Ketjupolttajan pahin vihollinen ei ole keuhkosyöpä vaan keuhkoahtaumatauti. Kun tupakoija myöntää hengästyvänsä portaissa, keuhkojen toiminnasta on menetetty jo puolet. Keuhkorakkulat ovat oienneet sileäksi kudokseksi, jonka pinta-ala riittää hapettamaan autoilun ja hitaan kävelyn, mutta ei nopeita pyrähdyksiä.

Keuhkoahtaumatauti on astmaa yleisempi. Suomessa sitä sairastaa 400 000 ihmistä.

Tupakoitsijoista joka toinen saa keuhkoahtaumataudin. Keuhkoahtaumataudissa keuhkoputket ahtautuvat ja keuhkorakkulat laajenevat. Ne lakkaavat siirtämästä happea verenkiertoon. Heikolla hapetuksella ihminen väsyy ja hengästyy.

Tupakoiminen on taudin ainut tunnettu syy. Siksi keuhkoahtaumatautia kutsutaan tupakkataudiksi.

Hengenahdistus ja pitkä yskä tuovat tupakoijan terveyskeskukseen. Terveyskeskuslääkäri tekee keuhkoahtaumataudin diagnoosin spirometrilla, keuhkojen tilavuutta mittaavalla puhalluskokeella. Spirometri paljastaa keuhkojen tilavuuden litroina ja kertoo, ovatko keuhkoputket ahtautuneet.

Lääkäriin tullessaan tupakoijan keuhkojen toiminnasta on yleensä jäljellä vain puolet.

Stumppaaminen auttaa

Tupakoinnin lopettaminen on keuhkoahtaumataudin tehokkain hoito. Tauti etenee, jos polttamista jatkaa.

– Suosittelen nikotiinikorvaushoitoja. Hoidot tuplaavat onnistumisen tupakoinnin lopettamisessa, sanoo keuhkosairauksien erikoislääkäri Anne Laatikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kun on ollut 10 vuotta polttamatta, keuhkojen toiminta on palannut samaan tilaan kuin ei olisi koskaan polttanutkaan.

Keuhkoahtaumatautia ei tarvitse pelätä, jos on joskus polttanut ja lopettanut. Tauti tulee vain jatkuvasti tupakoimalla.

Happiviikset kaupungilla

Kuntoutus kohentaa keuhkoahtaumaa sairastavien elämää tehokkaasti. Sairaalajaksot vähenevät ja elämänlaatu paranee.

Keuhkoahtaumataudin lääkehoidossa parhaita ovat pitkävaikutteiset keuhkoputkia avaavat lääkkeet. Jotkut hyötyvät hengitettävästä kortisonista.

Vaikea-asteisen ahtaumataudin pahenemisjaksoilla potilaita hoidetaan yleensä sairaalassa. Kotihoidossa potilas saa lisähappea nenälle asetettavan letkun kautta happirikastimesta. Jatkossa nähdään kaupungilla yhä useammin happiviiksiä, sillä nestemäinen lisähappi kulkee repussa.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

En pysty käyttämään nieltäviä lääketabletteja, vaikka ruoan nielemisessä minulla ei ole ongelmia. Missä vika ja mikä neuvoksi? Tähän asti olen pystynyt vaihtamaan lääkkeeni pureskeltaviin tai imeskeltäviin vaihtoehtoihin.

Tablettien nielemisvaiketta esiintyy kaiken ikäisillä, mutta yleisintä se on lapsilla ja vanhuksilla. Sen syynä voi olla tabletin suuri koko tai karhea pinta, herkkä nielun yökkäysheijaste tai suun kuivuus.

Lisätutkimuksia nielemisvaikeuden syyn selvittämiseksi tarvitaan yleensä vasta, jos tavallisen ruoan ja juoman nielemisessä esiintyy vai-
keuksia.

Ensisijaisesti pyritään valitsemaan helposti nieltävä lääkevalmiste. Näitä ovat muun muassa pienikokoiset tabletit ja kapselit, poretabletit ja suussa liukenevat tabletit.

Jotkut lääkkeet ovat saatavissa myös lääkelaastarien muodossa.

