Keski-iässä kutsumatta iskevät hikoilupuuskat ovat merkki vaihdevuosista. Ensin niitä ihmettelee, sitten sietää ja lopulta kyllästyy kärsimään. Mikä tyynnyttäisi kuumat aallot, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen?

1. Kuumat aallot ovat mysteeri. Niiden tarkoitusta ja syytä ei tunneta.

Totta suurimmaksi osaksi. Tiedetään, että naishormoni estrogeenin määrän vähetessä lämmönsäätelykeskuksen ja verisuonien toimintaan tulee muutoksia, jotka aiheuttavat kuumia aaltoja. Mutta mikä ja miksi koko mekanismi on, on vielä epäselvää.

2. Ensimmäiset aallot voivat tulla jo kymmenen vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Totta. Munasarjojen toiminta on loppuvaiheessaan kausittaista, ja varsinkin juuri ennen kuukautisia kun estrogeenipitoisuus on pieni, vaihdevuosioireita saattaa tulla ennen kuin kuukautiset loppuvat. Välttämättä kaikki kuumat aallot eivät kuitenkaan johdu estrogeenitason laskusta vaan ne voivat liittyä myös stressiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kuumat aallot ovat luulosairaiden vaiva. Jos on hyvä itsetunto, niistä ei kärsi.

Tarua. Kuumat aallot voivat tulla kenelle tahansa. Hyvän itsetunnon omaavat eivät ehkä anna niiden häiritä elämäänsä: he voivat punoituksen levitessä kohauttaa vain harteitaan ja sanoa ”onneksi moottori vielä toimii”.

4. Viisikymppiset miehet eivät kärisi kuumista aalloista eivätkä muista vaihdevuosivaivoista.

Tarua. Myös miehillä on ”vaihdevuodet”, joista voi tulla samantyyppisiä oireita kuin naisilla. Ikähaitari on vain leveämpi, koska miesten hormonitaso hiipuu hitaammin.

5. Tyynenmeren saarten naisilla ei ole kuumia aaltoja, koska he elävät luonnonmukaisesti.

Ehkä totta, ehkä tarua. Voi olla, että oireita on vähemmän erilaisen ruokavalion ja elämäntavan takia, tai voi olla, ettei naisilla ei mahdollisuutta vaivojen potemiseen. Asiasta ei puhuta, koska kaikissa kielissä vaihdevuosille ja kuumille aalloille ei ole edes sanaa.

6. Saunominen ja tulinen ruoka pahentavat kuumia aaltoja.

Totta. Saunomisen jälkeen seuraava yö voi olla hankalampi ja voimakkaat mausteet hikoiluttavat ketä tahansa.

7. Vaihdevuodet voivat jäädä päälle niin, etteivät kuumat aallot lopu koskaan.

Totta. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin miltä kuulostaa. Oireita saattaa olla koko loppuiän, mutta usein ne pysyvät siedettävinä. Joskus iän karttuessa tulee sairauksia, jotka aiheuttavat hikoilua ja muiden vaihdevuosioireiden kaltaisia oireita. Ylipaino pitää myös vaivoja yllä, eivätkä ne enää ole hormonien syytä.

8. Luontaistuotekaupan kasviestrogeenivalmisteiden ostaminen on rahanhaaskausta.

Ehkä totta. Kasvisestrogeenivalmisteista on todettu olevan apua noin joka kolmannelle vaihdevuosi-ikäíselle. Sama vaikutus saadaan kuitenkin lumepillereillä, joten tieteellistä näyttöä rohdosten avusta ei ole. 

9. Vain hormonikorvaushoito poistaa kuumat aallot.

Tarua. Vaihdevuosioireisiin voi löytää apua liikunnasta. Silloin pitää liikkua vähintään 3 kertaa viikossa yli puoli tuntia niin, että pulssi nousee yli sadan. Kevyt ruokavalio ja laihduttaminen voivat auttaa.

Voimakkaiden mausteiden, kahvin, alkoholin ja saunomisen välttäminen helpottavat oloa. Lisäksi voi kokeilla luontaistuotteita, joiden teho ei kuitenkaan ole kovin merkittävä.

Estrogeenikorvaushoito on tehokkain oireiden poistaja, eikä sitä välttämättä tarvitse kovin kauaa käyttää.

10. Vaihdevuosioireet palaavat, kun hormonihoidon lopettaa.

Joskus totta. Jos hormoneita on käyttänyt liian vähän aikaa, vaivat melko varmasti palaavat jonkinasteisina. Yleensä oireet helpottuvat ajan myötä eivätkä ne välttämättä palaa hormonihoidon lopetuksen jälkeen. Hormonihoitoa voi vähentää asteettain, joka myös helpottaa lopettamista.

11. Ulkopuolinenkin voi päätellä naisen ulkonäöstä, käyttääkö hän hormonihoitoa.

Tarua. Hormonihoidolla ei ylläpidetä nuoruutta. Enemmän ulkonäköön vaikuttavat liikunta, terveellinen ruokavalio ja itsestä huolehtiminen.

12. Nainen vanhenee nopeammin, jos ei käytä hormonikorvaushoitoa.

Tarua. Selvää näyttöä ei ole edes rypistymisen eli ihon kollageeniin veltostumisen torjuntaan. Teoriassa hormonihoito voi kerätä hieman nestettä kudoksiin, jolloin iho pysyy kimmoisamman näköisenä. Kuitenkin ihon perinnöllinen rakenne säätelee huomattavasti enemmän ryppyjen määrää kuin estrogeeni. Tupakointi ja rankka elämä rypistävät varmasti.

13. Hormonikorvaus suojaa sydäntaudeilta mutta lisää syöpäriskiä.

Totta osittain. Tämän hetkisen tiedon mukaan vaihdevuosioireiden alkaessa aloitettu hormonihoito suojaa verisuonten seinämää ja näin mahdollisesti estää sydäntauteja. Rintasyöpäriski suurenee lievästi, jos hormoneita käyttää yli 5 vuotta, mutta toisaalta taas paksunsuolisyövän riski pienenee ja joillakin valmisteilla myös kohdun limakalvosyövän riski. Tupakoinnillaan nainen lisää syöpäriskiään huomattavasti enemmän kuin hormonihoidolla.

Lue lisää seksistä ja vaihdevuosista.

Minusta kuumat aallot ovat ihania. Olen koko ikäni kärsinyt palelemisesta, ja nyt vihdoinkin tarkenen.

  • ylös 64
  • alas 52

Hei, mitä voit syödä 5:2 dieetin aikana? 

Salvian sanotaan myös olevan hyväksi. Pahanmakuista tosin, kun olen koettanut juoda teenä. 

En silti aio luopua saunomisesta vaikka sanotaan ettei pitäisi. Rakastan saunomista, kuumia ja kylmiä lämpotiloja. Vaikka en sitten nukkuisi yöllä. 

  • ylös 43
  • alas 51
Sisältö jatkuu mainoksen alla