Joulupukin visiitti on toisille aattoillan huipennus, toisille kaikkea muuta. Näin perheet perustelevat pukkikäytäntöjään.

”Lapsuudesta muistan, kuinka jännittävää oli odottaa joulupukkia, ja haluan samat fiilikset lapsillekin.”

69 prosenttia Meidän Perheen kyselyyn vastanneista kertoi, että heillä käy joulupukki.

Pukkia puoltavat perusteet jakautuivat kahteen pääleiriin. Ensinnäkin: perinteet ovat ihania, ja pukki kuuluu jouluun! Toiseksi: on niin mukava voida ilahduttaa lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Se kuuluu joulun taikaan

”Ollessani pieni oli pukkina ukkini tai isäni. Nostalgiset muistot ovat jääneet, ja haluan, että lapseni saavat kokea saman jännityksen, kun pukkia piti odottaa aattona.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Olen itse täysin jouluihminen ja lapsuudesta muistan kaiken sen jännityksen ja ilot, mitä joulu on saanut aikaan. Haluan jatkaa näitä iloja lasteni kanssa.”

”On kiva yhteinen leikki, kun tontun jälkiä etsitään ja pukkia odotetaan. Vielä aikuisenakin tavallaan jännittää pukin tulo, vaikkemme mistään rikkaasta ja lahjapaljouteen tottuneesta perheestä olekaan.”

”Joulupukki kuuluu jouluun, ja on ihana nähdä riemu lasten silmistä.”

”Kutkuttavan jännittävä lapsuuden perinne. Haluan, että omat lapseni saavat kokea samanlaisen kultaisen joulun.”

”Jouluun kuuluu sadunomaisuus. Joulupukki on osa satua, jota yhdessä luodaan.”

”Lahjojen antamisessa on enemmän mieltä, kun ne tulevat pukilta.”

”Ihana maaginen asia. Miksi en soisi sitä lapsilleni?”

Ei kiristystä

Vastaajat haluavat tehdä pukin avulla aattoillasta lapsille ikimuistoisen kokemuksen, mutta pukin avulla ei haluta kiristää lapsia käyttäytymään siivosti.

”Kerrotaanhan lapsille muitakin satuja, ja joulupukkihan on ihana. Meillä ei pelotella tuhma vai kiltti -jutuilla kuitenkaan. Pukki on ainoastaan kiva setä, joka jakaa lahjat ja juttelee.”

”Olen kyllä halunnut jo kauan kertoa ja osin kertonutkin, että lahjoja ostetaan läheisille ihmisille ja joulupukki niitä jakelee. Ikäänkuin johdattanut pois siitä valheesta – sitähän se on.”

”Ei siitä haittaakaan ole.”

”Kahdeksanvuotias tietää jo, että Joulupukki ei ole ihan totta siinä määrin kuin väitetään, mutta on samaa mieltä kuin me vanhemmat; niin kauan kun ihmiset haluavat ilahduttaa toisiaan joulun alla (ja etenkin kun pienemmille lapsille Joulupukki on ihan tosi) ei siitä haittaakaan ole.”

”Lapset, 5 ja 7, ovat kyllä epäilleet, että isi on jolupukki, mutta eivät ole vielä varmoja. Isi on siis ollut joulupukki ja aina poissa sen aikaa kun pukki käy.”

Liian pelottavaa

31 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi, että heillä pukin visiitti ei kuulu aaton perinteisiin. Yleisimmät syyt: lapsia pelottaa liikaa, ja pukkia on vaikeaa ja kallista saada.

”Nuorempi pelkäsi pienenä niin kovasti, että ilo katosi jouluaatosta. Sen jälkeen on tonttu tuonut lahjat kuusen alle.”

”Ekaluokkalainen vielä uskoi kyllä joulupukkiin, mutta joulupukki ei tullut kylään, koska ei saatu, kamalan kallista. Tonttu vaan toi lahjat terassille.”

”Pukki kävisi muuten kylässä, mutta esikoinen pelkää hysteerisesti sellaisen näkemistä.”

”Jos se onkin kamala?”

”Pukki on käynyt, kun käymme joulusaunassa. Pukkit kustantavat syrjäkylille niin paljon, menee vähemmällä säätämisellä näin.”

”Pukki on liian kallis ja sukulaiset asuvat kaukana, joten lapset saavat tyytyä tarinaan siitä, kuinka pukki on käynyt sillä aikaa, kun oltiin ulkona/saunassa/jossain.”

Älä tule ensi vuonna

Osa vastaajista on sitä mieltä, että joulutunnelma syntyy ihan muusta kuin pukin vierailusta.

”Joulupukki jättää lahjat salaa kuistille. Tästä on tullut jännä leikki, johon teini-ikäisetkin hurahtavat edelleen. Joka joulu harhautusoperaatio jaksaa naurattaa myös aikuisväkeä. Kerran pukki kävi, ja lapset kommentoivat, että jätä taas lahjat ensi vuonna kuistille.”

”En halua, että lapset uskovat satuolentoon.”

”En koe tarpeelliseksi vedättää lastani saatika pelotella. Joulupukki on kiva leikki, mutta kunnia lahjoista kuuluu ne antaneille lastani ajetelleille ihmisille.”

”Tänä jouluna käymme aattona luultavasti neljässä eri paikassa, niin ei siinä oikein jää aikaa pukille.”

”Meillä on käynyt joulupukki vain kerran. Muina vuosina joulun taika ja tunnelma on tullut kaikesta muusta.”

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla