Keski-iässä kutsumatta iskevät hikoilupuuskat ovat merkki vaihdevuosista. Ensin niitä ihmettelee, sitten sietää ja lopulta kyllästyy kärsimään. Mikä tyynnyttäisi kuumat aallot, naistentautien dosentti Ritva Hurskainen?

1. Kuumat aallot ovat mysteeri. Niiden tarkoitusta ja syytä ei tunneta.

Totta suurimmaksi osaksi. Tiedetään, että naishormoni estrogeenin määrän vähetessä lämmönsäätelykeskuksen ja verisuonien toimintaan tulee muutoksia, jotka aiheuttavat kuumia aaltoja. Mutta mikä ja miksi koko mekanismi on, on vielä epäselvää.

2. Ensimmäiset aallot voivat tulla jo kymmenen vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia.

Totta. Munasarjojen toiminta on loppuvaiheessaan kausittaista, ja varsinkin juuri ennen kuukautisia kun estrogeenipitoisuus on pieni, vaihdevuosioireita saattaa tulla ennen kuin kuukautiset loppuvat. Välttämättä kaikki kuumat aallot eivät kuitenkaan johdu estrogeenitason laskusta vaan ne voivat liittyä myös stressiin.

3. Kuumat aallot ovat luulosairaiden vaiva. Jos on hyvä itsetunto, niistä ei kärsi.

Tarua. Kuumat aallot voivat tulla kenelle tahansa. Hyvän itsetunnon omaavat eivät ehkä anna niiden häiritä elämäänsä: he voivat punoituksen levitessä kohauttaa vain harteitaan ja sanoa ”onneksi moottori vielä toimii”.

4. Viisikymppiset miehet eivät kärisi kuumista aalloista eivätkä muista vaihdevuosivaivoista.

Tarua. Myös miehillä on ”vaihdevuodet”, joista voi tulla samantyyppisiä oireita kuin naisilla. Ikähaitari on vain leveämpi, koska miesten hormonitaso hiipuu hitaammin.

5. Tyynenmeren saarten naisilla ei ole kuumia aaltoja, koska he elävät luonnonmukaisesti.

Ehkä totta, ehkä tarua. Voi olla, että oireita on vähemmän erilaisen ruokavalion ja elämäntavan takia, tai voi olla, ettei naisilla ei mahdollisuutta vaivojen potemiseen. Asiasta ei puhuta, koska kaikissa kielissä vaihdevuosille ja kuumille aalloille ei ole edes sanaa.

6. Saunominen ja tulinen ruoka pahentavat kuumia aaltoja.

Totta. Saunomisen jälkeen seuraava yö voi olla hankalampi ja voimakkaat mausteet hikoiluttavat ketä tahansa.

7. Vaihdevuodet voivat jäädä päälle niin, etteivät kuumat aallot lopu koskaan.

Totta. Tilanne ei kuitenkaan ole niin paha kuin miltä kuulostaa. Oireita saattaa olla koko loppuiän, mutta usein ne pysyvät siedettävinä. Joskus iän karttuessa tulee sairauksia, jotka aiheuttavat hikoilua ja muiden vaihdevuosioireiden kaltaisia oireita. Ylipaino pitää myös vaivoja yllä, eivätkä ne enää ole hormonien syytä.

8. Luontaistuotekaupan kasviestrogeenivalmisteiden ostaminen on rahanhaaskausta.

Ehkä totta. Kasvisestrogeenivalmisteista on todettu olevan apua noin joka kolmannelle vaihdevuosi-ikäíselle. Sama vaikutus saadaan kuitenkin lumepillereillä, joten tieteellistä näyttöä rohdosten avusta ei ole. 

9. Vain hormonikorvaushoito poistaa kuumat aallot.

Tarua. Vaihdevuosioireisiin voi löytää apua liikunnasta. Silloin pitää liikkua vähintään 3 kertaa viikossa yli puoli tuntia niin, että pulssi nousee yli sadan. Kevyt ruokavalio ja laihduttaminen voivat auttaa.

Voimakkaiden mausteiden, kahvin, alkoholin ja saunomisen välttäminen helpottavat oloa. Lisäksi voi kokeilla luontaistuotteita, joiden teho ei kuitenkaan ole kovin merkittävä.

Estrogeenikorvaushoito on tehokkain oireiden poistaja, eikä sitä välttämättä tarvitse kovin kauaa käyttää.

10. Vaihdevuosioireet palaavat, kun hormonihoidon lopettaa.

Joskus totta. Jos hormoneita on käyttänyt liian vähän aikaa, vaivat melko varmasti palaavat jonkinasteisina. Yleensä oireet helpottuvat ajan myötä eivätkä ne välttämättä palaa hormonihoidon lopetuksen jälkeen. Hormonihoitoa voi vähentää asteettain, joka myös helpottaa lopettamista.

11. Ulkopuolinenkin voi päätellä naisen ulkonäöstä, käyttääkö hän hormonihoitoa.

Tarua. Hormonihoidolla ei ylläpidetä nuoruutta. Enemmän ulkonäköön vaikuttavat liikunta, terveellinen ruokavalio ja itsestä huolehtiminen.

12. Nainen vanhenee nopeammin, jos ei käytä hormonikorvaushoitoa.

Tarua. Selvää näyttöä ei ole edes rypistymisen eli ihon kollageeniin veltostumisen torjuntaan. Teoriassa hormonihoito voi kerätä hieman nestettä kudoksiin, jolloin iho pysyy kimmoisamman näköisenä. Kuitenkin ihon perinnöllinen rakenne säätelee huomattavasti enemmän ryppyjen määrää kuin estrogeeni. Tupakointi ja rankka elämä rypistävät varmasti.

13. Hormonikorvaus suojaa sydäntaudeilta mutta lisää syöpäriskiä.

Totta osittain. Tämän hetkisen tiedon mukaan vaihdevuosioireiden alkaessa aloitettu hormonihoito suojaa verisuonten seinämää ja näin mahdollisesti estää sydäntauteja. Rintasyöpäriski suurenee lievästi, jos hormoneita käyttää yli 5 vuotta, mutta toisaalta taas paksunsuolisyövän riski pienenee ja joillakin valmisteilla myös kohdun limakalvosyövän riski. Tupakoinnillaan nainen lisää syöpäriskiään huomattavasti enemmän kuin hormonihoidolla.

Lue lisää seksistä ja vaihdevuosista.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.