Olen parikymppinen liikuntaa harrastava nainen ja ravitsemuksesta kiinnostuneena tutustunut spirulinaan. Tämän ns. superfoodin kerrotaan sisältävän paljon antioksidantteja ja B-vitamiineja, mutta jotkin lähteet vihjaavat mahdolliseen maksatoksisuuteen. Miten on, onko laadukas spirulina turvallista vai ottaako aina tietoisen riskin alkaessaan käyttää spirulinaa? Entä yhteisvaikutukset masennuslääkkeen, etenkin essitalopraamin kanssa, onko niitä?

Spirulina on vapaana kelluvaa, säikeistä viherlevää, jota on perinteisesti käytetty ruokana esimerkiksi keskisessä Afrikassa. Spirulina sisältää runsaasti valkuais- ja kivennäisaineita sekä välttämättömiä rasvahappoja. Spirulinan B12-vitamiini on kuitenkin inaktiivista eikä käy vitamiinin lähteeksi.

Kolmea spirulinalajia (Arthrospira platensis, Arthrospira maxima ja Arthrospira fusiformis) on tutkittu tarkemmin terveysvaikutustensa vuoksi. Laboratorio-olosuhteissa ja koe-eläimissä spirulinalla on ollut muun muassa tulehdusta hillitseviä ja veren rasva-arvoja alentavia vaikutuksia. Kuitenkaan vakuuttavia tutkimuksia ihmisillä ei ole tehty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Spirulinaan tiedetään joutuneen raskasmetalleja, kuten elohopeaa, ja toisaalta maksamyrkkyjä muista levistä. Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa haittoina on ollut lähinnä vatsaoireita, kirjallisuudesta löytyy yksi kuvaus maksavauriosta.
Ravintolisinä käytettävien valmisteiden haitta-ja yhteisvaikutuksia ei tutkita eikä ilmoiteta systemaattisesti, toisin kuin lääkkeiden. Siksi en osaa vastata tuohon mahdollista yhteisvaikutusta koskevaan kysymykseesi muuta kuin sen, että kirjallisuudesta en tällaista tietoa löytänyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa varmaankin kriittisesti miettiä, miksi tällaista superfoodia tarvitsisit. Riittäisikö terveellinen ruokavalio ilman sen erikoisempia lisiä?

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinaa kasvatetaan makean veden altaissa.

 

Terveellisempää se on kuin ruisleipä + margariini.

 

Sitä syövät myös astronautit, koska on niin ravintorikasta.

  • ylös 50
  • alas 20

"Meille kerrotaan, että likipitäen jokaiseen tuntemukseen ja vaivaan on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Ja ilolla me ne otamme vastaan: ratkaisu on helppo, nielaistaan pilleri ja jätetään kaikki kipeät ja vaivalloiset muutokset tekemättä. Tai otetaan piikki tai pilleri siinä vakaassa uskossa, että kolesterolilääkkeen, aspiriinin ja lukemattomien rokotusten ansiosta kuolemaa ei ole. Lääketeollisuus tästä kehityksestä on toki mielissään; vakavien sairauksien todella tarpeelliset lääkitykset eivät ole läheskään niin tuottoisia kuin ihmisten peloilla ja ahdistuksella saatu voitto." 

 

Leena Furubacka (yleislääkäri)

 

Masennuslääkkeet eivät auta masentunutta potilasta.

http://aijaa.com/F2ocMF

  • ylös 44
  • alas 28
Sisältö jatkuu mainoksen alla