Yllättävä apu ärtyvään suoleen
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Piparminttuöljy kapseleina saattaa auttaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Sen sisältämä mentoli rentouttaa herkkävatsaisen suolta ja lievittää paikallista kipua.

Turvottaako, onko vatsa kipeä ja onko sinulla kenties ilmavaivoja, vatsakramppeja, ummetusta tai ripulia? Saatat kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se tunnettiin aiemmin nimellä ärtynyt paksusuoli, nykyään tiedetään, että vaivat ulottuvat myös ohutsuoleen ja joskus mahalaukkuunkin.

Ärtyvän suolen oireyhtymä lisää suolen kiputuntemuksia ja suolen mikrobisto voi olla epävakaa. Kaasua muodostuu paljon tai se ei pääse poistumaan riittävästi. Suoliston pinnalta voi löytyä myös matala-asteinen tulehdus.

Perimmäistä syytä oireyhtymään ei tunneta, eikä lääkehoidoista saada useinkaan riittävää apua. Ruokavalio on tärkein hoito, erityisesti niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien välttelystä on ollut monelle apua. Myös liikunnasta ja säännöllisestä elämänrytmistä kannattaa huolehtia.

Piparminttu rentouttaa

Jotkut ärtyvästä suolesta kärsivät kokevat saaneensa apua piparminttuöljykapseleista. Niiden tehosta on myös tutkittua näyttöä, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän on kirjoittanut kirjan Herkän vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla.

Piparminttuöljy sisältää mentolia, joka rentouttaa suolen sileää lihasta ja lievittää paikallista kipua.

– Herkän vatsan oireiden helpottamiseksi piparminttuöljy on nautittava kapseleina, jota se ei vapaudu ja vaikuta liian aikaisin ruoansulatuskanavassa. Kapselit otetaan käyttöohjeen mukaan ruokailujen välissä vähintään tuntia ennen seuraavaa ruokailua, Laatikainen neuvoo.

Piparminttuöljykapseleiden käyttö kannattaa kuitenkin rajoittaa pahimpien vatsaoireiden aikaan, korkeintaan 2–3 kuukauteen kerrallaan.

Piparminttuteekin rauhoittaa joidenkin vatsaa.

Vierailija

Yllättävä apu ärtyvään suoleen: kokeile piparminttuöljyä

Suoliston väärä bakteerikanta on oireiden taustalla. Oireista pääsee eroon oikealla ruokavaliolla. Suolistosairauksissa ruokavaliohoito pitää aloittaa välittömästi ensioireiden ilmaantuessa, jotta suolisto ei pääse liikaa tuhoutumaan, koska muuten joutuu leikkauspöydälle. Lääkärien tietotaso suolistosta on surkealla tasolla. Tieto suolistosta on yleisesti ottaen vajaata. Ihminen tuntee kosmoksen paremmin kuin suoliston. Ruoka on lääke. Oikeanlaisella ruokavaliolla on suuri merkitys hyvän...
Lue kommentti