Osan lääkkeistä voi murskata tai liottaa pieneen määrään nestettä. Lääkkeen pakkausselosteessa mainitaan yleensä, jos tämä on sallittua. Jos tietoa ei löydy voi neuvoa kysyä apteekista. Yleisperiaatteena voidaan pitää, että tavallisia tabletteja (etenkin jakouurteellisia) saa murskata.

Sen sijaan depot-, entero- tai kalvopäällysteisiä tabletteja ei lähtökohtaisesti saa puolittaa tai murskata. Tällöin lääkäri voi tarkistaa muut saatavissa olevat valmistemuodot ja valita niistä sopivimman. Osassa lääkkeistä tarvitaan lääkärin merkintä lääkevaihdon kieltämisestä, jotta potilas saa juuri halutun valmisteen.

Tabletin nielemistä voidaan helpottaa myös apteekista ilman reseptiä saatavilla geeleillä tai tablettikalvoilla. Nämä liukastavat lääkkeen pinnan ja helpottavat lääkkeen nielemistä merkittävästi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaivaisenluut eivät ole este vaan hidaste. Hyvällä hoidolla niillä kiipeää vaikka Himalajalle.

1. Miten vaiva syntyy?

Syitä ei tunneta tarkkaan, mutta taustalla saattaa olla jalkojen linjaushäiriö, jolloin ne kuormittuvat väärin. Kävellessä paino kohdistuu pienelle alueelle, ja erityisesti isovarpaaseen suuntautuu iso paine. Väärä kuormitus alkavat kammeta isovarpaan tyviniveltä vinoon, muiden varpaiden suuntaan, mikä saattaa aiheuttaa kipua, vasaravarpaita, hiertymiä ja känsiä. Isovarpaan tyvinivelen nivelsiteet löystyvät ja ensimmäinen jalkapöytäluu kääntyy tyvinivelestä ulospäin, isovarvas toisia varpaita päin. Lopulta isovarpaan tyveen ilmestyy kyhmyinen luupatti.

2. Voiko vaivaisenluuta ehkäistä?

Vaivaisenluihin on vahva perinnöllinen taipumus. Isovarpaan tyvinivel on joillakin pallomainen, toisilla suorakaiteen muotoinen. Suorakaiteen muotoinen nivel kestää enemmän rasitusta, jolloin virheasentoja ei synny niin herkästi.

Korkeakorkoiset ja kapeakärkiset kengät altistavat vaivaisenluulle, mutta niitä on myös ihmisillä, jotka eivät ole koskaan kulkenet koroilla. Tutkimusten mukaan liian ahtaat kengät lisäävät jopa lasten vaivaisenluita. Kengässä pitää olla leveä kärki, sillä jos jalan sivu hankaa koko ajan kengän kärkeen, luupatti kasvaa. Apteekista saa esimerkiksi superlonputkea, josta voi leikata suojan luun kohdalle.

3. Tuleeko aina kipuja?

Isokaan vaivaisenluu ei aina ole kipeä ja toisaalta pienemmässä voi olla kovaakin kipua. Usein vaivaisenluu on kipeimmillään ensimmäisten luumuutosten tapahtuessa.

4. Auttaako jalkaterapia?

Alkava vaivaisenluu voidaan jopa pysäyttää spiraalidynaamisilla harjoitteilla, kun jalkaterän hermot ja lihakset saadaan hereille. Ryhtiä, lihasvoimaa ja tasapainoa voidaan parantaa.

Kipu lievittyy, kun kireitä lihaksia rentoutetaan ja heikkoja aktivoidaan. Muutokset vaativat aikaa ja malttia.

Hoitoon kannattaa mennä heti, kun isovarpaan tyvinivel alkaa vähänkin mennä vinoon. On ihmisiä, jotka ovat päässeet kiipeämään jopa Himalajalle jalkakuntoutuksen jälkeen.

Jalkaterapeutti voi tehdä silikonista yksilölliset varvasortoosit, jotka pitävät varpaat oikeassa asennossa. Myös Hallufix-lasta lievittää kipua.


5. Milloin vaivaisenluu leikataan?

Vaivaisenluut leikataan, jos ne aiheuttavat kovaa kipua tai ne ovat niin isot, että jalkineiden löytäminen on vaikeaa. Leikkaus auttaa kipuun.

Leikkauksessa voidaan jäykistää nivel, korjata luun asentoa tai poistaa luinen uloke. Joskus voidaan harkita jopa nivelen osapoistoa.