Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Työpaikallani on sädesieni­ongelma. Voiko pitkäaikainen altistuminen olla syy siihen, että olen sairastunut kolmoishermosärkyyn?

Aktinobakteerit (aikaisemmalta nimeltään sädesienet) ovat ryhmä bakteereita, joita esiintyy kaikkialla ympäristössämme. Jos talossa on kosteusvaurioita, näiden pieneliöiden määrä voi lisääntyä. Esiintyessään runsaasti huoneilmassa aktinobakteerit voivat aiheuttaa oireita ja pahimmillaan edesauttaa sairastumisia.

Tavallisimpia oireita, joita aktinobakteerialtistukseen on liitetty, ovat yleisoireet, kuten väsymys, päänsärky, pahoinvointi, kuumeilu, lihas- ja nivelkivut, sekä paikallisoireet, kuten silmien ärsytysoireet, nuha, yskä, kurkkukipu ja ihon kutina. Pitkäaikaisesta altistuksesta voi seurata astma, nuha tai homepölykeuhko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Altistus voi myös herkistää hengitysteiden tulehdussairauksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmoishermosäryn syynä katsotaan olevan tämän hermon puristus aivorungossa, joko verisuonen tai jonkin sairaustilan aiheuttamana. Lääketieteellinen kirjallisuus ei tunne aktinobakteerialtistusta kolmoishermosäryn aiheuttajana tai edesauttavana tekijänä.
 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Normaalia

Kun altistuu homeille,niin limakalvoille tulee turvotusta.Voiko turvotus aiheuttaa hermonkin ärsytyksen,puristuksen.Itse olen altistunut ja oireeni olivat moninaiset.

  • ylös 28
  • alas 14
Sairastunut

Sairastuneiden kesken on usein keskusteltu kuinka juuri vasen puoli kasvoista on tunnoton ja kolmoishermosärky onkin tavallista. Löytyy myös paljon tutkimuksia hermostosta ja homesta jos etsii julkaisuja muualta kun Suomesta. Keskittyminen ainoastaan nuhaan ja astmaan on kovin vanhanaikaista ajattelua. 

  • ylös 24
  • alas 17
Sisältö jatkuu mainoksen alla