Ylempi lapalihas, joka tunnetaan myös supraspinatus-lihaksena, on osallisena moniin olkapäävaivoihin. Sen jänne on kiertäjäkalvosimen tärkein osa.

Ylemmän lapalihaksen jänne voi ärsyyntyä tai tulehtua ylirasituksesta. Ärsytystulehdus on tuttu kiusa monille toistotyötä tekeville. Vaivan tuntevat myös monet urheilijat, jotka tekevät runsaita saman liikkeen toistoja. Esimerkiksi uimarit, lentopalloilijat ja tenniksenpelaajat. Tulehdukselle altistaa erityisesti intensiivinen voimaharjoittelu sekä käden pitäminen pitkäaikaiseti olan korkeudella tai ylempänä.

Muut kivunaiheuttajat

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olkapääkipu voi johtua myös siitä, että kiertäjäkalvosimen päällä oleva limapussi tulehtuu. Silloin oireet ovat usein niin rajuja, että kaikki käden liikuttelu sattuu. Limapussin tehtävänä on pehmentää jänteen ja luun välistä liikekitkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös lapaluun koukkumainen reuna voi hangata jännettä, jolloin puhutaan jännetulehduksen sijasta ahdasolkapääoireistosta.

Hoito

  • lepo
  • kylmähoito, esimerkiksi jääpalapussilla vaatteen tai pyyhkeen läpi, rauhoittaa tulehdusta
  • kipua voi tarvittaessa hoitaa kipu- ja tulehduskipulääkkeillä
  • aristavaan olkapäähän saatetaan antaa kortisonipistos
  • fysioterapia

Jos vaiva jatkuu pitkään ja säryt ovat kovia, on aihetta mennä lääkäriin. Joissakin tapauksissa saatetaan päätyä leikkaushoitoon.

Liikuntaa on syytä keventää niin kauan kuin olkapään liikkeet sattuvat. Kuormituskipujen kaikottua voi alkaa tehdä liikeharjoittelua heiluriliikkeillä riittävän verryttelyn jälkeen. Avuksi voi ottaa kevyet käsipainot.

Ehkäisy

Koska vaiva liittyy usein ylirasitukseen, on tärkeää, että olkapäälle annetaan riittävästi aikaa palautua rasituksesta. Olkapään lihaksistoa tulisi myös harjoittaa monipuolisesti. Esimerkiksi heittoharjoituksissa ei pitäisi keskittyä vain itse heittoon vaan harjoittaa kaikkia olkanivelen ympärillä olevia lihaksia ja jänteitä.

Tottumattoman kannattaa välttää liian raskasta ja pitkäkestoista olkapään rasitusta. Supraspinatus-jänne saattaa rasittua, jos esimerkiksi koko päivän haravoi lehtiä, maalaa seinää tai pesee ikkunoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla