Keski-iässä kutsumatta iskevät hikoilupuuskat ovat merkki vaihdevuosista. Ensin niitä ihmettelee, sitten sietää ja lopulta kyllästyy kärsimään. Mikä tyynnyttäisi kuumat aallot, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen?

1. Kuumat aallot ovat mysteeri. Niiden tarkoitusta ja syytä ei tunneta.

Totta suurimmaksi osaksi. Tiedetään, että naishormoni estrogeenin määrän vähetessä lämmönsäätelykeskuksen ja verisuonien toimintaan tulee muutoksia, jotka aiheuttavat kuumia aaltoja. Mutta mikä ja miksi koko mekanismi on, on vielä epäselvää.

2. Ensimmäiset aallot voivat tulla jo kymmenen vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Totta. Munasarjojen toiminta on loppuvaiheessaan kausittaista, ja varsinkin juuri ennen kuukautisia kun estrogeenipitoisuus on pieni, vaihdevuosioireita saattaa tulla ennen kuin kuukautiset loppuvat. Välttämättä kaikki kuumat aallot eivät kuitenkaan johdu estrogeenitason laskusta vaan ne voivat liittyä myös stressiin.

3. Kuumat aallot ovat luulosairaiden vaiva. Jos on hyvä itsetunto, niistä ei kärsi.

Tarua. Kuumat aallot voivat tulla kenelle tahansa. Hyvän itsetunnon omaavat eivät ehkä anna niiden häiritä elämäänsä: he voivat punoituksen levitessä kohauttaa vain harteitaan ja sanoa ”onneksi moottori vielä toimii”.

4. Viisikymppiset miehet eivät kärisi kuumista aalloista eivätkä muista vaihdevuosivaivoista.

Tarua. Myös miehillä on ”vaihdevuodet”, joista voi tulla samantyyppisiä oireita kuin naisilla. Ikähaitari on vain leveämpi, koska miesten hormonitaso hiipuu hitaammin.

5. Tyynenmeren saarten naisilla ei ole kuumia aaltoja, koska he elävät luonnonmukaisesti.

Ehkä totta, ehkä tarua. Voi olla, että oireita on vähemmän erilaisen ruokavalion ja elämäntavan takia, tai voi olla, ettei naisilla ei mahdollisuutta vaivojen potemiseen. Asiasta ei puhuta, koska kaikissa kielissä vaihdevuosille ja kuumille aalloille ei ole edes sanaa.

6. Saunominen ja tulinen ruoka pahentavat kuumia aaltoja.

Totta. Saunomisen jälkeen seuraava yö voi olla hankalampi ja voimakkaat mausteet hikoiluttavat ketä tahansa.

7. Vaihdevuodet voivat jäädä päälle niin, etteivät kuumat aallot lopu koskaan.

Totta. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin miltä kuulostaa. Oireita saattaa olla koko loppuiän, mutta usein ne pysyvät siedettävinä. Joskus iän karttuessa tulee sairauksia, jotka aiheuttavat hikoilua ja muiden vaihdevuosioireiden kaltaisia oireita. Ylipaino pitää myös vaivoja yllä, eivätkä ne enää ole hormonien syytä.

8. Luontaistuotekaupan kasviestrogeenivalmisteiden ostaminen on rahanhaaskausta.

Ehkä totta. Kasvisestrogeenivalmisteista on todettu olevan apua noin joka kolmannelle vaihdevuosi-ikäíselle. Sama vaikutus saadaan kuitenkin lumepillereillä, joten tieteellistä näyttöä rohdosten avusta ei ole. 

9. Vain hormonikorvaushoito poistaa kuumat aallot.

Tarua. Vaihdevuosioireisiin voi löytää apua liikunnasta. Silloin pitää liikkua vähintään 3 kertaa viikossa yli puoli tuntia niin, että pulssi nousee yli sadan. Kevyt ruokavalio ja laihduttaminen voivat auttaa.

Voimakkaiden mausteiden, kahvin, alkoholin ja saunomisen välttäminen helpottavat oloa. Lisäksi voi kokeilla luontaistuotteita, joiden teho ei kuitenkaan ole kovin merkittävä.

Estrogeenikorvaushoito on tehokkain oireiden poistaja, eikä sitä välttämättä tarvitse kovin kauaa käyttää.

10. Vaihdevuosioireet palaavat, kun hormonihoidon lopettaa.

Joskus totta. Jos hormoneita on käyttänyt liian vähän aikaa, vaivat melko varmasti palaavat jonkinasteisina. Yleensä oireet helpottuvat ajan myötä eivätkä ne välttämättä palaa hormonihoidon lopetuksen jälkeen. Hormonihoitoa voi vähentää asteettain, joka myös helpottaa lopettamista.

11. Ulkopuolinenkin voi päätellä naisen ulkonäöstä, käyttääkö hän hormonihoitoa.

Tarua. Hormonihoidolla ei ylläpidetä nuoruutta. Enemmän ulkonäköön vaikuttavat liikunta, terveellinen ruokavalio ja itsestä huolehtiminen.

12. Nainen vanhenee nopeammin, jos ei käytä hormonikorvaushoitoa.

Tarua. Selvää näyttöä ei ole edes rypistymisen eli ihon kollageeniin veltostumisen torjuntaan. Teoriassa hormonihoito voi kerätä hieman nestettä kudoksiin, jolloin iho pysyy kimmoisamman näköisenä. Kuitenkin ihon perinnöllinen rakenne säätelee huomattavasti enemmän ryppyjen määrää kuin estrogeeni. Tupakointi ja rankka elämä rypistävät varmasti.

13. Hormonikorvaus suojaa sydäntaudeilta mutta lisää syöpäriskiä.

Totta osittain. Tämän hetkisen tiedon mukaan vaihdevuosioireiden alkaessa aloitettu hormonihoito suojaa verisuonten seinämää ja näin mahdollisesti estää sydäntauteja. Rintasyöpäriski suurenee lievästi, jos hormoneita käyttää yli 5 vuotta, mutta toisaalta taas paksunsuolisyövän riski pienenee ja joillakin valmisteilla myös kohdun limakalvosyövän riski. Tupakoinnillaan nainen lisää syöpäriskiään huomattavasti enemmän kuin hormonihoidolla.

Lue lisää seksistä ja vaihdevuosista.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.