä sairaalassa. Kotihoidossa potilas saa lisähappea nenälle asetettavan letkun kautta happirikastimesta. Jatkossa nähdään kaupungilla yhä useammin happiviiksiä, sillä nestemäinen lisähappi kulkee repussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla